FONTOS


 

Euroliga, férfiak, 4. forduló, B-csoport
Euroliga: Iksz Barcelonában

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2004.03.01
--------------------------------------------------------------------------------

Megbolondította a B-csoportot, hogy az Olympiakosz harmadik idegenbeli mérkőzésén is döntetlent játszott: ezúttal Barcelonából hozták el az egyik pontot a görögök.

Akárcsak Belgrádban, itt is az utolsó pillanatokban mentették ikszre a partit: Trbojevics hét másodperccel a befejezés előtt egalizált. A találkozó egyébként olykor brutális küzdelmet hozott, Hadzitheodorut például úgy kellett partra vonszolni a záró pillanatok ütésváltásai után: a hellének legjobbja egyszerűen nem kapott levegőt.

A Vasas-Plaket-Euroleasing együttese legközelebb Pireuszba látogat, győzelme esetén továbbjut, döntetlennél matematikaóra kezdődne, egy vereséggel viszont mérhetetlenül nehéz helyzetbe hozná magát.

Az állás: 1. Barcelona 7, 2. Vasas 5, 3. Olympiakosz 3, 4. Partizan 1

Euroliga, férfiak, 4. forduló, B-csoport
Varga Tamás-parádé
Moslék, ami azért ehető

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2004.02.29
--------------------------------------------------------------------------------

"Az biztató, hogy Varga Tomi végre rendben van" - lepett meg még pénteken Kásás Zoltán, akitől pozitív kicsengésű mondatot aktuális csapatával kapcsolatban szökőévenként hallani. Február 29. előestéjén mindenesetre visszaköszönt a mester eme megállapítása. No de lássuk, miért is.

A magyar-szerb pólómeccsek hagyományainak megfelelően vaskos center-bekk párharcokkal indult a parti. Nálunk Varga Zsolt izmozott igen változékony hatásfokkal a védőkkel, de például az általa kiharcolt fórból egyenlített másodjára is a bátyja, Varga Tamás, azok után, hogy átellenben Dusko Pijetlovics előbb fórt (ezt értékesítették), majd centergólt szállított a Partizannak. Öt perc után jött a friss erő középre, Steinmetz Ádám, s ő rögvest életet költöztetett a támadásba: szép elmozgás után azonban a lécet találta telibe. Sebaj, a térdsérüléséből épülgető Kósz helyettese, Németh remekül védett, átellenben Kásás Tamás harcolt ki egy újabb emberelőnyt, s bár a vendégedző próbálta felhívni játékosai figyelmét Madarasra, néhány másodperc múlva lemondóan legyintett. Kapusa ekkor már a hálóban kotorászott, avagy öt másodperccel a dudaszó előtt átvette a vezetést a Vasas (3-2).
A második részt egy újabb pazar, s később négyméteresbe forduló Steinmetz-akció vezetett be, Varga Tamás pedig nem tévesztett. A belgrádiak fórjánál Kásás egyszer ugyan belepiszkált a labdába, ám a visszaszerzett labdát végül a Filipovics-tesók "balkezes változata", Filip betette a hosszúba. Egy varázslatosan megjátszott előnynél ért eztán oda Steinmetz Ádám lövésére Gojko Pijetlovics, de aztán a szédületes formában játszó center javított: két védővel a nyakában ejtett úgy gólt, hogy csupán a csuklója látszott (a jegyért becsületesen fizetők ebben a szent pillanatban úgy gondolhatták, megérte a kasszánál hagyni azt a néhány ezrest). S ha Kásás forgatása is bejött volna… A visszarántást azonban nem méltatták négyesre a fehér ruhások, valahogy mégis érezhető volt: ez is belefér, annyira nem tudtak mit kezdeni a vendégek a Vasas védekezésével (közben gond nélkül kibekkeltek egy hátrányt is a mieink), s annyira benne volt minden támadásban az angyalföldi gól. Később egy hat az ötös kontránál ki is jött, Madaras lopta magát megfelelő közelségbe, aztán mattolt, először hizlalva háromgólosra a különbséget (6-3).
Néhány amúgy mulatságos, a vízben lévőket persze kifejezetten idegesítő játékvezetői ítélet ölte ki a gólt a harmadik rész első két percéből (a centerek sanyarú sorsán a poszt egykori koronázatlan királya, Igor Milanovics lemondóan mosolygott a díszpáholyban). Hanem a játékrész közepén a német Hausche úgy döntött, még rátesz egy lapáttal, s elkezdte "talpra állítani" a már-már eldőlőfélben lévő meccset. Egy újabb érthetetlen kiállítással helyzetbe hozta a Partizant, s ezt a fórt már nem tudta kibekkelni a hazai védelem. A meccs megbolondítása láthatóan megzavarta a magukat egyszer már nyeregben tudó piros-kékeket, ez látszott a soros létszámfölény megjátszásán: három kísérlet sem volt elég a gólhoz. Hausche híján ugyanakkor nem sok vizet zavartak a szerbek: távoli lövéseiket magabiztosan halászgatta le Németh. A német - mármint a bíró - egyébiránt idővel ráébredhetett, hogy ez nem Belgrád, hanem Budapest, adott egy újabb fórt (korábban a centernek csak akkor ítéltek, ha beérkezett a labda, most nem várta meg ezt a pillanatot), s Varga Tamás ezúttal végre oda lőtt, ahová kell, így maradt a különbség a záró hét perc előtt (7-4).
Mielőtt ünnepibe csapott volna a hangulat, Dusko Pijetlovics egészen simán pattinthatott gólt két méterről a negyednyitó előny során. Sőt a szerbek egyre is felzárkózhattak volna, de lövés nélkül tudták le támadásukat, a kontrából pedig Kásás elsőrangúan etette meg védőjét: utóbbi úszott vele cefetül, miközben ő hirtelen megállt, így a Madarastól kapott labdát tisztán betehette a hosszúba. Az újabb szerb előny ismét góllal zárult, Filip Filipovics immáron a harmadik gólját szerezte. Nem sirattuk, amikor Varga Zsoltról kipontozódott, miután centerünk összeforgatott egy négyméterest: a báty, Tamás persze megint jó helyre zúdította a labdát (9-6).


Varga Zsolt (fehérben) változatos kimenetelű küzdelmet vívott a belgrádiakkal - a meccs kimenetele ugyanakkor nem lehetett kérdéses (Fotó: Czagány Balázs)
Megnyugvás azonban még mindig nem következett, Djordje Filipovics ugyanis megint megtalálta a sarkot előnyből. S miután három perccel a befejezés előtt Madaras időkérés után lécre vágta a labdát emberelőnyben, még egy kicsit vakargattuk a tarkónkat. Nem sokáig: hamar kiderült, hogy a belgrádiakban nem volt már annyi erő, hogy építkezzenek, kiállításra sem volt esélyük, nemhogy góllövésre, kvázi nem fájt, hogy Varga Zsolt mellécsavart középről - azaz a kötelezőt hozták az angyalföldiek.
De csak ezt, elvégre Kásás Zoltán dúlt-fúlt a lefújást követően, "mosléknak" minősítvén csapata teljesítményét. Ami így is ehetőnek tűnt, avagy a klaszszisgárda arról ismerszik meg, hogy rossz játékkal is győzni tud.
Ja, Varga Tamás egyébként tényleg tűrhető formában vízilabdázott.

- Igazolta edzője várakozását - hintettük el az ötgólos Varga Tamásnak.
- Sikerült kilábalnom a betegségemből: az Olympiakosz elleni találkozón még érződött, a homloküreg-gyulladás után nem vagyok teljesen rendben, a lövéseimben nem volt elég erő. Igyekeztem arra figyelni, hogy a Honvéd ellen már visszarántsam magam arra a szintre, ami egy válogatotthoz méltó, s erre próbáltam rátenni egy lapáttal most. Úgy érzem, sikerült.
- A csapat produkciójáról mi a véleménye?
- Szerintem nem játszottunk annyira rosszul, igaz, azt nem tudom, miért kezdünk minden meccset döcögősebben. Fantasztikus erők lakoznak ebben a gárdában, s ez megint megmutatkozott. A fórok megjátszása sikerült, Kata (Németh Zsolt - a szerk.) hibátlanul védett, talán a rövidbe kapott gólokat kerülhettük volna el emberhátrányban. Persze, fog ez még jobban is menni: a héten rengeteget edzettünk, kissé fáradtabbak voltunk a szokásosnál.

Euroliga, férfiak, 4. forduló, B-csoport
Euroliga-víkend: amelyik csapatunk vereséget szenved a negyedik körben, az alighanem kiesik
Most elválik a tüdő a májtól

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2004.02.28
--------------------------------------------------------------------------------

Bármely labdajáték európai csúcskupájában a csoportmeccsek negyedik köre általában elválasztja a tüdőt a májtól. Ráadásul három Euroliga-indulónk közül egyik sem áll úgy, hogy mosolyogva szállhasson vízbe: a Vasas-Plaket-Euroleasing és a BVSC-Brendon három, a Domino-BHSE pedig négy pontot veszített az első három fordulóban, azaz mindegyikükre pokolian nehéz csata vár. Ráadásul a délszláv kultúrkör krémjével kell megmérkőzniük: a Vasas szerb(-montenegrói), a Domino (szerb-)montenegrói gárdát fogad, míg a BVSC Horvátországban vizitál.


Kásás Tamásnak (fehérben) a Partizan ellen kijött a lépés Belgrádban: most feledtetheti az Olympiakosz-meccs gyengélkedését (Fotó: Meggyesi Bálint)
Még a Vasas helyzete hat a legrózsásabbnak, hiszen az angyalföldiek azzal a Partizannal meccselnek, amelyet már Belgrádban elporoltak 8-5-re. Akkor Kásás Tamás pazarul pólózott (hintett egy négyest), két hete, az Olympiakosz ellen viszont nem igazán hagyott nyomot.
"Nem tudom, Tamásnak hogy fog menni - mondta az edző-atya, Kásás Zoltán. - Engem elsősorban az érdekel, hogy lesz-e egy-egy jó egyéni teljesítmény, s ami a leglényegesebb: a csapat miképpen ügyködik majd." Egy nemzetközi pólóshonlapon nemrég publikált öszszehasonlítás alapján (mely a hazai és nemzetközi eredményeket veszi figyelembe) 2003-2004-ben eddig a Vasas Európa legjobbja - amin Kásás őszintén meglepődött. "Ha ezzel a játékkal elsők tudunk lenni… - morogta. S bár elfogadta, az talán mutat valamit, hogy eddig egyetlenegyszer kaptak csupán ki (Barcelonában), azért megjegyezte: - Sokszor vízilabdáztunk rosszul. Lehet gyatra játékkal is nyerni, de ettől nem vagyok boldog. Igen, állítólag sokat elégedetlenkedem, én azonban pontosan tudom, miért kritizálok." Kásás jelenleg megpróbálja játékosaiba szuggerálni, hogy a belgrádi siker ellenére nem lefutott ez a parti, ugyanis "győznünk kell ahhoz, hogy megmaradjon az esélyünk a továbbjutásra. Eddig lehetett arra hivatkozni, hogy rosszul ment, de majd legközelebb - ebből elég, nincs több esély. Redukálni kell a hibák számát, mert rendkívül fontos mérkőzés előtt állunk."

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

  
  Vasas - P. Beograd 02.28

 
LINKEK