FONTOS


 

Férfi Világliga az Unicum-kupáért
Nyolc akciógóllal könnyedén győzött Kemény Dénes csapata
Gála az Európa-bajnok ellen

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, Nemzeti Sport 2003.06.28
--------------------------------------------------------------------------------

Megtapsolták őket. Ahogy Kemény Dénes is kérte, ahogy egy ilyen nagyszerű közönséghez illik. Mert nagyszerű ez a közönség, nem vitás. Már az első támadásnál kiderült, a hangulattal az égvilágon semmi probléma nem lehet, az uszodát dugig töltő szurkolók végig hangosan buzdították a kedvenceket.

Azok meg mentek előre, dacolva azzal, hogy odaát papíron Európa legjobb alakulata áll, mentek, igyekeztek visszavágni a kranji vereségért. Az első emberelőny ugyan kimaradt, és ezzel megtört a heti nagy sorozat, a százszázalékos mutató, de Szécsi Zoltán két bravúros védését követően Madaras Norbert úszta le emberét, majd fejezte be precízen a kontrát. Ahogy kell, ahogy tudja.
A gól után tovább keresték a fogást a felek, kihagyott lehetőségeket, jól záró védelmeket láthattunk, egyértelműen látszott, tisztelik egymást a csapatok, tartanak is a másiktól.
A negyed (kilencperces, ne feledjük) végső fázisában indult be a gólgyártás: Savics vert be egy fórt, ám erre kettő volt a mieink válasza! Madaras pattintott remekül és Kiss Gergő helyezte be fórban a kiállítást is kiharcoló társ, Molnár Tamás passzát. Sapics mesteri ejtéssel járt túl eztán a kint, a center közelében bóklászó Szécsi eszén, így minimális, 3-2-es előnnyel mentünk az első háromperces pihenőre. Jó negyedóra múlva viszont már háromgólosra hízott az előny! Udovicsics Molnár elől húzta be a labdát Sefik kapujába (így az utolsóként labdába ért magyar, Kiss Gergő neve mellé került egy újabb strigula), majd Zlokovics szépítő találatát a nap góljával fejelte meg a Kemény-társulat: Kiss gyönyörű, magas ívű átadását Varga II Zsolt káprázatos mozdulattal juttatta a kranji kontinensviadal legjobb kapusa mögé.

És nem volt megállás, folytatták addigi játékukat Varga Tamásék. A védekezés elsőrangú volt, nem igazán tudtak mit kezdeni vele a szerbek, no meg a Kiss, Molnár duó is tarthatatlannak bizonyult. Kettejük újabb összjátékába már egyik rivális pólós sem tudott beleszagolni, így végre centerünk is feliratkozhatott a gólszerzők listájára.
Szerencsés körülmények között Ikodinovics 6-4-re alakította az állást, ám mindez nem tetszett az addig hátul jeleskedő, hosszú kezeivel eredményesen halászó Kásás Tamásnak, aki mintha mi sem történt volna, magától értetődő nyugalommal lőtte ki a bal sarkot. A 7-4-es vezetés az Európa-bajnok ellen több mint biztató volt a folytatás előtt.
A szintén a barcelonai vb-re készülő szinkronúszók bemutatóját, valamint a szenior Eb-ről két arannyal és egy ezüsttel hazatérő egykori klasszisok köszöntését követően tovább folytatódott a magyar henger. Steinmetz Barnabás lövetett gólt Molnárral, Kásás pattintott zseniálisan, Sapics gólja után pedig Varga Tamás ejtett hihetetlenül pontosan. Utóbbi lélekemelő találat tíz másodperccel a harmadik dudaszó előtt született, 10-5-ös vezetést és padlóra kerülő szerb válogatottat eredményezett.


Varga Tamás (hátul) egy góllal vette ki a részét a sima magyar gyôzelembôl (Fotó: Árvai Károly)
A záró, késő estébe nyúló menet maga volt az örömjáték, nem osztott, nem szorzott, az ezúttal is nagyszerűen játszó urak nagynevű ellenfelüket, egyik legnagyobb riválisukat nyolc akciógóllal, csodálatos védőmunkával voltaképpen gond nélkül fektették két vállra. Ami több mint biztató a vb előtt.

Mestermérleg
Kemény Dénes:
- Alapvetően a világbajnokságra készülünk. Ugyanez nem áll erre a csodálatos közönségre, amely azt várta, hogy most mutassunk valamit. Ez sikerült, de a lényeg továbbra is Barcelona.
Nenad Manojlovics: - A magyarok jobbak voltak, túl sok gólt kaptunk egyenlő létszám mellett, ez mutatja, hogy milyen roszszul védekeztünk.

Kényszerű szűkítés

Úgy tervezte, mindenkinek lehetôséget ad a bizonyításra. Úgy tervezte, élesben teszteli keretének tagjait, aztán szűkíti keretét. Úgy tervezte, sűrűn cserélgeti játékosait, a szerbek, az ausztrálok és az amerikaiak ellen mind a 23 kiválasztottja vízbe ugorhat. Számításait azonban keresztülhúzták… Ugyan leírva állítólag nincsen, de a FINA ragaszkodott ahhoz, hogy a csapatok csak 13 játékost nevezhessenek a tornára. „Tizenötre sikerült feltornázni a létszámot” - mesélte a magyar szövetség elnöke, Martin György. Így kapitányunk néhány emberérôl kénytelen volt lemondani a Világligát illetôen - a tizenötbe a szerbek ellen játszók mellett Steinmetz Ádámot és Katonást nevezte. Benedek betegsége miatt hiányzik. Minden bizonnyal ebbôl a 16 pólósból kerül majd ki a vb-re utazó gárda.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA.2003

KÉPEK

  

 
LINKEK