FONTOS


 

Euroliga, férfiak, második selejtező forduló, E-csoport
Felejthető mérkőzésen győzött a BVSC
Megnyugvás az utolsó percben

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: SZG, Nemzeti Sport 2003.10.09
--------------------------------------------------------------------------------

A Strasbourg szeptemberben az Euroliga első fordulójában hazai pályán szembesült a magyar vízilabda fölényével, amelyet ott a Vasas képviselt, szerdán pedig idegenbe látogatott, hogy megtudja, ki is a magyarok Istene. A Szőnyi úton a BVSC tornyosult a gallok előtt, akik a volt honvédos Jäger Gábort is soraikban tudták. A francia gárda amolyan kötelező áldozatként került a Szőnyi útiak célkeresztje elé, így aztán nem mondható nagyképűségnek, hogy Gerendás György fel sem vette a kapcsolatot a Vasassal, ráadásul a szakvezető nem is nevezte a mérkőzésre az olimpiai és világbajnok kapust, Szécsi Zoltánt, valamint Nitsovits Tamást.

Vincze Balázs viszont vízbe csobbant, és Thibault kiállítását követően, a második percben felavatta Rajicot. A centerben rengeteg vizet megivó Kis Gábor két kiharcolt helyzetet hagyott ki, Németh Zsolt viszont akcióból kipókhálózta a bal felső sarkot. Ekkor Gerendás sort cserélt, és egy friss mezőnyhatos folytatta a küzdelmet. A Strasbourgnak csak egy kapufára tellett a negyedben, Diersten révén. A friss hazai erők vízben maradtak a második negyedre, az addig is több löketet hárító, junior vb-ezüstérmes Nagy Viktor pedig becsapva Gluskót, védte annak ziccerét. Büntetésül Varjas lőtt kapufás gólt, tovább csökkentve a franciák önbizalmát (3–0). Glusko azonban dacosnak bizonyult, és Szabó Gábor kiállításának lejárta után kihasználta a fórt, majd következett egy kis boksz, de nem kell rosszra gondolni: Dabrowszki blokkolt labdáját Gulyás ököllel segítette a lécre. Nem sokkal később többre jutott a vasutascsapat, hiszen Dabrowszki "szemes” labdáját Vincze hanyagul vágta be, de Jägernek még maradt válasza, így 5–2-vel térhettek pihenőre a felek.
A két csapat kihagyott ziccerekkel köszöntötte a harmadik felvonást, és ha Boust nem flegmáskodik, illetve Nagy nincs a legjobb helyen, 5–4-re alakul az állás. Igaz, ami késik, nem múlik: Vincze kihagyott ziccere után szinte félt magányosságában Glusko, midőn a BVSC kapujához ért, aztán nem hibázott (6–5). A magyar tudás tornya tehát csak nem akart elég magasra épülni. Ott loholt a BVSC nyakán a Strasbourg, vagyis ideje lett volna komolyabban venni az előzőleg simának tippelt derbit.


Gór-Nagy Miklós (9) egy gólt tett hozzá a strasbourgiak elleni sikerhez (Fotó: Árvai Károly)
Az időközben kipontozódott Gór-Nagy nélkül indult neki az utolsó felvonásnak a házigazda, amelynek gondjait a (ziccerben) Rajic hasában kárt okozó Gulyás súlyosbította, majd egy helyzet nélküli emberelőny tette elégedetlenné Gerendást. Nyékivel kétszer is a kapufa szúrt ki a 25. percben, így továbbra sem nyugodhattunk meg a 6–5-ös vezetés birtokában. Másfél perccel a vége előtt aztán Nyéki megtalálta az utat a rövid sarokba, hogy aztán Glusko hatalmas bombával szavazzon ismét az izgalmakra.
Ha lassan is, az utolsó percben elérte a kellő szintet a hazaiak adrenalinszintje, így előbb Németh emberelőnyből, majd Kis Gábor egy szenzációs labdaátvétel után rezegtette meg a hálót.
Vagyis csak az utolsó pillanatokban nyugodhattunk meg, és bár a két pont megvan, a jó formát még keresni kell.

Mestermérleg
Gerendás György:
– Felejthető meccs volt, de még mielőtt elfelejtenénk, mindenképpen érdemes leszűrni a tapasztalatokat. Hajtós meccset játszottunk egy közepes csapat ellen, ennél azonban többet kell mutatnunk.
Frank Missy: – Az első két negyedben nem találtunk magunkra, mert ezt nem engedte az elitbe tartozó BVSC. A harmadik negyedtől viszont feléledtünk, kár, hogy a végén gondok akadtak a fejekben, és kijött a BVSC nagyobb tapasztalata.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK