FONTOS


 

Ugyanaz az ítélet várható

"Előzetesen sem titkolhatom, hogy nem nagyon várható a már egyszer meghozott ítéletünk megváltoztatása. Hacsak be nem tudják bizonyítani, hogy Kiss Gergely, a szenvedő fél szándékosan orrolta meg a rá támadók öklét." Ezt Bérczes Róbert, a szövetség elsőfokú fegyelmi bizottságának elnöke mondta az MTI-nek, miután sikerült helyet biztosítani, így pénteken 14 órakor a Hotel Aquincumban újra terítéken lesz a május 19-én tömegverekedés miatt félbeszakadt Honvéd-Vasas bajnoki döntő ügye. Május 27-én, amikor a fegyelmi bizottság először döntött, az alábbi büntetési tételeket állapította meg: a Vasas játékosai közül Hesz Máté és Varga II Zsolt eltiltása 2003. június 30-ig, Varga Tamásé és Mátyás Zoltáné 2003. december 31-ig érvényes, Méhes Jenő, az angyalföldi klub szakosztály-vezetője 2002. december 31-ig, edzője, Somossy József 2003. június 30-ig nem végezhet semminemű sporttevékenységet. A Honvéd egyetlen, fegyelmi elé állított pólósa, Szívós Márton négy mérkőzésre szóló eltiltásban részesült. Pontosan egy hónappal a véres verekedés után azonban a másodfokon eljáró, Loványi Róbert vezette fellebbviteli bizottság elsősorban formai okokra hivatkozva visszautalta a Bérczes-féle testületnek az ügyet. Azaz: gyakorlatilag május 19. és szeptember 13. között nem történt semmi. Az előzetesen eldöntött menetrend szerint a nagy vihart kavaró eset végére harmadfokon a szövetség elnöksége tesz majd pontot - hogy mikor, megjósolhatatlan.

Nemzeti Sport 2002.09.13.

Ez már családregény

Noha időközben eltelt egy hosszú, forró nyár, a sportágban változatlanul a tavaszi, brutális verekedéssel zárult Honvéd-Vasas bajnoki döntő a vezető téma. Az első fokon eljáró fegyelmi bizottság - a másodfokról visszadobott labdát "elkapva" - éppen ma ül össze megint, de az újabb tárgyalás hangulati előjátékaként a párharcban vesztes Vasas fellebbezést nyújtott be a szövetséghez.

Az angyalföldiek ezúttal nem a "felejthetetlen" ötödik mérkőzéssel, hanem az egy nappal korábbi, a Honvéd által szintén megnyert, negyedik találkozón történtekkel foglalkoznak beadványukban. "Olyan információhoz jutottunk, amely kétséget kizáróan azt bizonyítja, hogy a meccs egyik játékvezetője, Horváth Csaba nem véletlenül vezette részrehajlóan az összecsapást - magyarázza Németh Attila, a Vasas szakosztályelnöke. - Kiderült, hogy a bíró apósa az a Till István, aki különféle fórumokon jelenleg is képviseli a Honvéd pólósait. Tudjuk, hogy a fellebbezési határidő rég lejárt, így aztán jogilag vesztett ügyünk van, mégis úgy éreztük, lépnünk kell. Azt szeretnénk, ha az illetékesek kimondanák, hogy olyan játékvezető dirigálta a mérkőzésünket, aki családi összeférhetetlenség okán ezt nem tehette volna. Egyáltalán: azt szeretnénk, ha végre rend lenne a magyar pólóban."

(Csupán a tisztánlátás kedvéért: Till István annak idején a Tungsram SC elnöke volt, majd a Sportegyesületek Országos Szövetségében töltött be funkciót. Később, a Spartacus és a Honvéd vízilabdarészlegei fúzióját követően egy ideig a szakosztály elnökeként tevékenykedett.)

Föltettük a kérdést Németh Attilának, hogy érdemes-e összefüggést keresnünk a családi szál fölgöngyölítésének időpontja és a fegyelmi tárgyalás pénteki dátuma között, mire azt a választ kaptuk, hogy nem.

Martin György, a szövetség elnöke érdeklődésünkre közölte, hogy már megérkezett hozzá a Vasas beadványa, s ő azonnal megtette az ilyenkor szükséges lépést. Mi volt ez? - kíváncsiskodtunk. "Ráírtam a borítékra, hogy T. Versenybíróság!"

Népszabadság 2002.09.13.

Végre elkezdődik a balhé kivizsgálása
Pénteken lesz a fegyelmi


Mégis lesz a héten fegyelmi tárgyalás a májusi Honvéd-Vasas férfibajnoki döntőn történtekkel kapcsolatban. Egy nappal azután, hogy Bérczes Róbert, a testület elnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy csak két hét múlva kerül erre sor, módosult az időpont: szeptember 13-án, pénteken mégis megismétlik a procedúrát. Jakab Zoltán, az MVLSZ főtitkára értesítette a "jó hírről" a távirati irodát. A 14 órakor kezdődő összejövetel helyszíne a Hotel Aquincum egyik különterme. A most újra munkába álló elsőfokú fegyelmi bizottság egyszer már súlyos, elmarasztaló döntést, egy kivételtől eltekintve fél-másfél éves eltiltásról szóló ítéletet hozott a verekedés miatt félbeszakadt meccs főszereplőivel, Méhes Jenővel és Somossy Józseffel, a Vasas szakosztályvezetőjével és edzőjével, valamint öt játékossal, Varga Tamással, Varga Zsolttal, Mátyás Zoltánnal, Hesz Mátéval és Szívós Mártonnal szemben. A másodfokon eljárók azonban "visszadobták a labdát". Most tehát minden kezdődik elölről, s a körülményeket jól ismerők szerint - miután az köztudott, hogy a végső szót harmadfokon a szövetség elnöksége mondja ki - a nullával egyenlő annak az esélye, hogy a szeptember 28-ai bajnoki rajtig lezárul az ügy.

Nemzeti Sport 2002.09.11.

Honvéd-Vasas "utójáték": késik a tárgyalás

Az eredeti tervek szerint e héten lett volna a május 19-én botrányos körülmények között félbeszakadt Honvéd-Vasas vízilabdabajnoki döntőn történtekkel újra foglalkozó elsőfokú fegyelmi tárgyalás, de ez különböző okok miatt elmarad.

Dr. Bérczes Róbert, a testület elnöke elmondta, hogy leghamarabb a szeptember 26-tal kezdődő héten kerülhet sor összejövetelükre. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy - lévén a bajnoki rajt annak a hétnek a végén - az új szezon kezdetére semmi sem oldódik meg, legfeljebb az első fokon eljárók második döntése után kerülhet pont.

Aztán következhet a nyilvánvaló fellebbezés, a másodfok, az újabb protestálás, végül a már régen prognosztizált elnökségi döntés. Addig a munkavégzésük, s a játékjogukat illetően felfüggesztettek (Méhes Jenő és Somossy József, a Vasas igazgatója, illetve edzője, valamint a Vasasból Varga Tamás, Varga Zsolt, Mátyás Zoltán és Hesz Máté, a Honvédból pedig Szívós Márton) sorsa "lóg a levegőben".

Sportfórum 2002.09.09.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK