FONTOS


 

Szuperkupa-döntő
Ötödszörre sem a Vasasé volt az utolsó szó
Hozzánk járnak kupát nyerni

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, CSG, Nemzeti Sport 2002.12.30
--------------------------------------------------------------------------------

Azért most nem vibrál az az iszonyatos feszültség a Komjádi levegőjében, mint nyolc hónapja, a Mladosttal vívott KEK-döntőn. Például vannak műúszólányok is, ami egy kőkemény európai kupameccs előtt nem dukál; melegítés, bemutatás, aztán gyerünk ... Habár, ha kicsit megerőltetjük az emlékezetet, rájöhetünk, ez sem igaz: 1998 tavaszán épp az Olympiakosz Pireusz-Ferencváros KEK-finálé első összecsapása előtt tüdőrepedésig hajszolták szerencsétlen hölgyikéket a görögök, hogy szurkolóik átérjenek a kosármeccsről, miközben a csapatok bő húsz percig álldogáltak a bemutatásra várván.

Mindazonáltal ez nem az akkori reváns a helléneknek, ünnep van, színpadi bemutatással, továbbá zászlófelvonással: az angyalföldiek harmadik KEK-sikerét megörökítő textília kúszik fel a Komjádi oldalán. Elnézve a beosztást, a szuperkupás lobogónak nem igazán jutna kényelmes hely, holott járna neki: ez az egyetlen cím, amelyik hiányzik a piros-kékek fényességes történetéből, elvégre az ezt megelőző két-két BEK-, illetve KEK-diadalt nem követte az abszolút betetőzés.
Talán most. Egy meccs az Olympiakosszal, itthon, Budapesten. Nem kezdődik rosszul: Tomakosz nagy fölénnyel elhozza a labdát, nagyképűen maga mögé vágja a vízre, Madaras pedig a kékek közé vágtázva elhozza. Sajna, a támadást nem koronázza siker - másodjára viszont igen: Hadzitheodoru kissé könnyedén ellőtt labdáját Kósz leszedi, Madaras elspriccel, és mandinernek használja Deligiannisz mellét (1-0). Varga Tamás nem érzi ennyire a kaput, centerből "mellébikázza" a labdát, a túloldalon viszont Kalakonasz biztosan értékesíti az első előnyt - kár, 2-0 helyett 1-1. A hellének az első elmulatott akció után ráállnak a maguk fegyelmezett stílusára, a centerbejátszásokat azonban hatástalanítja a hazai zóna. Más kérdés, hogy ismét elmegy néhány elsőrangú helyzet, elvégre kimarad egy fór, majd Madaras újabb megúszásából ezúttal kapufa lesz - korántsem diszkrét női sikolyok olvasztják az uszoda bádogtetejét ... -, még jó, hogy Tomakosz ziccerénél Kósz is zseniális.


Vindisch lövômozdulata látványos, viszont nem sok eredménnyel járt ...
A negyedvégi vízforralást taktikai sakkozgatás váltja a következő periódusban: nálunk az átlövés a blokkban akad el, náluk a fórból elengedett labdát Kósz a kapufával szoros szövetségben hárítja. Az ellenfél védekezésének megfejtése elég sok energiát emészt fel mindkét oldalon - minthogy a görögök rendszeresen eljutnak egy szögletig, kétszer annyi időt töltenek a kapunk előtt. Amikor meg előnybe kerülünk, nincs igazi elképzelés az adogatásban, így Madaras helyzet nélkül kénytelen lőni, el is akad a labda a kézerdőben. Hátul ugyanakkor nincs baj, Kósz egy centerezésbe és egy távoliba is bele tud nyúlni, míg átellenben Varga Zsolt végre beforgatja a bekkjét, és úgy simítja rá a labdát, ahogy csak az igazán jó pólósok tudják: csupán a csuklója van a víz felett, ám így is meglöki úgy, hogy a sárga gömb a kék szőnyegen "guruljon" a sarokba. Akciógól - ez egy ilyen óriási csatában aranyértékben számolható, de ami az igazán fontos: a Vasas vezet a félidőben (2-1).
A szünet mindenesetre harmóniában telik, a piros-kék ultrák túláradó szeretettel köszöntik a térfélcsere után érkező Kásás Zoltánt. A mester kisvártatva a szokottnál is idegesebb sétába kezd a tábor előtt, minthogy Platanitisz remetei magányában két méterről a felső lécet zúzza telibe emberelőnyben. Szemközt Varga Dánielnek sokkal nehezebb szituációból is megy: át tudja passzírozni a labdát a blokkoló kézen és a kapuson is. Mielőtt megnyugodnánk, Platanitisz javít, és centerből a léc alá csavar - Kósz rajta van, de nem eléggé (3-2). Hadzitheodoru átlövéséhez viszont nincs sok köze, a görögök zsenije szokásához híven nagyon pontos, habár vállalkozókedvét erősíti, hogy előtte a védő nem eléggé takarja a tájat. Hanem Varga Tamás némi higgasztó pihentetést követően olyannyira összeszedetten tér vissza, hogy csakis gól lehet a következő emberelőnyből: valami hasonló volt az a kapáslövés, amellyel megnyerte csapatának a Mladost elleni zágrábi hosszabbítást (4-3). A görögöknél viszont időkérés után sem születik gól a létszámfölényből, avagy a védelem elsőrangúan repked - ez a szédületes mozgás meg az itteni KEK-finálét idézi.


Varga Tamás (6) küzdeni tudására nem lehetett panasz, ám a görög Olympiakosz Pireusz védôinek gyűrűjében ô sem ment sokra, csupán egy gólra telt az erejébôl
Most nem kéne három gól közte, mint áprilisban, elég lenne ezt az egyet megtartani a révbe éréshez. A görögök tesznek az ügy érdekében, illetve, egy frászt ők: hátrányban megint jó a védelem, két lövés is indul, egy sem ér célt. Binder lövése a kapufát csókolja, s ez baj, a zónánk ugyanis nem szűr kellőképpen, és az újabb fórt már kihasználják a vendégek: Hatzisz hosszúsarkosára Kósz nem ér oda (4-4). Egy időkéréses fór pedig kis híján a kutyáké lesz, míg végül az intelligencia meghozza gyümölcsét: a kirontással próbálkozó pireusziakat a helyzetet felismerő Madaras és Varga Dani egy oda-vissza keresztpasszal szétzilálja, a balkezes így az üres kapuba zúdíthat. Egy véleményes szögletet követően viszont bántóan elalszik a védelem, a gyönyörűen kibekkelt támadás után másodjára három érintésből Kósz mögé jut a labda, a táblára Platanitisz neve kerül. Egy perccel a befejezés előtt egy rossz középreadás után a vendégek jöhetnek, ami a kisebbik probléma, a nagyobbik akkor jön, amikor 2 másodperccel a támadóidő lepergése előtt Humbert újabb gólt szerez centerből (a harmadik - ez rengeteg ... ): az idősödő amerikai régi varázslataiból idéz valamit, amikor a vízről a hosszúba söpri a labdát. Először vezet az Olympiakosz - hogy megérdemelten-e, legalábbis kérdéses ... -, ám ezen az estén ez is elég: a maradék 41 másodperc ugyanis szintén elég volna a hosszabbítás kiharcolására, de Varga Zsolt túlságosan sokáig tartja a labdát centerben, mire megérlelődne a gondolat, hogy mit kezdjen vele, leverik a kezéről. Ebben a sportágban ez a szerelés csimboraszszója, azaz kivételesen igazuk van a bíróknak, amikor továbbot intenek - ez persze senkit sem vigasztal.
Merthogy végig vezetett a Vasas, mégsem tudott győzni. Ötödszörre sem. Az eddigi négy Szuperkupa-finálé rendre az utolsó lövésen múlott: ha az ellenfél lőtt, zörgött a háló. Ha az angyalföldiek, érintetlen maradt. Most sem történt másképp. Amiben csak az az idegesítő, hogy korábban a Fradi, a CSZKA Moszkva, a Spandau és a Catalunya világklasszisokkal teletűzdelt gárdáira mosolygott Fortuna. Ezúttal a maguk színtelen-szagtalan vízilabdáját mívelő, igaz, szervezetten, s a lehetőségeikkel igen jól sáfárkodó görögökre. Akik úgy fest, idén Budapestre járnak trófeát gyűjteni.
Csekély ellentételezés, hogy mindemögött egy zseniális magyar tréner áll.

Mestermérleg
Somossy József: - Sajnos feszültebbek voltunk a kelleténél, ami nem csoda, hiszen elég viharos félév van mögöttünk. A végén a szerencsével is hadilábon álltunk. Sajnálom, hogy nem tudtuk megörvendeztetni lelkes és kitartó szurkolóinkat, akiknek ezúton is boldog új esztendőt kívánok.
Kásás Zoltán: - A végén jobban bírtuk idegekkel, azt hiszem ez a titok nyitja. A Vasas fiatal csapat, mi rutinosabbak vagyunk, az angyalföldiek a végén centerben eladták a labdát, mi centerből gólokat lőttünk. Ennek köszönhető ez a szép siker.

Szuperkupa-döntő
Megkoronázhatják az évet

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ, CSG, Nemzeti Sport 2002.12.29
--------------------------------------------------------------------------------

Vasas-Olympiakosz, Komjádi u. 18.00 (m2)
Hogy mi a közös a Ferencváros, a CSZKA Moszkva, a Spandau 04 és a Catalunya pólócsapatában. Mindannyian legyőzték az Európai Szuperkupa-döntőjében a Vasast. A zöld-fehérek 1975-ben, a szovjetek, ma már oroszok 1984-ben, a németek 1985-ben, míg a spanyolok 1995-ben múlták felül a piros-kékeket, akik vasárnap a Komjádi uszodában újra vízbe szállnak a trófeáért.
Immáron ötödszörre.


Somossy kemény meccsre számít
Az eseményt hatévnyi szünet után felkaroló angyalföldiek a KEK megnyerésével vívták ki a jogot, hogy öszszemérjék erejüket a kontinens királyával, a Bajnokok Ligája-győztes görög Olympiakosz Pireusszal.
Annak rendje és módja szerint az ünnepi hangulatban is kemény tréningeket vezényelt a mester, Somossy József, aki igazi presztízscsatára számít a Komjádi uszodában. "A görögök nem azért jöttek Budapestre, hogy a frissen szerzett rangot csak úgy eldobják" - említette a tréner, akinek szavait alátámasztani látszik az a tény is, hogy Kásás Zoltán elitgárdája karácsony napján is az uszodában vitézkedett.
Az egymeccses kupatalálkozón óriási hangulat várható, a belépők ötven-hatvan százaléka elővételben elkelt, a Vasas-tábor ugyanis ünnepelni készül. Ünnepelni, a 2002-ben KEK-et, Magyar Kupát, Magyar Szuperkupát, és magyar bajnoki ezüstérmet szerző csapatát, ünnepelni a frissen szerzett Európai Szuperkupát. Elkél amúgy a segítség majd a fiúknak, kemény, nagyon kemény derbi várható. A Vasasban mindenki egészséges, a legerősebb együttes száll harcba a hiányzó kupáért. Mert az Olympiakosz nem csatlakozhat a Ferencváros, CSZKA Moszkva, Spandau 04, Catalunya kvartetthez!

Döntők, 1975-1996
1975, Ljubljana
Mladost Zagreb (jugoszláv)-Partizan Beograd (jugoszláv) 11-10
1976, Ljubljana
CSZKA Moszkva (szovjet)-MGU Moszkva (szovjet) 6-4
1977, Ljubljana
FERENCVÁROS-Canottieri Napoli (olasz) 6-4
1978, Ljubljana
OSC-KPK Korcsula (jugoszláv) 5-3
1979, Ljubljana
FERENCVÁROS-VASAS 7-6
1980, Ljubljana
CSZKA Moszkva (szovjet)-Jug Dubrovnik (jugoszláv) 14-11
1981, Szkopje
CN Barcelona (spanyol)-POSK Split (jugoszláv) 12-11
1982, Barcelona
CSZKA Moszkva (szovjet)-Spandau 04 (nyugatnémet) 11-6
1983, Barcelona
POSK Split (jugoszláv)-Pro Recco (olasz) 8-6
1984, Barcelona
Dinamo Moszkva (szovjet)-VASAS 15-9
1985, Zürich
Spandau 04 (nyugatnémet)-VASAS 13-12
1986, Zürich
Spandau 04 (nyugatnémet)-Mornar Split (jugoszláv) 10-6
1987, Zürich
Pescara (olasz)-Posillipo Napoli (olasz) 9-8
1988
Nem rendezték meg. (1989-ben álltak át az őszi-tavaszi lebonyolításra, ebben az évben ezért nem volt döntő.)
1990
Mladost Zagreb (jugoszláv)
Pescara (olasz)-Mladost 11-12, Mladost-Pescara 11-7
1991
Partizan Beograd (jugoszláv)
Partizan-Mladost (horvát) 8-7, Mladost-Partizan 10-11
1992
Catalunya (spanyol)
Catalunya-Jadran Split (horvát) 15-9, Jadran-Catalunya 12-8
1993
Pescara (olasz)
Jadran Split (horvát)-Pescara 12-12, Pescara-Jadran 7-5
1994
ÚJPEST
ÚJPEST-Pescara (olasz) 9-5, Pescara-ÚJPEST 15-12
1995
Catalunya (spanyol)
VASAS-Catalunya 8-6, Catalunya-VASAS 12-9
1996
Mladost Zagreb (horvát)
Roma (olasz)-Mladost 7-7, Mladost-Roma 9-7

Egy szuper múlt

A Szuperkupáért 1975 és 1996 között szállt vízbe a BEK és a KEK győztese. 1989-től számított hivatalos LEN-eseménynek, akkortól rendezték oda-visszavágó alapon a döntőt, korábban egy meccsen, semleges helyszínen dőlt el a trófea sorsa (régi szép idők: a montreali olimpiát követő csodakorszakban egymás után háromszor nyerte el magyar együttes a serleget!). 1996 tavaszát követően a LEN beszüntette a sorozatot, azzal az indokkal, hogy a következő - a ’96-97-es idénytől startoló - Bajnokok Ligájának négyes döntője az adott szezon igazi csattanója, ezt a rendező Európai Úszóliga már nem kívánja egy mégnagyobbnak tartott eseménnyel megfejelni. Azaz a Vasas mostani (újra)kezdeményezésének folytatása az eljövendő esztendők kupagyőztesein múlik - bár az is lehet, hogy a jelenlegi kuparendszer megváltoztatásáért küzdő új klubszövetség (az AWPC) e rendezvény sikerén felbuzdulva megpróbálja rávenni a LEN-t arra, hogy ismét régi fényében tündököljön ez a trófea is. Elvégre ne feledjük: a futballban is átalakították a kuparendszert, ám a BL és a KEK, később pedig az UEFA-kupa győztese ugyanúgy megmérkőzik minden évben.

Tudta-e, hogy ...

- Kósz Zoltánt az 1988-as szöuli olimpiára épp a mostani ellenfél edzôje, az akkori szövetségi kapitány, Kásás Zoltán nevezte be - némi meglepetésre?
- Hesz Máté és Steinmetz Ádám pazar góljaival fôszerepet játszott az 1998-as KEK-döntôn, amikor az Olympiakosz Pireusz kikapott a Fraditól a visszavágón?
- a Vasas utolsó Szuperkupa-fellépésén, 1995-ben a jelenlegi csapatból három játékos is - Kósz Zoltán, Tóth Frank, Varga Tamás - szerepelt?
- Gombos Gábor a Vasas színeiben vehet revánsot a görögökön, hiszen májusban még a pireusziak által a BL-döntôben legyôzött Honvédban játszott?
- az Olympiakosz Pireusz az utolsó öt évben négyszer szerepelt európai kupadöntôben: 1998-ban és 1999-ben a KEK-ben, 2001-ben és 2002-ben a BL-ben jutott el a végjátékba, igaz, nyernie csak a negyedik alkalommal sikerült?
- Kásás Zoltán igazi specialista, aki már két, az elôzô évi BL-finálét egy másik edzôvel elbukó csapatot segített a csúcsra a következô tavaszon: 2000-ben a Becsejt, míg 2002-ben az Olympiakoszt?

Szuperkupa-döntő
Vasas-Plaket: az ötödik kísérlet

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSG, Nemzeti Sport 2002.12.28
--------------------------------------------------------------------------------

Eddig mindig egyetlen lövésen múlott. Ha az angyalföldiek próbálkoztak, vagy a kapus hárított, vagy a kapufa. Ha az ellenfél tüzelt, a labda megakadt a hálóban. Röviden így foglalható össze a Vasas-Plaket együttesének eddigi Szuperkupa-históriája.

1975. Az eddigi első és egyetlen "összmagyar" finálé: Ljubljanában a KEK-győztes Fradi Udvardi svédcsavarjával nyerte meg a meccset a BEK-győztes Vasas ellen 6-6 után. 1984. Csapó egyedül úszott kapura, 9-9-nél, az utolsó percben, ám sikerült fejbe lőnie a CSZKA Moszkva kapusát, Scsegyerkint, a hosszabbításban pedig a szovjetek taroltak (9-15). 1985. Az ezúttal KEK-győztesként próbálkozó angyalföldiek a Spandauval 12-12-ig húzták, ám negyven másodperccel a befejezés előtt Stamm büntetője a nyugatberliniek javára döntött. 1995. Ezúttal már oda-viszsza alapon vívták az Szk-finálét, a Vasas a Komjádiban kétgólos előnyt szerzett az UTE-t legyőző Catalunya ellen, a visszavágón azonban Tóth Frank nem tudta bepréselni a labdát Rollán háta mögé az utolsó támadásnál, s a hosszabbításban a spanyolok kerekedtek felül.
Ötödször próbálkozik tehát a Vasas, és az esélyek nem tűnnek rossznak: egy meccs Budapesten - igaz, azt a BL-győztes Olympiakosz Pireusszal kell megvívni. "Karácsony után óhatatlanul ünnepi szokott lenni a hangulat az ilyen eseményeken, nekünk azonban profiként kell viselkednünk, s el kell feledkeznünk minderről - mondta az edző, Somossy József a vasárnap esedékes Szuperkupa-döntő pénteki sajtótájékoztatóján. - Úgy gondolom, az Olympiakosz nem azért jön ide, hogy a frissen szerzett rangot csak úgy odadobja. Épp ezért élvezetes, minőségi vízilabdára számítok."
Az Euroleasing és a Vodafone hathatós támogatásával tető alá hozott esemény egyébként nem számít hivatalos LEN-rendezvénynek - az Európai Úszóliga 1996 óta a BL négyes döntőjét tekinti az idény csúcspontjának -, ám külcsínre semmi kivetnivalót nem lelni benne, elvégre olasz és horvát bíró vezeti a találkozót. S minthogy a kupát annak idején a belgrádi Tempo című lap szerkesztősége ajánlotta fel (1975-ben), a LEN azonban csak 1990-től ismerte el sajátjának a Szuperkupát, a mostani döntő sem lóg ki a sorból. Már csak a tétje miatt sem, elvégre ahogy a piros-kékek csapatkapitánya, Kósz Zoltán fogalmazott: "Én két döntő elvesztésének voltam a részese, s mondhatom, mindkétszer ugyanúgy készültünk, s aztán ugyanúgy le voltunk törve, mintha a KEK-et vagy a BEK-et veszítettük volna el. Azaz ez a trófea ugyanolyan értéket képvisel egy sportoló szemében, mint bármelyik más."

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK