FONTOS


 

Euroliga, C-csoport, 4. forduló – elmosta őket az előnyzuhatag
Nyéki hét gólja sem volt elég a BVSC-bravúrhoz

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2004.03.01
--------------------------------------------------------------------------------

Mladost Zagreb (horvát)–BVSC-Brendon 13–11 (4–2, 2–1, 5–2, 2–6)
Zágráb, 2000 néző. V: Bock (német), Teule (spanyol)
A Mladost góllövői: Primorac 4, Csomakidze 3, Jerkovics 2, Ron-
csevics 2, Milakovics, Kucarov
A BVSC góllövői: Nyéki 7, Dabrowski 2, Czigány, Szabó
Gól – emberelőnyből: 15/11, ill. 12/6
A csoport állása: 1. Kotor 5, 2. Mladost 4, 3. Nizza 4, 4. BVSC 3


Nyéki Balázs szédületesen játszott, hét gólja Euroliga-rekord (Fotó: Árvai Károly)
A vízilabdában az a jó, hogy az ember nem ismeri ki magát a játékvezetők felfogásán. Futballban, amióta világ a világ, tizenegyest adnak, ha a támadót eltakarítják a tizenhatoson belül (na jó, többnyire) – vízilabdában úgy fest, hogy néha kiállítanak akkor is, ha egy kicsi hullámverés keletkezik a center környékén, máskor pedig akkor sem, amikor a középcsatár koponyájából már kifelé türemkednek az agyvelődarabkák.
Számok nyelvére lefordítva mindez: tavaly, a Szőnyi úton ugyanez a két együttes találkozott, s akkor ide adtak 5 kiállítást, oda 7-et, összesen 12-t.
Vasárnap este a Mladost-uszodában 27 fórt ítéltek meg a játékvezetők, a 15–12-es megoszlás voltaképpen bagatell. A hangsúly azon van, hogy több mint kétszer annyit, mint két hónappal korábban. Mindez nehezen érthető. "Egész egyszerűen nevetséges volt, amit bíráskodás címén műveltek: egyáltalán nem volt durva a mérkőzés, mégis szétfújták" – adott rövid összegzést a történtekről a horvát sportnapilap, a Sportske Novosti szakírója, Dejan Bauer.
Gerendás György mindazonáltal nem erre helyezte a hangsúlyt. Pénteken még arról értekezett a vasutasok szakvezetője, hogy csak fegyelmezett játékkal lehet esélyük a bravúrra. Ehhez képest… "Megbeszéltük, mit csinálunk az első emberelőny során. Nyolcvan másodperc után megkaptuk, és teljesen mást kezdtünk játszani. Ôk belőtték az első négy emberfórt, miután nem úgy védekeztünk, ahogy elterveztük. Így nehéz."
A Mladost egyébként a harmadik játékrészben roppantotta meg a magyar kupagyőztest, s bár a BVSC-sek nagy hajrát vágtak ki a negyedik hét percben, 11–5 után ("ez pozitív változás Kotorhoz képest" – jegyezte meg Gerendás), igazából nem volt esélyük a horvátok befogására. Remény persze még van, elvégre az utolsó két körben a Szőnyi úton fogadják a Nizzát, majd a Kotort, azaz elvben továbbléphetnek a nyolc közé.
Csak egy kis fegyelmezettség kellene.

Euroliga, férfiak, 4. forduló, C-csoport
Mladost–BVSC-Brendon

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2004.02.28
--------------------------------------------------------------------------------

Bármely labdajáték európai csúcskupájában a csoportmeccsek negyedik köre általában elválasztja a tüdőt a májtól. Ráadásul három Euroliga-indulónk közül egyik sem áll úgy, hogy mosolyogva szállhasson vízbe: a Vasas-Plaket-Euroleasing és a BVSC-Brendon három, a Domino-BHSE pedig négy pontot veszített az első három fordulóban, azaz mindegyikükre pokolian nehéz csata vár. Ráadásul a délszláv kultúrkör krémjével kell megmérkőzniük: a Vasas szerb(-montenegrói), a Domino (szerb-)montenegrói gárdát fogad, míg a BVSC Horvátországban vizitál.

Gerendás György nem kertel: "Úgy érzem, ezen a meccsen eldől a továbbjutás. Ha egy pontot szereznénk, talán nem lenne problémánk, bár annyira jók még nem vagyunk, hogy biztosra vehetnénk az utolsó két hazai meccs megnyerését." Egy pont tehát a terv – "és hogy ne legyen hó szombaton" –, csakhogy ezt onnan kellene elhozni, ahonnan csak nagyon keveseknek sikerült: a Mladost Zagreb uszodájából. "Egyszer már csináltunk egy kis bravúrt, még kilencvenkilencben, a selejtezőn… Talán most megismételjük. Tudom, Zágrábban nehéz eredményt elérni, de emlékszem a régi BL-mérkőzésekre, amelyeken a Mladost rendszeresen vért izzadt ellenünk. Megvert, de sohasem annyira. Nyolc-kilenc éve figyelem a zágrábiakat, s tudom, milyen taktikát játszanak, most éppen jó játékosokkal, de nem világsztárokkal. Nekünk csak akkor lehet esélyünk, ha fegyelmezettek leszünk. Ez nem erőssége a csapatnak, de visszanéztük néhány komoly találkozónkat, és egészen jó meccseket vívtunk fegyelmezetlenül. Ha egyszer sikerülne az ellenkezője, mi is jobban le tudnánk mérni, mi szorul javításra a taktikában." Az ősszel a vasutasok hajrávízilabdája győzelmet ért a Mladost ellen – Gerendás úgy véli, most sem esélytelenek, csak az orosz centert, Csomakidzét kell lefogni. "Kotorban a hat zágrábi gólból ötöt lőtt, azaz látszik, hogy sokat számít" – illusztrált Gerendás, aki egyébként a jugóktól kapott kazettát továbbadta Kovács István kollégájának, merthogy azon szerepelt a Dubrovnik–Herceg Novi összecsapás is.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK