FONTOS


 

Kétszer lepődött meg a pólószövetség elnöke
Váratlan ítéletek

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Népszava 2002.10.10.
--------------------------------------------------------------------------------

Nem tudni, dr. Martin György, a vízilabda-szövetség elnöke amúgy, karácsonykor vagy családi ünnepeken szereti-e a meglepetéseket. Az viszont már az első reakcióiból is kitűnt, hogy október 9-én, szerdán este nagyon nem szerette őket.

Először - bár kimondatlanul - azt nem, hogy a májusi bajnoki döntőt botrányba fullasztó verekedés ügyében eljáró másodfokú fórum, a fellebbviteli bizottság jelentősen mérsékelte az érintettek első fokról hozott eltiltásait: a Vasas pólósai közül Varga Tamás és Mátyás Zoltán másféléves, valamint Hesz Máté egyéves felfüggesztését november 30-i hatállyal szünteti meg, Varga II. Zsoltot egy esztendő helyett 7 mérkőzésre vetette partra, Somossy József edzővel szemben pedig fegyelmi vétség hiányában meg is szüntette az eljárást.

A második megütközést az keltette, hogy a fellebbviteli bizottság egy tavalyi kormányrendeletre hivatkozva jogerősnek hirdette ki saját döntését, miközben az elnökség eddig arra készült, hogy harmadfokon ő mondja majd ki az utolsó szót.

Jelen állás szerint viszont az utolsó szó - más által - kimondatott. Martin doktor ezért tegnapi érdeklődésünkre még mindig azzal az egyszerű mondattal felelt, amellyel egy nappal korábban kommentálta a hírt:

- Meglepetéssel értesültem az eredményről.

- Min lepődött meg?

- Nem ezeket az ítéleteket vártam.

- Hanem enyhébbeket?

- Nem szívesen minősítek, mert elképzelhető, hogy harmadfokon még én is az ítélethozók között leszek.

- Akkor közelítsünk onnan: az első fokú, jóval súlyosabb eltiltások hallatán nem lepődött meg?

- Akkor nem.

- Ugyancsak váratlanul érte az a hír is, hogy a másodfok, azaz a fellebbviteli bizottság ítélete jogerős?

- Igen. Loványi Róbert, a fellebbviteli bizottság elnöke ennek indoklásául a 34/2001-es számú kormányrendelet 11. paragrafusát idézte, amely szerint a másodfokon hozott ítéletek ellen kizárólag azoknak van jogorvoslati lehetőségük, akiket eljárás alá vontak, azaz elmarasztalásban részesültek. Csakhogy a mi fegyelmi szabályzatunkból hiányzik ez a kitétel.

- Ezért viszont nem Loványi doktor a felelős, hanem a szabályzat megalkotója. Így elfogadja, hogy az elnökség, mivel "nem vonták eljárás alá", nem járhat már el az ügyben?

- Pillanatnyilag ez a helyzet. De már jogászok dolgoznak rajta, hogy egyéb szempontokat is mérlegre tegyenek, jövő szerdára pedig rendkívüli elnökségi ülést hívunk össze.

- Mindezt azzal a céllal, hogy végül mégis az elnökség mondhassa ki a döntő szót?

- Igen, ezt szeretném.

- És ha hiába szeretné?

- Ha nincs jogi lehetőség a változtatásra, akkor ebbe bele kell törődni.

- Jellemző szóhasználat: beletörődni. Pedig Loványi Róbert a büntetések mérséklésének magyarázatául az augusztus 9-i versenykiírást hozta fel, hozzátéve, bizonyára ez tükrözi az elnökség hasonló esetekre érvényes véleményét...

- Nem egészen. Hiszen a versenykiírás egy pontját ragadta ki, ráadásul az is kifejezetten a korábbinál súlyosabban szankcionálja a szándékos ütést, mert az addigi eggyel szemben három mérkőzésről tiltja el a játékost.

- Első meghökkenése után kijelentette, felül kell vizsgálni az egyes bizottságok összetételét. Miért? Mert nem a szövetség elnökségének tetsző ítéleteket hoznak?

- Azért, mert az ügy a május 19-i verekedéssel kezdődött, most pedig október közepe van, és még mindig nem sikerült lezárni. Azt hiszem, ez minősíti az illetékes bizottságokban dolgozók munkáját.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK