FONTOS


 

Férfi Euroliga, B-csoport
Kásás Zoltán: Végképp el kell felejtenünk a nagycsapat mítoszát
Még csak szoros sem volt

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Barta Gábor, Nemzeti Sport 2003.11.24
--------------------------------------------------------------------------------

CN Barceloneta (spanyol)–Vasas-Plaket 7–4 (3–1, 2–2, 2–0, 0–1)
Barcelona, 800 néző. V: Bervoets (holland), Stampalija (horvát)
BARCELONETA: ANDREU – D. MORO 2, Whalan, HERNÁNDEZ 2, I. Moro, SANS 1, Sánchez-Toril. Cs: García, Espanol, Canovas, Baco 1, Martín 1. Edző: Santiago Fernández
VASAS: KÓSZ – Madaras, Vindisch 2, Varga T., KÁSÁS 1, Varga D., Steinmetz Á. Cs: Steinmetz B. Gombos, Mátyás, Hesz, Varga II. Zs. 1. Edző: Kásás Zoltán
Gól – emberelőnyből: 3/2, ill. 7/1


Kásás Tamás sem segíthetett az angyalföldieken, de ô legalább az átlagnál jobban pólózott a Barceloneta otthonában (Fotó: Árvai Károly)
A Vasas-Plaket is vereséggel kezdte szereplését a legjobb 16 között az Euroligában, a csoport legnehezebb ellenfele, a válogatottakkal teletűzdelt katalán Barceloneta pillanatnyi esélyt sem adott a magyar csapatnak. Sőt a felzárkózásra is csak kétszer volt lehetősége az angyalföldi gárdának.
A mérkőzés előtt Kásás Zoltán vezetőedző kijelentette, hogy a jó emberelőny-kihasználás és az emberhátrányok kivédekezése eldöntheti az öszszecsapást, hiszen két ugyanolyan erősségű csapat száll vízbe. Nos, ezek el is döntötték, de nem Steinmetzék javára. Az első játékrészben két létszámfölényes helyzetet is kihasználatlanul hagytak a magyarok, a spanyolok viszont egyet bedobtak, a 38 éves Sans volt eredményes, és emellett Daniel Moro és Hernández révén szereztek még két akciógólt. Vindisch Ferencnek volt köszönhető, hogy nem háromgólos spanyol előnnyel vonulhattak kétperces pihenőre a csapatok. Ô ugyanis két gólra csökkentette hátrányunkat, sőt a következő játékrész elején másodszor is eredményes volt, így lehetőségük nyílt Madaraséknak az egyenlítésre. Hiába kezdett azonban a kapuban magára találni Kósz Zoltán, a támadójáték sokáig teljesen hatástalannak bizonyult. A másik oldalon azonban Hernández és Daniel Moro újfent kivette a részét a gólgyártásból. A felzárkózás reménye 5–2-es spanyol előnynél csillant fel utoljára, ekkor a hasznosan játszó Kásás Tamás minden dühét és erejét beleadva a lövésébe bombagólt szerzett, így a szünetben 5–3-ra vezetett a Barceloneta. Ezután azonban semmi sem sikerült az angyalföldieknek, míg a másik oldalon két gyors spanyol gól végleg elcsüggesztette Vargáékat. Ráadásul Kásásék próbálkozásai hol Andreu kapus fejében akadtak el, mint például Varga Tamás bombája, hol a kapufa segített a katalánoknak, például Varga Dániel és Varga II Zsolt lövésénél, de a centerposzton birkózó Steinmetz Ádám sem járt szerencsésebben. Az utolsó negyed első sikertelen kísérletei után a magyarok már csak a becsületükért küzdöttek. Sovány vigasz, hogy az utolsó pillanatban végre megtört a jég, és majdnem kétnegyednyi gólcsendet sikerült megtörnie Varga II Zsoltnak, aki Steinmetz Barna bal oldalról középre adott labdáját húzta a kapuba. De ez is csak három gólra csökkentette a vereséget. Javítani két hét múlva lehet Belgrádban, a helyi Partizan ellen.

Mestermérleg
Kásás Zoltán:
– Nem feltétlenül kellenek egy csapatnak az ilyen pofonok, de ha a játékosok erre maguktól nem jönnek rá, akkor megkapják az ellenféltől. Andreu, a spanyol válogatott második számú kapusa nem rossz játékos, de mi most a világ egyik legjobbjává tettük. A hibát magunkban kell keresnünk, és végképp el kell felejtenünk a nagycsapat mítoszát.

Férfi Euroliga, B-csoport
Katalóniában a Vasasra a Barceloneta vár
Kásás Zoltán jelszava: fő a figyelem!

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Barta Gábor, Nemzeti Sport 2003.11.23
--------------------------------------------------------------------------------

Vasárnap Barcelonában, a helyi Barceloneta ellen debütál az Euroligában a Vasas együttese. Kétségtelen, a legnehezebb mérkőzés vár a piros-kékekre, hiszen a kisebbik katalán csapat védi a spanyol bajnoki címet, és két évvel ezelőtt a KEK-döntőig menetelt.

A Vasas eredménysorával összevetve persze csak jóindulatúan mosolyoghat az ember, hiszen a magyarok dicsőséglistája jóval terjedelmesebb. De ennek alapján még egyetlen mérkőzés sem dőlt el a medencében. Tudja ezt Kásás Zoltán vezetőedző is, aki csak a munkában és a pontosságban hisz. "Ha fegyelmezetten játszunk, és odafigyelünk, meg kell hogy verjük a Barcelonetát” – jelentette ki. A piros-kékek amúgy a város lüktető szívében, a Ramblán laknak, egy ódon szállodában, amely valamikor kastélyként fogadta vendégeit. A boltívek, a reneszánsz fotelek, a hatalmas csillárok mind-mind néhány száz évvel repítik vissza az embert az időben. No, és a keszekusza folyosók. Nem véletlenül jegyezte meg Földi László, a csapat korábbi vezetőedzője: "Ez olyan, mint a Virágot Algernonnak című könyvben. Ha valaki a labirintusból betalál a szobába, pihenhet.” Nos, szombat éjjel minden játékos pihenhetett. A Barceloneta ellen erre nem lesz módjuk…

A B-csoport nyitányán: Partizan Beograd (szerb-montenegrói)–Olympiakosz Pireusz (görög) 5–5
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK