FONTOS


 

Euroliga, férfiak, 4. forduló, D-csoport
A háromgólos Biros Péter immár Volgográd-specialistának nevezhető
Jó csapatjáték, kényszer alatt

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.03.14
--------------------------------------------------------------------------------

Egy pont kötelező! Ezzel az igénnyel kellett vízbe szállnia a Honvédnak, hogy megőrizze esélyét a negyeddöntőbe jutásra az utolsó fordulóra. A kényszer kellő hatást gyakorolt a magyar bajnok játékára, mert bár jó ideig érintetlenek maradtak a hálók, végül Biros találta meg az utat a Volgográd kapujába mintegy 40 másodperccel az első negyed vége előtt.

Jóllehet két kimaradt emberelőnyt is fel kellett jegyeznünk, a második felvonásban éppen fórban növelte 3–1-re a magyar gárda előnyét Kovács Olivér, mégpedig centerpozícióból.
Igazán derűlátóan kezdhette tehát a Honvéd a második félidőt, más kérdés, hogy a harmadik negyedben nem tellett örömünk. Az egy dolog, hogy két Makszimov-védést követően Agarkov szépített 2–3-ra, ám ezt követően hiába állították ki Halturint és Rekecsinszkijt, a Domino egymás után hagyta ki a két emberelőnyt. Előbb Biros lőtt a blokkba, majd Fodor kísérletét ártalmatlanította a hazai hálóőr, aminek meg is lett a böjtje: gyors kontrát követően Zinnurov, Agarkov, Irisicsev volt a labda útja, és utóbbi mattolta Gergelyt (3–3). Nagyon pörögtek az oroszok, akik Finajev kiállítását is megúszták kapott gól nélkül, miután Fodor bombáját semlegesítette az orosz blokk. Kimondottan örültünk, midőn Jurcsik labdája a kapufával találkozott, és akkor sem szomorkodtunk, amikor a harmadik játékrész lefújása előtt 33 másodperccel előnybe kerülő Volgográd nem élt a lehetőséggel. Egészen pontosan Rekecsinszkij volt kénytelen megbarátkozni (nem először) a kapufával.

Az utolsó negyedben sajnos gyorsan vezetést szereztek a hazaiak, akik nem döntetlen-, hanem győzelmi kényszerben pólóztak. Szívós 10-11 méterről megeresztett lökete után csak a kapufa zúgott fájdalmasan, majd Kovács Olivér jutott a kiállítás sorsára. Szerencsére ezúttal Kozlov találta el a keretet, a hamarosan következő Domino-előnyt pedig Biros gyorsan bevágta (4–4). Úgy tűnik, Biros Volgográd-specialista, tudniillik Budapesten négyszer vette be Makszimov kapuját. Hála istennek megtartotta jó szokását, mint ahogy a kapufa is kitartóan blokkolta a lövéseket – ezúttal Zsivcsikovét. Egy perccel a vége előtt még fórban játszhatott (időkérés után) a házigazda, ám Gergely lefülelte a labdát, s a maradék időt is sikerült kihúzni.
A vasárnapi Herceg Novi–Dubrovnik meccs végeredményétől függően tehát egy, vagy több góllal kell legyőzni két hét múlva a Dubrovnikot a Kőér utcában, s akkor méginkább felértékelődik a Volgográdban megszerzett pont.

– Minek köszönheti csapata a kötelező egy pontot? – kérdeztük Kovács Istvánt, a Domino mesterét.
Elsősorban a remek védekezésünknek, a négy gól magáért beszél. Az oroszok kőkemény, szoros emberfogásra épülő játékot játszottak, s különösen az utolsó negyedben igen nehezen tudtunk támadást vezetni, nagyon gyorsan letelt a támadóidőnk.

Euroliga, férfiak, 4. forduló, D-csoport
A Honvédnak, a Vasasnak és a BVSC-nek is tilos veszítenie az Euroligában
Mind nehéz terhet cipelnek

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Barta Gábor, SZG, Nemzeti Sport 2004.03.13
--------------------------------------------------------------------------------

Ami a jó hír: mindhárom férfi vízilabdacsapatunk bejuthat az Euroliga negyeddöntőjébe. Ami a rossz: könnyen megtörténhet az ellenkezője is. Éppen ezért nevezendő sorsdöntőnek a hét végi (utolsó előtti) forduló, amelyben a Domino és a Vasas a Volgográd, illetve az Olympiakosz, a BVSC pedig a Nice ellen veszi fel a harcot.


Irisicsev (balra) és Molnár Tamás Volgográdban is öldöklô harcot vív majd egymással (fotó: Meggyesi Bálint)
"Jót ebédeltetek, amíg mi majdnem meghaltunk?" – lépett be ezzel a felkiáltással Kovács Zoltán, a Domino-BHSE Európa-bajnok kapusa az étterembe, rögvest a társak felé fordulva. A helyzet szerencsére nem volt ennyire drámai, de a csapat népszerű Gólyája barátjával, Vári Attilával és Kovács Olivérrel legalább egy órát szorongott az igencsak szűk liftben a Volgograd Hotelban. A viszontagságok azonban nem itt kezdődtek. A hatórásra tervezett út tizenegy órásra nyúlt. A Magyar Honvédség különgépe időben elindult Budapestről, ám a rosztovi tankolásnál három órát várakoztatták az oroszok a csapatot, majd éjjel Volgográdba érkezve a határőrök csigalassúsága miatt csak hajnali háromkor kerültek ágyba a dominósok. A pénteki két edzésen már mindenki frissen mozgott. Kovács István vezetőedző alaposan megdolgoztatta fiait, hiszen tudja, legalább pontot kell szerezni Volgográdban.
"Nem veszítettem el az optimizmusomat, hiszen ez a csapat nagyon sokszor állt már talpra vesztett helyzetből. Igaz, nem akartam, hogy az utolsó szalmaszálba kelljen kapaszkodnunk" – jelentette ki az Újpesttel BEK-et és Szuperkupát nyerő mester. A szalmaszál pedig tényleg vékonyka, hiszen egy újabb vereség megpecsételheti a Domino sorsát. A játékosok korántsem idegesek, sokszor nyomasztotta már őket a győzelem terhe. "Ezzel együtt kell élnünk, és hozzászoktunk már" – magyarázta Fodor Rajmund, aki afféle helyi idegenvezetőként gardírozta a többieket. Könnyű volt a dolga, mivel a magyar küldöttségből – még a Florentia játékosaként – egyedül ő járt már Volgográdban, amelyet egyébként "Volgagrádnak" is nevezhetnénk, lévén az agancsosszarvas-emblémájú autó virágkorát éli itt. A Domino azonban nem szarvastrófeára vágyik, hanem a Volgográd skalpját szeretné begyűjteni. Ebben főszerep juthat Biros Péternek, aki nyolc góljával Molnár Tamás és Szívós Márton mellett a legeredményesebb a csapatból az Euroligában, de ő volt az, aki sorsdöntő helyzetben hibázott négyméterest a legutóbbi fordulóban a Herceg Novi ellen. "Ez a harmadik évem a Dominóban, és ebben az idényben nem játszom annyira jól, mint korábban. Nem vetik ezt a szememre, de elég az is, hogy én érzem. Elég sokat betegeskedtem, kihagytam magyar bajnokikat is, de ha az oroszoknak csak egy gólt lövök, és nyerünk, boldog leszek"– mondta Biros.
Legyen igaza.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK