FONTOS


 

A Vasas elvette a görögök kedvét, akik az első barátságos kétkapuzásra csonka csapattal érkeztek
Nyert a Vasas, ikszelt a Domino

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, SZG, Nemzeti Sport 2004.03.16
--------------------------------------------------------------------------------

Jelentősen kisimította az aggodalomtól ráncos ábrázatokat a férfi vízilabda Euroliga ötödik, utolsó előtti fordulója. A szombaton érdekelt két magyar együttes közül a Vasas főúri magabiztossággal verte el 8-4-re Athénban az Olympiakoszt, a Domino pedig az üveghegyen túli Volgográdban csikart ki 4-4-es döntetlent.


Varga II Zsolt (12), a Vasas világbajnok centere két gólt vágott az Olympiakosz elleni, biztos piros-kék gyôzelmet hozó athéni találkozón (Fotó: Czagány Balázs)

Jelentősen kisimította az aggodalomtól ráncos ábrázatokat a férfi vízilabda Euroliga ötödik, utolsó előtti fordulója. A szombaton érdekelt két magyar együttes közül a Vasas főúri magabiztossággal verte el 8-4-re Athénban az Olympiakoszt, a Domino pedig az üveghegyen túli Volgográdban csikart ki 4-4-es döntetlent.

A kedvező végeredmények arcra gyakorolt jótékony hatása egyértelmű, hiszen a Vasas már biztos résztvevője a negyeddöntőnek, a Honvéd pedig saját kezébe vette a sorsát, és ha március 27-én két góllal legyőzi a Dubrovnikot a Kőér utcában, követi az angyalföldiek példáját. Más kérdés, ha csak egy góllal bizonyulnak jobbnak Kovács István játékosai, sorsolással dől el a továbblépés!

Biros Péter (fehér sapkában) képünkön nem a feladat nagyságától hôköl vissza - fotó: Sárközy György
A Domino pólósainak a megszerzett egy ponton kívül Koncz Zsuzsa örökzöldje jut eszébe az oroszországi kirándulásról: "Rohan az idő…" Bizony furcsamód gyorsan pörögtek a másodpercek.
"Láthatóan sebesebben szaladtak a másodpercek a mi támadóidőnk mérésénél, és az orosz faultoknál sem állították meg időben az órát - mondta Biros Péter, aki három gólt szerzett a találkozón. - Fodor Rajmund azt mondta, őt nem lepte meg, mert amikor a firenzeiek játékosaként járt Volgográdban, szintén machináltak az oroszok. Most már mindegy, jó a döntetlen, igaz, nyerhettünk is volna."
Ha például a bírók megadják Kiss Gergely gólját a végén, a másik pontot is besöpörhette volna a magyar bajnok. Biros nem akar állást foglalni az ügyben, mert az órával háttal állt, ám a többiek úgy vélik, még a lefújást jelző sípszó előtt kezdett repülni a labda Makszimov kapuja felé. A meccs legjobbja állítja, nem a Herceg Novi ellen kritikus szituációban kihagyott négyméteres keltette dac vezette a szombati derbin, hanem egyszerűen tisztában volt a meccs sorsdöntő jellegével. A hiba mindig benne van a pakliban, s kár sokáig rágódni rajta. Inkább örül a volgográdi döntetlennek, és a Dubrovnik ellen társaival együtt legalább kétgólos győzelemmel szeretné elkerülni, hogy sorsolással dőljön el a továbbjutás kérdése.
A Vasasnak már nem kell izgulnia, az utolsó fordulóban számára "csupán" a csoportelsőség a tét. Ha Kásás Zoltán gárdája bárhogy is, de eltángálja a spanyol Barcelonetát, a B-csoport élén végez, és a negyeddöntőben valamelyik csoportmásodikot kapja ellenfélül. A kényelmesnek nevezhető helyzet kivívásában nagy szerepet játszott Varga II Zsolt, aki két találatot jegyzett.
"Nagyon örülünk a biztos továbbjutásnak, edzőnkön, Kásás Zoltánon is látszik a felszabadultság - mondja a világbajnok center. - Azt terveztük, hogy Tamás bátyám és Varga Dani távollétében, no meg felkészülve a hazai csapatnak kedvező bíráskodásra, nagyon odafigyelünk a védekezésre. Négy-öt kapott gólt kalkuláltunk be, de azt nem gondoltuk, hogy nyolcat lövünk. Hogy így alakult, abban közrejátszott a korrekt játékvezetés is. Mind fizikai, mind pszichikai értelemben igen összeszedett teljesítményt nyújtottunk, nagyon jó együtt megélni az ilyet. A szó legszorosabb értelmében együtt, hiszen mindenki elegendő lehetőséget kapott a bizonyításra. A rosszban van valami jó is: miután Tamás és Varga Dani nem lehetett velünk, jobban kibontakozhattam. Kapásban hátul is szerephez jutottam, így jobban bejátszhattam a pályát, nagyobb élvezetet nyújtott a játék."
A Vasas egyébként nem szaladt haza örömében, hanem még az Olympiakosz vendégszeretetét élvezi. Kásás Zoltán volt és jelenlegi csapata szerdáig egymás ellen kétkapuzik, igaz, a görögök annyira elkedvtelenedtek a vereségtől, hogy a hétfői edzőmeccsre hiányos létszámban jelentek meg. A Pireuszban maradás miatt a két testvér, Zsolt és Tamás találkozása is késik, ráadásul utóbbi csak rossz hírt tudott közölni öccsével és a többiekkel - a dobhártya-beszakadás mellett még mindig gyulladt és váladékozik a füle, azaz bizonytalan, mikor húzhat újra sapkát.

A-csoport
1. Spandau 3 1 2 - 29-21 4
2. Sabadell 3 2 - 1 26-23 4
3. Csehov 3 1 1 1 23-25 3
4. Rijeka 3 - 1 2 17-26 1

B-csoport
1. Barceloneta 3 3 - - 28-19 6
2. Vasas 3 1 1 1 20-20 3
3. Olympiakosz 3 - 2 1 22-23 2
4. Partizan 3 - 1 2 16-24 1

C-csoport
1. Kotor 3 2 1 - 24-14 5
2. BVSC 3 1 1 1 16-22 3
3. Mladost 3 1 - 2 17-14 2
4. Nice 3 - 2 1 20-24 2
Még nem közölt eredmény: Kotor (szerb-montenegrói)-Mladost Zagreb (horvát) 9-6

D-csoport
1. Herceg Novi 3 3 - - 27-22 6
2. Domino 3 1 - 2 29-29 2
3. Dubrovnik 3 1 - 2 27-28 2
4. Volgográd 3 1 - 2 26-30 2

Két sorsolás a Kőér utcában?

Különleges szituációba keveredett a Domino-BHSE – nem utolsósorban azért, mert mint Fodor Rajmund fogalmazott a volgográdi kirándulást követően:

"A buszon összeszámoltuk, eddig négy pontot ajándékoztunk el." Jelenleg azonban úgy áll a helyzet, hogy a magyar bajnoknak minimum két góllal kell győznie március végén a Jug Dubrovnik ellen, ha biztosan tovább akar jutni az Euroligában. Lehet eggyel is, akkor viszont egy igen ritkán látható aktus részesei lehetünk a Kőér utcában: a második helyen továbbjutó gárdát kisorsolják. A Jug ugyanis épp azt az eredményt érte el Herceg Noviban (6–5-re győzött), amely megteremti a tökéletes holtverseny lehetőségét. A jelenleg hatpontos horvátok gólkülönbsége 40–38, míg a négypontos Domino 39–39-cel áll. Ha a Kovács-gárda eggyel nyer, akkor minden mutató azonossá válik: az egymás elleni eredmények (kint a Jug nyert 12–11-re – vízilabdában nem számít az idegenben lőtt több gól), az egymás elleni gólkülönbség és az összgólkülönbség is. Márpedig ha ezek alapján nem lehet dönteni, akkor a LEN szabályai szerint – amint azt Szakadáti László LEN-igazgató is megerősítette – sorsolással kell dönteni a továbbjutásról. Azaz elképzelhető, hogy két ceremónia lesz a Domino uszodájában, hiszen a LEN határozata értelmében a negyeddöntő párosítását is a Kőér utcában készíti el a máltai delegátus, a vízilabda-bizottság titkára, Bertie Muscat.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK