FONTOS


 

Euroliga, férfiak, 2. forduló
A Honvéd debütál a Herceg Novi, a Vasas ismétel a Partizan Beograd ellen
Az első pontokért harcolnak

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2003.12.05
--------------------------------------------------------------------------------

Nehezen elképzelhető (sőt, elképzelhetetlen!), hogy bárki is az országban arra fogadott volna két héttel ezelőtt, hogy a férfi vízilabda Euroliga első fordulóját követően egyetlen pont nélkül érkezik haza a Domino-Honvéd, Vasas-Plaket-Euroleasing, BVSC-Brendon alkotta magyar trió. De mert így alakult, a hét végi második etapban résen kell lenni, mert két vereséggel a hátuk mögött már aggasztóra fordulhat csapataink helyzete.


A Dubrovnik ellen négy gólt szerzô Szívós Márton szombaton talán kevesebbel is beérné, ha gyôzne a Honvéd Herceg Noviban (Fotó: Árvai Károly)
A kétszeres bajnokok Ligája-második Honvéd abban különbözik két társától, hogy legalább esélye volt Dubrovnikban a két pontra, olyannyira, hogy az utolsó negyedben még 11–9-re vezetett is Kovács István legénysége. Az utolsó három és fél percben aztán összedőlt az addig felépített, masszívnak tűnő vár, és 12–11-re a horvátok nyertek. A piros-fehérek útja ezúttal is érintette Dubrovnikot, hogy aztán a montenegrói Herceg Noviba érkezzenek meg Birosék. Sajnos a horvát kikötővárosnál nem ígérkezik békésebbnek szombaton Herceg-Novi sem, ugyanis a házigazda – a hírek szerint – úgy esik neki aktuális ellenfelének, mintha előtte vért ittak volna játékosai. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a hét bajnoki mérkőzésen elért hét diadal, legutóbb például mindössze egyetlen gólocskát kaptak Udovicsicsék, miközben 15-öt lőttek a Sabacnak. Kovács István helyzetét egyvalami mégis megkönnyíti: a BVSC (útban Kotorból hazafelé) látta a montenegróiak Volgográd elleni találkozóját, Gerendás Györgyék felvették a mérkőzést, amelynek szalagját átadták a Honvéd mesterének.

Eltökélt magyarokra számítanak
Az Euroliga második forduló csúcsmérkôzésének titulálható a Herceg Novi–Domino-BHSE találkozó, amelyet a szerb-montenegrói lapok szerint telt ház elôtt játszanak le szombaton. A bajnokságban legtöbb gólt szerzô (96), legkevesebbet kapó (33), százszázalékos mérleggel élen álló Jadran mestere, Petar Porobics óvatosan fogalmazott az esélyek latolgatásakor.
„Jobban örültem volna, ha mindjárt az elsô fordulóban találkozunk a Honvéddal, ebben az esetben ugyanis meg tudtuk volna lepni a magyarokat – magyarázta. – Így viszont, hogy a Dubrovniktól vereséget szenvedtek, eltökélten érkeznek hozzánk, ráadásul fel is készülhettek belôlünk. A Becsejt nem számítva ilyen remek együttes még nem fordult meg Herceg-Noviban a klub hetvenhét éves fennállása alatt. Tele van olimpiai és világbajnokokkal, játékosai közül különösen jól lô, akár tíz méterrôl is Vári és Kiss, de Szívósra is ügyelnünk kell. Játékosaim fizikailag remek állapotban vannak, és nem lehet más célunk, mint minden hazai meccset megnyerni – így ezt is.”
A Vasas ellen készülô Partizan Beograd szakvezetôje, Dejan Udovicsics is bízik játékosaiban:
„Szeretnénk az eddigi formánkat megôrizni, és ha a körülmények engedik, valami pluszt is nyújtani. Noha a második selejtezôkörben már találkoztunk a Vasassal, igazából nem ismerjük. Mindenesetre az megnehezíti a dolgunkat, hogy a magyar csapat veszített Barcelonában, ami növeli elszántságát – de nem kell megijednünk. A Vasas támadásait vissza kell szorítanunk, és a lehetô legjobban ki kell használni az emberelônyöket – ez lehet a siker kulcsa. ”
A játékosok közül Djordje Filipovics mondta el mérkôzés elôtti érzéseit:
„A lehetô legmotiváltabb lesz a Vasas, így nem hagyatkozhatunk arra, hogy majd csak hibázik. Úgy tudom, egyre jobb formában játszanak a magyarok, de már csak azért is nehéz dolgunk lesz, mert a Vasas az egyik legnagyobb esélyes az Euroliga megnyerésére.”
"Nem tudok mást mondani, mint hogy jó csapattal lesz dolgunk – mondta Kovács István. – Fiatal együttes, és csak érettebb lett tavaly óta, ráadásul a kapuját a világ egyik legjobb hálóőre, Sefik védi. Sajnos Dubrovnikban óriási lehetőséget szalasztottunk el, de nincs értelme tovább merengeni a történteken, előre kell néznünk. Pontot vagy pontokat kell szereznünk.”
A kikötővárosban egyébként gyönyörű az idő, 18–20 fokot mutatott a hőmérő pénteken, de nem szeretnénk, ha ez lenne majd az egyetlen öröme a Honvédnak, amely története során első alkalommal vív meg a Herceg Novival.
A Vasas viszont friss élményeket őriz szombati riválisáról, a szerb Partizan Beogradról, amellyel az Euroliga második selejtezőkörében már összeakadt – akkor is Belgrádban. Azon a meccsen dőlt el, hogy Kásás Zoltán együttese megőrzi-e veretlenségét, és csoportelsőként jut-e fel a főtáblára. Nos, 6–5-re győztek az angyalföldiek, jóllehet 16 másodperccel a vége előtt nem erre a végkifejletre számíthattunk. Ekkor Varga Tamás egyenlített 5–5-re, a hosszabbítás első fázisában pedig Steinmetz Barnabás vágta be a hatodikat. Ha úgy vesszük, hasonló végeredménnyel ezúttal is megbékélnénk, figyelembe véve a Vasas két hete a Barceloneta otthonában elszenvedett 7–4-es kudarcát, ám Kásás Zoltán ennél (természetesen) igényesebb. Októberi, belgrádi nyilatkozatában érthetetlennek nevezte a sok pontatlan célzást, de leginkább az emberelőnyök mindössze húszszázalékos kihasználtságát kérte számon játékosain, mondván: ötvenszázalékos hatékonysággal simán nyertek volna.
"Mindenféleképpen győznünk kell, ha már magunk mögött tudunk egy barcelonai kisiklást – így Kásás Zoltán. – Sajnos nincs videofelvétel a meccsről, pedig jó lett volna megnézni azt a sok butaságot, amit két hete elkövettünk. A Partizan ellen októberben sem remekeltünk, és most elvárom, hogy hosszabbítás nélkül győzzük le a belgrádiakat. Ehhez azonban sokkal több figyelem szükségeltetik.”
A hazája pontvadászatában negyedik helyen álló Partizan mindenképpen verhető, mert bár legutóbb idegenben nyert a bajnokságban 15–12-re, ellenfele az utolsó helyezett Crvena zvezda volt, ráadásul korábban négy góllal vérzett el hazai pályán az Euroliga első fordulójában a BVSC-n átgázoló Kotorral szemben. A BVSC vasárnap a Szőnyi úton fogadja a horvát Mladost Zagrebet, ennek a találkozónak a beharangozóját vasárnapi számunkban olvashatják.

Férfi Euroliga
Az 1. forduló (november 22–23.) mérkőzései
A-csoport: Spandau 04 (német)–Sturm Csehov (orosz) 11–11, CN Sabadell (spanyol)–Primorje Rijeka (horvát) 13–6. B-csoport: Partizan Beograd (szerb-montenegrói)–Olympiakosz Pireusz (görög) 5–5, Barceloneta (spanyol)–Vasas-Plaket-Euroleasing 7–4. C-csoport: Mladost Zagreb (horvát)–Olympic Nice (francia) 10–6, Primorac Kotor (szerb-montenegrói)– BVSC-Brendon 8–1. D-csoport: Jug Dubrovnik (horvát)–Domino-BHSE 12–11, Jadran Herceg Novi (szerb-montenegrói)–Lukoil Volgográd (orosz) 11–8

Élő közvetítés a rádióban

A Herceg Novi–Honvéd és a Partizan Beograd–Vasas találkozóról szombaton élőben közvetít a Petőfi (Sportkoktél) és a Kossuth Rádió (Sportvilág), mint ahogy vasárnap a BVSC–Mladost Zagreb mérkőzés is figyelemmel követhető a Petőfi Rádió (Ritmuskoktél) hullámhosszán.

Euroliga, férfiak, 2. forduló
A BVSC értékes ajándékot adott a Honvédnak
Egymást segítik a magyarok

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2003.12.04
--------------------------------------------------------------------------------

A Domino-BHSE idejekorán szeretne akklimatizálódni a szombat esti, Herceg-Novi elleni Euroliga-találkozója előtt: Kovács István és tanítványai már csütörtökön repülőre ülnek, hogy a szerbiai város felé vegyék az irányt.

A sors fintora, hogy a gép az első forduló rossz emlékű helyszínén, Dubrovnikban landol a piros-fehérekkel, akik onnan utaznak tovább Herceg-Noviba. Nem árt tudni, hogy a szerb gárda félelmetes formának örvend! Hét kör után még veretlen a hazai pontvadászatban, legutóbb 15–1-re páholta el az utolsó előtti Sabacot, míg az Euroliga első fordulójában az orosz Volgográdot küldte haza 11–8-cal, de úgy, hogy 7–1-re is vezetett már.

A legnívósabb kupasorozat nyitányának gyászos mérlegét, a soron következő meccsek fontosságát tekintve öröm tapasztalni a magyar Euroliga-csapatok összefogását a küszöbön álló hétvége előtt. Ezt bizonyítja, hogy a bajnok a szombaton a Partizan Beograd otthonába látogató Vasassal kétkapuzott, szerdán pedig tanulságos mozit tekinthettek meg Kiss Gergőék. A videózás nem jött volna létre a harmadik magyar érdekelt, a BVSC nélkül. Tudniillik amikor a Szőnyi útiak 8–1-re vereséget szenvedtek a Kotor vendégeként, nem rohantak azonnal haza, hanem megnézték a fent említett Herceg-Novi-Volgográd párharcot.

S ha már ott voltak, fel is vették a mérkőzést, az értékes anyagot pedig átadták Kovács Istvánnak a tapasztalatok leszűrésére. Csak remélni lehet, hogy Udovicsics és társai tudománya ezek után csak részben fejti ki hatását a Honvéd elleni derbin.

A Mladost Zagreb ellen hangoló BVSC tehát mindent megtett a Domino sikeréért, ellenben saját boldogulását egyelőre akadályozza a sok sérülés. Az idény előtt több hónapra kidőlő Fülöp Gergelyen kívül Vincze Balázs, Németh Zsolt és Gór-Nagy Miklós egészségi állapota sem ritkította a ráncokat Gerendás György homlokán.

"Gór-Nagyot még két hete találták el úgy a fején, hogy elvesztette egyensúly-érzékelő képességét, napokig szédült – adott diagnózist a vezetőedző. – Kotorban csak keveset játszott, viszont hétfő óta rendesen edz. Vincze Balázs és Németh Zsolt szereplése még mindig kérdőjeles, pedig igen nagy szükség lenne a rutinjukra. Németh állandó derékproblémával küszködik, ami most súlyossá vált, így aztán a laza úszáson kívül más edzést nem tud végezni. Vincze válla sem tökéletes, továbbra is fáj.”

Gerendás korábbi nyilatkozataiban csapata edzésen, illetve mérkőzésen nyújtott teljesítményét vetette össze, és találta meg a kudarc okát. "Talán félreérthető voltam, de nem a tréningeken látott hozzáállással akadtak gondok, mert igenis hajtanak a játékosok. Az a probléma, hogy nincs meg az a koncentráció, amely ahhoz szükséges, hogy az edzéseken gyakoroltakat legalább hetven-nyolcvan százalékban a mérkőzéseken is megvalósítsuk. Jó csapatom, jó játékosaim vannak, ám úgy látszik, a kellő rutin még hiányzik a fiatalokból.”

A mester tudja, hogy a hétszeres BEK-győztes Mladost Zagreb elleni vasárnapi meccsen nagyon össze kell szedniük magukat, amire azért megvan az esély, hiszen Csomakidzéék nincsenek kirobbanó formában, jóllehet a Nice-t 10–6-ra verték az Euroliga nyitányán.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK