FONTOS


 

Euroliga, férfiak, második selejtező forduló, E-csoport
Egynegyednyi fáziskésésben

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2003.10.13
--------------------------------------------------------------------------------

Amolyan gálamérkőzésre készült egymás ellen a már továbbjutott két csapat, a BVSC és a Volgográd: a tét a csoportelsőség volt, és már csak presztízsből is komolyan kellett venni a meccset.


A sok közül az egyik birkózójelenet: Gór-Nagy (balra) veszi kezelésbe orosz ellenfelét (Fotó: Árvai Károly)
BVSC-Brendon–Lukoil Spartak Volgográd (orosz) 4–5 (1–4, 0–0, 2–1, 1–0)
Szőnyi út, 500 néző. V: Szavcsenko (fehérorosz), Lehn (német)
BVSC: Szécsi – Gulyás, Vincze, Kis G. 1, Németh Zs., Dabrowski, Nitsovits. Cs: Decker, NYÉKI 3, Zoufal, Szabó G., Gór-Nagy, Varjas. Edző: Gerendás György
VOLGOGRÁD: MAKSZIMOV – Zinnurov, Irisicsev 2, Rekecsinszkij, Agarkov 1, Panfilij 1, Kozlov. Cs: Gajdukov, Jurcsik, Szmolovoj, Zsivcsikov 1, Halturin. Edző: Alekszandr Glinnyanov
Gól – emberelőnyből: 6/1, ill. 6/3

Rapid Bucuresti (román)–SN Strasbourg (francia) 10–6 (2–2, 2–1, 3–0, 3–3).

A végeredmény: 1. Volgográd 8 pont (41–15), 2. BVSC 6 (33–21), 3. Bucuresti 4 (33–35), 4. Strasbourg 2 (22–35), 5. Lódz (lengyel) 0 (22–45). A Volgográd és a BVSC jutott fel a tizenhatos főtáblára.

A kezdésre nem panaszkodhattunk, és Kis Gábor fondorlatos találatánál még nem gondoltuk, hogy a házigazda hoszszú időre leáll a gólgyártással. Előbb két előnyből Irisicsev duplázott, majd Varjas lövése tévesztett célt, Makszimov indította Agarkovot, akiről lemaradt Gór-Nagy, és az orosz játékos elsétált a BVSC kapujáig (1–3). A 7. percben a Volgográd már a harmadik emberelőnyét kapta, amit annak rendje és módja szerint bevarrt Zsivcsikov, ráadásul Kozlovék könnyedén szerelték le a BVSC erőtlen akcióit. Tették ezt úgy, hogy megúszták kiállítás nélkül a defenzívát.
Hiába hozta el a második ráúszásnál is a labdát Gulyás, az emberelőnyt elpackázta a BVSC, majd Vincze ziccerét halászta ki a rövid sarokból Makszimov. Szerencsére ebben a felvonásban a Volgográd sem termelt, többször is Szécsi szedte fel kalandozásai révén a középre játszott labdákat. A bírók engedték a kemény játékot, Kozlov és Németh például csaknem vízbe fojtotta egymást, így végül gól nélküli felvonásnak lehettünk szemtanúi. Érdekesség, hogy Gerendás György nem tudta végrehajtani szokásos sorcseréjét, így végig a Vincze-féle sor tartózkodott a medencében.
A vészes, tíz percig tartó gólínséget Nyéki törte meg a 17. percben, amikor is Gór-Nagy jobbról átívelő labdáját a jobb sarok közeléből vágta az orosz kapuba. Egy rossz váltás után azonban Panfilij egyedül célozhatott messziről, és Szécsi közreműködésével már ünnepelhetett is (2–5). A negyed utolsó percében a hatodik emberfórral gazdálkodhatott a BVSC, és már tényleg illett volna kihasználni azt. Így gondolta ezt Nyéki is, aki középről kipécézte magának a jobb sarkot – és nem tévesztett.
Az utolsó játékrésznek tehát kétgólos hátrányban futott neki a Vasutas, vagyis meglehetősen nagy távolságra volt még a csoportelsőségtől. Ez a hét perc igazán brusztolósra sikeredett, valósággal forrt a víz, a bírók lényegében mindent engedtek, még centerben sem ítéltek faultot. A belelendülő Nyéki harmadik találatával már csak 5–4-re vezetett a Volgográd, és a nagy adok-kapokban a lehető legrosszabbkor (és kissé igazságtalanul), 26 másodperccel a vége előtt Szmolovojról kiállították a bírók Deckert, az oroszok pedig kedélyesen eljátszadoztak a megmaradt szűk fél percben. Vagyis a BVSC továbbjutást igen (és ez a lényeg), csoportelsőséget nem ünnepelhetett.

Mestermérleg
Gerendás György:
– Szeretnénk mindig a második negyedtől indulni, és akkor minden csapatot meg tudnánk verni.
Alekszandr Glinnyanov: – Érdekes, forró hangulatú meccset játszottunk, köszönhetően a nézőknek is. Noha előzőleg mindkét csapat továbbjutott a következő körbe, mindez nem látszott a produkción. Türelmesen játszottunk, elsősorban ez döntött.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK