FONTOS


 

LEN-kupa, férfiak, nyolcaddöntő
Horváth Viktor az idény végén távozik
Csapó Gábor kívánsága teljesült

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZg, Nemzeti Sport 2003.12.08
--------------------------------------------------------------------------------

Úgy általában könnyű dolga lenne Csapó Gábornak, a Jégcsillag-FTC szakvezetőjének, ha minden kívánsága úgy teljesülne, mint amit pénteken fogalmazott meg.


Tóth László két gólt lôtt a Szegednek (Fotó: Árvai Károly)
A mester ugyanis azt szerette volna, ha együttese fantasztikus mérkőzésen négy góllal legyőzi az első találkozót 10–7-re megnyerő Szegedet, ez esetben pedig készülhet a LEN-kupa negyeddöntőjére. Láss csodát, az óhaj "pontról pontra” megvalósult, a Fradi 10–6-os sikerrel térhetett haza.
"Remek hangulatban, sok néző előtt, jó meccset játszottunk a Szegeddel, le a kalappal a srácok produkciója előtt – így Csapó. – Pelle Balázs nagyon jól védett, Székely Bulcsú szintén kivágta a rezet, és a többiek is megtették a magukét. A meccs második percétől kezdve biztos voltam a továbbjutásunkban, ugyanis egyértelműen mi irányítottuk a játékot.”
A szakvezető hozzátette, hogy nagyon nem válogathatnak a leendő ellenfelek között, mégis kiegyezne azzal, ha ismét öszefutnának a Mataróval, amelyet a csoportselejtező során otthonában vertek meg a zöld-fehérek.
A csongrádiak viszont már nem latolgathatják a negyeddöntő esélyeit, hiszen a tetemesnek mondható háromgólos előnnyel rosszul gazdálkodtak hazai pályán.

"A három gól nem olyan sok vízilabdában, három-négy perc alatt is lehet lőni négyet-ötöt – véli Horváth Viktor, a Szeged trénere. – A Fradi játékosainak nagyobb rutinja érvényesült szombaton, leginkább az emberelőnyök kihasználásában. Sajnálom, hogy nem sikerült örömöt szerezni szurkolóinknak és magunknak, jóllehet az utolsó percig nyílt volt a továbbjutás kérdése. Sajnos a záró negyedben három emberfórt sem tudtunk kihasználni, ami döntőnek bizonyult. Több kimagasló teljesítmény kellett volna a jobb eredményhez.”
Ha nem is a szombati meccs miatt, mindenesetre fontos bejelentést is tett Horváth Viktor:
"Már megbeszéltem a vezetőkkel is, hogy az idény végén befejezem a munkámat Szegeden, ahol negyedik éve edzősködöm. Nincs semmi különös indokom, egyszerűen megújulásra van szükségem. Előfordulhat, hogy külföldön dolgozom tovább, de megeshet, hogy nem edzősködöm, hiszen az élet más területén is érvényesülhetek. A LEN-kupa-meccs előtt még nem akartam bejelenteni szándékomat, egyúttal leszögezném, hogy az idény hátralévő részében teljes erőbedobással törekszem arra, hogy a csapat minél előbbre jusson, és a játékosok fejlődjenek.”

LEN-kupa, férfiak, nyolcaddöntő
Kevésnek bizonyult a szegedi előny
A Ferencváros és a világ rendje

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Thékes István, Nemzeti Sport 2003.12.07
--------------------------------------------------------------------------------

Az odavágón a Szeged nyert 10–7-re a Komjádi-uszodában, azaz nagyon úgy tűnt, az előzetesen esélytelennek ítélt Tisza-parti gárda jut a negyeddöntőbe.

Visszavágó
Szeged-Beton VE–Jégcsillag-FTC 6–10 (1–3, 2–4, 2–1, 1–2)

Szeged, 600 néző. V: Galkin (orosz), Cabello (spanyol)
SZEGED: Barát – Varga P. 1, Torday, MOLNÁR P. 2, Szabó N. 1, Plézer 1, Szűcs L. Cs: Török, Pataky, Varga I. 1, Mód, Várhelyi. Edző: Horváth Viktor
FTC: PELLE – SZÉKELY 2, LEHMANN 2, Weszelovszky 1, TÓTH L. 2, Takács I A. 1, Létay 1. Cs: Takács II. A., Szirányi B., Balatoni 1, Süveges, Suti. Edző: Csapó Gábor
Gól – emberelőnyből: 11/4, ill. 8/6
Kipontozódott: Lehmann (24. p.), Létay (25. p.)
Továbbjutott: az FTC (17–16 )

A siker érdekében Horváth Viktor a nyáron visszavonult Mód Pétert is hadra fogta. S hogy a tekintélyes hátránya ellenére a Ferencváros sem mondott le a továbbjutásról, jelzi, hogy a minél tökéletesebb felkészülés érdekében Székelyék Szegeden töltötték a péntekről szombatra virradó éjszakát, előtte pedig vízbe csobbantak az újszegedi sportuszodában.
Az első negyedben csak emberelőnyből született gól, s ebben a műfajban vitathatatlan volt a Fradi fölénye. Ráhangolásként Takács I. Attila suhintott a hálóba, majd ugyanezt Lehmann is megtette, a másik kapunál Varga Péter használta ki csapata második előnyös lehetőségét. A második játékrész Székely Bulcsúról szólt. Az FTC olimpiai bajnoka előbb bevarrt egy fórt, majd az ellenfél előnyös helyzeténél végigúszta a medencét, és egy elegáns mozdulattal a hálóba helyezte a labdát (2–5). A Székely-show közepette Varga István és Szabó Nándor is mattolta Pellét, azaz még mindig a Szeged állt továbbjutásra. Nem sokáig, mert Suti és Lehmann gondoskodott arról, hogy négygólosra hízzon a zöld-fehérek előnye (3–7). Térfélcsere után Molnár Péter közvetlen közelről húzta a labdát a Fradi kapujába, majd kevéssel utána ismét ő volt eredményes – ugyancsak emberelőnyből. Örültek is a hazaiak, csakhogy a zárszó Létayé volt, azaz a döntés az utolsó szakaszra maradt. (5–8) Az infarktusos fináléban Plézer centergólja a hazaiak felé billentette a mérleg nyelvét. A hajrában Tóth László előbb kiharcolt, majd értékesített egy fórt, míg a lefújás előtt 49 másodperccel Balatoni lőtte a Fradi továbbjutást jelentő, tizedik gólját.

Mestermérleg
Horváth Viktor:
– Gratulálok a Ferencvárosnak, ám én nem a játékvezetőkre fogom a mérkőzés elvesztését.
Csapó Gábor: – Visszaállt a világ rendje…

LEN-kupa, férfiak, nyolcaddöntő, visszavágó
Csapó Gábor fantasztikus meccsen szeretne négy góllal nyerni és továbbjutni
Jelentős szegedi előnyről indulnak

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2003.12.05
--------------------------------------------------------------------------------

Egy magyar továbbjutást már a sorsolás pillanatában ünnepelhettünk a LEN-kupában, szombaton pedig eldől, hogy a Jégcsillag-FTC vagy a Szeged-Beton várhatja-e érdekeltként a negyeddöntőt megelőző újabb ceremóniát. Miután a bajnokságban rengeteg súlyos csapás érte a csongrádiakat (többek között a Fradi is legyőzte a nyitányon 9–3-ra), a csodával határos módon nyertek 10–7-re a Komjádi-uszodában, így aztán papírforma ide, zöld-fehér esélyek oda, Horváth Viktor csapatainak szénája áll jobban.


Lehmann István egyelôre még nem látja, milyen sors vár a Fradira Szegeden (Fotó: {rvai Károly)
"Igyekeztünk nem ünnepelni, jóllehet az Egerben elvesztett bajnokin valamelyest érződött a Fradi elleni siker hatása – mondta Horváth Viktor, aki hozzátette, hogy négyéves szegedi munkája alatt először veszített együttese vidéki rivális ellen. – Az első találkozó előtt húsz-harminc százalék esélyt adtam a továbbjutásunkra, ami most ötven százalékra nőtt. Úgy kell hozzáállni a meccshez, mintha nulla nulláról indulnánk, és bízom benne, hogy nagy érdeklődés mellett kihasználjuk az első találkozón megszerzett előnyünket.”
Az idényben rengeteg sérüléssel "megáldott” Szeged játékosai most jó egészségnek örvendenek, így aztán csakis a teljesítményükön múlhat, mit érnek el.
Ami a produkciót illeti, jobbat is el tudott volna képzelni a közelmúltban mutatottnál Csapó Gábor, a Fradi szakvezetője. Értjük ezalatt a Szeged ellen sikertelenül megvívott LEN-kupa-meccset, no meg előtte egy héttel az UTE ellen aratott nyögvenyelős győzelmet (8–7). A legutóbbi bajnoki forduló viszont kiváló terápiaként szolgálhatott, hiszen a sereghajtó Ceglédet fogadták (12–3) a népligetiek, beolajozandó a gépezetet.
"Nem szépítem, nagyon elrontottuk az első mérkőzést, és bár a balszerencsét is átkozhatnánk, a negyedik negyedben egyszerűen szétestünk – ismerte el Csapó Gábor. – Ezek után fantasztikusan jó meccsre vágyom, amelyen négy góllal nyerünk.”
A tréner továbbra is úgy véli, két hete a bírók nem nekik kedveztek… Nem a kiállítások arányát vitatja, hanem azt, hogy igazságtalanul sok kontrafaultot ítéltek a játékvezetők csapata ellen. Azzal pedig nem ért egyet, hogy a játékosok túlságosan is könnyedén vették volna a találkozót, noha a korábbi összecsapásokon már megszokták, hogy alig harsant fel a kezdést jelző sípszó, máris gólokkal vezetett a gárda.
Szombaton este már csak azért sem lehet ilyen érzésük Székelyéknek, mert eleve háromgólos hátrányból indulnak.

Férfi LEN-kupa, nyolcaddöntő
Az első mérkőzések eredményei
Jégcsillag–FTC–Szeged-Beton VE 7–10, CN Barcelona (spanyol)–Dinamo Moszkva (orosz) 18–10, NC Hiosz (görög)–Vuliagmeni (görög) 7–7, Marseille (francia)–CSZK Moszkva (orosz) 11–5, Jadran Split (horvát)–Budvanska Rivijera (szerb-montenegrói) 9–1, Strasbourg (francia)–Mornar Split (horvát) 4–4, CN Mataró (spanyol)–NC Hania (görög) 9-7, VK Nis (szerb-montenegrói)–Etnikosz Pireusz (görög) 9–6

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK