FONTOS


 

A hét végi Euroliga mérlege: lehangoló
Három meccs, három vereség

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2003.11.25
--------------------------------------------------------------------------------

Ahhoz képest, hogy az Euroliga hét végi első körét felvezető cikkünkben nem zártuk ki: a magyar együttesek akár hat pontot is gyűjthetnek három idegenbeli fellépésükön, a mérleg legalábbis lehangoló.


Kovács István Domino-edzô szerint Gergely István (képünkön) nincs túl jó formában (fotó: Árvai Károly)
Három meccs, három vereség – a negyedik pesti élcsapat, az FTC hazai, háromgólos zakója csupán azért nem sorolandó ide, mert azt egy másik magyar, a vidék legjobbjaként aposztrofált Szeged "adta rá”.
A világbajnoki cím felett érzett nyári eufória, továbbá az aranyérmesek hazaköltözése után kissé mellbevágó volt hallgatni a külföldi debütálásokról érkező híreket, amelyek a Domino (Jug Dubrovnik, 11–12), a Vasas-Plaket (Barcelonetta, 4–7), és a BVSC-Brendon (Primorac Kotor, 1–8) sanyarú sorsáról tudósítottak.
Még a legközelebb a bajnokcsapat járt a pontszerzéshez, sőt, a negyedik negyed közepén úgy tűnt, gond nélkül meglesz a győzelem is, ám 11–9 után túlságosan is lefékezett a Domino.
"El kell gondolkodnunk azon, hogy a Vasas és a Jug ellen összesen huszonkét gólt kaptunk emberhátrányból – mondta Kovács István. – Gergely Pista nincs igazán jó formában, ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a védekezési szisztémánk nem megfelelő. Muszáj kielemeznünk a történteket, mert két hét múlva, Hercegnoviban még nehezebb dolgunk lesz.”
Ami az efféle mérkőzésen óhatatlanul jelentkező bíráskodási anomáliákat illeti, Kovács a meccs felvételének megtekintése után amondó: "Utólag azt mondom, ikszre vezették a meccset, nekik ez megfelelt volna, nem kalkulálták be, hogy hét másodperccel a vége előtt kapunk egy gólt centerből. Ôszinte leszek: mi sem. Megfizettünk ezért a hibánkért.”
Kollégájánál jóval feldúltabb volt Kásás Zoltán, elvégre a Vasas teljesen esélytelenül vergődött az akár a régi sikerek helyszíneként is aposztrofálható Barcelonetában. (Barcelona kikötői részén vívta meg azon meccseit válogatottunk, amelyekkel a döntőbe jutott júliusban.) "Hétből egy előnyt lőttünk be, további tíz-tizenkét lövésünkből csupán három lett gól, a spanyolok viszont ötször is egyenlő létszám mellett találtak be – azt hiszem, ennél többet aligha kell mondani. Ez volt az a nap, amelyiken minden rossz volt. Ezen sürgősen változtatnunk kell” – szögezte le Kásás, aki a meccs után kiadós lelkifröccsben részesítette játékosait.
Szintén hosszan beszélgetett pólósaival Gerendás György, akinek edzői pályafutása során most fordult elő először, hogy irányítottjai csupán egy gólt lőjjenek. "Másnap megnéztük Hercegnoviban a Volgográd vendégszereplését, azét a csapatét, amelyik legyőzött minket a selejtezőkörben. Volt, hogy már hét egyre is vezettek a hazaiak, csak az a különbség, hogy az oroszok a rutinjukkal, klasszisukkal ki tudták hozni tizenegy nyolcra a mérkőzést. Mi viszont teljesen megkergültünk, hiszen ha egy csapat vesztésre áll, óhatatlanul elkezd rohanni az eredmény után, és közben még sebezhetőbbé válik. Ez történt velünk is. Ettől függetlenül állítom, még továbbjuthatunk, mert a miénket tartom a leginkább kiegyensúlyozott csoportnak.”
Gerendás tett még egy megszívlelendő megjegyzést: "Ahogy látom, nemzetközi szinten a gyilkosan szoros emberfogás mellett is összesen hat-tíz kiállítást adnak, egy-két meccset leszámítva. Nem segít a magyar csapatoknak, hogy az itthoni bajnokikon hozzászoknak a mérkőzésenkénti tizenöt-húsz kiállításhoz.”

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK