FONTOS


 

Nagy kár érte a sportágat
Az olaszoknak hiányzik a kupa és Európa

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2003.12.10
--------------------------------------------------------------------------------

Az olasz bajnokság felsőházát jelentő A-csoportban csak a Pro Recco nyert a magyar érdekeltségu csapatok közül a negyedik fordulóban.

A magyar válogatott balkezese, Benedek Tibor háromszor rezegtette meg a hálót, míg csapattársa, Szavics négyszer volt eredményes. Először szenvedett vereséget a Savona, amelynek színeiben a forduló válogatottjába is beválasztott Varga I Zsolt két gólt szerzett a még százszázalékos Brescia ellen, de hiába fuződött egy találat Monostori Attila nevéhez is, a vendégek 9–7-re veszítettek. Az alsóházban, vagyis a B-csoportban a Florentia–RN Napoli derbi legjobbja Hosnyánszky Norbert volt, aki két góllal segítette csapatát.

De nemcsak a forduló, hanem a klubok edzőihez intézett kérdések és az azokra érkező válaszok is érdekességet szolgáltattak az elmúlt hét végén. Az egyik kérdés arra vonatkozott, hogy miképpen vélekednek a szakvezetők az olasz csapatok távolmaradásáról az európai kupáktól. Mint ismert, a LEN a hétvégékre írta ki a meccseket, míg az olaszok a hazai televízióval hétvégi napokra kötött egyezségre hivatkozva csak a hétközi, leginkább szerdai időpontot tartották volna jónak. Az kompromisszum végül elmaradt az idény előtt, így aztán csökkent az Euroligában és a LEN-kupában is a győzelem értéke.

"Az olasz csapatok hiánya kárt okozott az egész sportágnak” – vallotta Enzo D’Angelo, a Pro Recco mestere. Ennél bőbeszédubbnek bizonyult Marco Risso, a Bogliasco trénere: "Szép dolog és hasznos részt venni a nemzetközi kupákban mind a játékosok, mind a közönség szempontjából. Elítélendőnek tartom a távolmaradást, azt kívánom, hogy soha többé ne forduljon elő. Hogy kinek a hibája? Szerintem a LEN-é, mert nem szabad a nemzeti bajnokságot ellehetetleníteni a szombati játéknappal. Az olasz szövetség jól tette, hogy megvédte a hazai pontvadászatot.”

Marco Baldinettei, a Chiavari szakvezetője egyszeruen hihetetlennek nevezte, hogy mindez megtörténhetett: "Nincs semmi értelme annak, hogy egy olyan erős vízilabdanemzet, mint az olasz, ne vegyen részt a kupasorozaton. Legfőképpen a klubok hibásak.” Vagyis Baldinetti önkritikus véleményt formált, nem úgy, mint Riccardo Tempestini, a Florentia mestere: "Kár, hogy így alakult, ebben az ügyben az egész sportág vereséget szenvedett. Hihetetlen, hogy az olaszok, akik mindhárom kupát megnyerték az elmúlt idényben, kimaradtak Európából. Pedig biztos voltam benne, hogy mindenkit kielégítő kompromisszum születik. Lehet, hogy tévedek, de könnyen lehet, sportpolitikai döntés született az ügyben.”

Az olaszok tehát hiányoznak, ellenben a három kupanyertes, a Pro Recco (BL), a Posillipo (KEK) és a Brescia (LEN-kupa) külön verseng a szuperkupáért nemzetközi játékvezetés mellett. Az első kör utolsó meccsén a Brescia legyőzte Benedek Pro Reccóját, és élre állt, jövőre pedig újabb körmérkőzés következik, és az első két helyezett vív meg oda-vissza alapon a fináléban.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK