FONTOS


 

Egyiptom képviseli Afrikát az athéni olimpián
Hiányzó gólvadász

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.01.13
--------------------------------------------------------------------------------

Immár biztos, hogy nem négy, hanem három férfiegyüttes vívhatja ki az olimpiai részvételt a január 25-én Rio de Janeiróban kezdődő selejtező tornán.

Jóllehet mindenki ezzel az alternatívával számolt, a még így is fennálló bizonytalanságot Gianni Lonzi, a FINA vízilabda technikai bizottsága vezetőjének bejelentése végleg eloszlatta. Az olasz sportdiplomata ugyanis tudatta, hogy az Egyiptomi Úszószövetség vállalta az ötkarikás részvételt, így 1968 után ismét lesz képviselője a fekete földrésznek. Mexikóban Egyesült Arab Köztársaság néven indult Egyiptom, és az volt ez eddigi utolsó 16 csapatos pólótorna az olimpiákon. Mint ismert, a házigazda Görögország, valamint Ausztrália, az Egyesült Államok, Horvátország, Kazahsztán, Magyarország, Olaszország, Spanyolország korábban kvalifikálta magát, 11 csapat pedig Brazíliában hajt a maradék három athéni kvótára.
A Rio de Janeiró-i kvalifikációs sorozaton a győzelemért a legjobb eséllyel Horvátország és Oroszország válogatottja száll vízbe, a még továbbjutást érő harmadik helyért pedig várhatóan Németország, Románia, Szlovákia és Hollandia nemzeti együttesei küzdenek meg, a többieknek - Argentína, Brazília, Kanada, Lengyelország és Puerto Rico - nincs reális esélyük kijutni az augusztusi olimpiára.

Úgy tűnik, hiábavalóak a Holland Úszószövetség törekvései Harry van der Meer visszahonosítására. A Märcz Tamás, Monostori Attila és Varga I Zsolt társaságában az olasz Savonában vitézkedő gólérzékeny játékos három olimpián erősítette a tulipánosokat, ám a sydneyi játékok után olasz útlevelet kapott. A több mint 300-szoros válogatott Van der Meert a riói ötkarikás selejtezőre (január 25.-február 1.) is el akarta vinni Ron de Vogel szövetségi kapitány, ám a Holland Bevándorlási Hivatal viszszautasította a pólós vissazhonosítási kérelmét, mondván, külföldön él és dolgozik. A nemzeti olimpiai bizottság támogatja Van der Meer kérelmét, csakúgy mint az úszószövetség, amely pert helyezett kilátásba a bevándorlási hivatal ellen. Miután előrehaladás nem várható a következő hetekben, De Vogel kijelölte a riói csapatot, amelyből hiányzik a Savona légiósa.

Hamarosan sorsolnak Athénra
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2004.01.12
--------------------------------------------------------------------------------

Február 21-én készítik el Athénban az olimpia férfi vízilabdatornájának csoportbeosztását.

Ekkor derül fény arra, hogy Kemény Dénes címvédő együttese mely csapatokkal vívja meg csoportmérkőzéseit a nyári ötkarikás játékokon augusztus 15. és 29. között a görög főváros OAKA nevű vízisportközpontjában. A férfiaknál a résztvevő 12 csapat két hatos csoportban kezdi meg a küzdelmeket, mindkettőből az első három jut tovább. A csoportgyőztesek egyből a négy közé kerülnek, a további két kiadó helyről a csoportmásodikok és a harmadikok keresztjátéka dönt. Az elődöntő két párharcának vesztese vív meg a bronzéremért, a két győztes száll vízbe az olimpiai bajnoki címért. A 2000-ben Sydneyben első magyar válogatott a tavaly nyári barcelonai világbajnokság megnyerésével harcolta ki az indulási jogot az athéni játékok pólós tornájára, amelyen még három hely kiadó. Ezekért a január 25. és február 1. között esedékes Rio de Janeiró-i kvalifikációs viadalon két csoportban küzd meg 11 nemzeti válogatott. (MTI)
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2004

KÉPEK

  

 
LINKEK