FONTOS


 

Botrányos döntő után újra a Honvédé a pólóarany

Botrányos, tömegverekedésbe torkolló és idő előtt véget érő találkozón megvédte tavalyi elsőségét a Honvéd a Dreher-kupáért zajló férfivízilabda-bajnokságban, miután a finálé ötödik találkozóján kétgólos sikert aratott a Vasas ellen.

Férfivízilabda-bajnokság, döntő, 5. mérkőzés:
Honvéd - Vasas 11-9 (4-2, 2-1, 3-4, 2-2)
Kőér utca, 800 néző
vezette: Kiszely, Vajda
gól: Molnár 4, Szívós 3, Sugár, Kiss, Bárány, Kovács O. 1-1, illetve Varga Zs. 3, Varga T., Vindisch 2-2, Hesz, Varga D. 1-1


Pelle (Honvéd) és Steinmetz (Vasas) csatáját előbbi nyerte
Az elmúlt hetek feszültsége, az időnként hisztériába torkolló felfokozott hangulat vezetett odáig, hogy 93 mp-cel a találkozó vége előtt véget kellett vetni a bajnoki elsőségről döntő összecsapásnak, miután pillanatokon belül kétszer egymás után egymásnak estek a két csapat játékosai és tömegverekedés volt a medencében, amelynek végén, elsősorban a Vasasból, szinte már számolatlanul küldték partra a játékosokat a bírók.

A 96. országos férfivízilabda-bajnokság befejezése abszolút méltatlan volt a sikersportág hagyományaihoz és eredményes jelenéhez is. Az okokat természetesen ki kell majd vizsgálni, s meg kell találni a megoldást, mert ha így megy tovább, akkor az a teljes csődhöz vezet.

A találkozón egyébként a Honvéd repülőrajtot vett, három perc alatt 3-0-ra elhúzott és ettől kezdve a Vasas csak futott az eredmény után. A befejező játékrész elején már csak egy találat jelezte a házigazdák fölényét (9-8), de utána megint Honvéd-percek következtek. A pokol 11-9 után szabadult el, s aztán már nem is volt folytatás.

A mérkőzés után kiderült: Kiss Gergely kettős arccsonttörést szenvedett, így előfordulhat, hogy a péntek-szombati, budapesti Bajnokok Ligája-döntőre készülő Honvéd elveszítette egyik kulcsjátékosát. A balkezes olimpiai bajnoknak még enyhe agyrázkódása is van, de saját felelősségére az orvosok hazaengedték sérüléseinek diagnosztizálása után a kórházból. Bognár Zsigmond, a Honvéd szakosztályának elnöke elmondta: enyhén szólva bizonytalan egyik legjobbjuk játéka a BL-finálén. Még két Honvéd-játékost kezeltek a kuriózumszámba menő "vízi ütközet" áldozataiként: Sugár Sándornak a homlokát, Kovács Olivérnek a száját kellett több öltéssel összevarrni.

A három győzelemig tartó döntőt a 0-2-ről felálló Honvéd 3-2-re nyerte, ezzel megvédte tavalyi elsőségét, s negyedik bajnoki címét szerezte.

Kovács István, a bajnok Honvéd edzője: "Elsősorban a hitet kellett visszaadni minden egyes játékosnak, miután a Vasas 2-0-ás vezetést szerzett az első két találkozón. Ez sikerült, ennek köszönhetjük elsősorban a címvédést. Egyébként úgy láttam, hogy már egy héttel ezelőtt is mi játszottunk jobban, de akkor még kimaradtak a helyzeteink. Aztán a végén már ezzel sem volt semmi gond. Pihenésről szó sem lehet, hétfőn már edzést tartok, mert péntektől következik a Bajnokok Ligájának négyes döntője.

Méhes Jenő, a Vasas szakosztály-igazgatója: "Ha ez így megy, hogy az egyik csapat verekedést provokál és utána lefújják a meccset, ezt kellett volna nekünk is tenni szombaton. Akkor, amikor vezettünk, verekedést kezdtünk volna, lefújják a meccset és mi vagyunk a bajnokok.

Martin György, a szövetség elnöke: "Megítélésem szerint az vezetett idáig, hogy mindkét csapat rendkívül erős szponzori háttérrel rendelkezik, s emiatt felfokozott volt a várakozás a szereplésükkel kapcsolatban. Az természetes, hogy folytatása lesz a történteknek, fegyelmi döntéseket fogunk hozni."

Gyarmati Dezső, a sportág kiemelkedően legsikeresebb egyénisége: "Ezek után komolyan fontolóra veszem, hogy lemondok elnökségi tagságomról, mert semmiképpen sem szeretnék asszisztálni a sportág csődjéhez. Ami a döntőt illeti: érzésem szerint az utolsó összecsapáson korrekt volt a bíráskodás, a Honvéd jobban játszott, ennek ellenére a Vasastól elvették a bajnoki elsőséget, mert a szombati találkozót, amelyen egyenlített a Honvéd, elcsalták a játékvezetők."

A 2001-2002-es I. osztályú férfivízilabda-bajnokság végeredménye:
1. Honvéd (Kovács Z., Pelle, Gombos, Jäger, Bereczki, Szívós, Bárány, Kiss, Kovács O., Molnár, Takács, Biros, Sugár, Tóth
2. Vasas
3. FTC és BVSC

"Már a hétfői ünnepnapon is foglalkozni fogunk a Honvéd-Vasas bajnoki döntőn történtekkel, s a hét további napjaiban a versenybíróság, a fegyelmi bizottság és az elnökség is kivizsgálja az eseményeket, s megfelelő, szigorú döntéseket fog hozni" - mondta Jakab Zoltán, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára, miután értesült a Hewlett Packard állásfoglalásáról, amelyben a cég jelezte: felfüggeszti a sportág támogatását. "Feltétlenül bízom abban, hogy mind a későbbi határozatok, mind pedig a meghozott intézkedések meggyőzik majd szponzorainkat, arról, hogy továbbra is érdemes támogatni a vízilabdát" - fűzte hozzá a főtitkár. "A HP által részünkre biztosított pénz összegszerűségéről nem szeretnék semmit sem mondani, de az a támogatás, amit részéről élvezünk, az első, vagy második helyre rangsorolja őt a sportág mögött álló cégek között."

Jakab Zoltán szerint a legfontosabb, hogy mindenkivel elhitessék, ami a szövetség vezetőinek máris kialakult véleménye: egyedi és nem a magyar vízilabdázásra jellemző esetről van szó. Martin Györgyöt, a szövetség elnökét vasárnap este nem lehetett elérni.

[origo], 2002.05.19.

Férfi válogatott
Női válogatott
Rájátszás 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Honvéd-Vasas 05.19

  
  Vasas-Honvéd 05.18

  
  Honvéd-Vasas 05.16

  
  Vasas-Honvéd 05.14

 
LINKEK