FONTOS


 

Első fokon egy-, másfél éves eltiltás a verekedő Vasas-játékosoknak
Vér után bíróság


A helyzet súlyosságát figyelembe véve - továbbá arra való tekintettel, hogy mégiscsak sportolók jövőbeli karrierje volt a tét - eltekintünk a szövetség fegyelmi bizottságának tegnapi, majd ötórás ülését olykor jellemző, burleszkfilmbe illő jelenetek felelevenítésétől, és kizárólag a tényekre szorítkozunk. Mindenekelőtt azt említjük meg, hogy az első fokon eljáró testület a május 18-án és 19-én rendezett - utóbbi napon brutális verekedésbe torkolló - Vasas-Honvéd bajnoki döntőn történtek ügyében ült össze. Konkrétabban annak megállapítása végett: kik tehetők felelőssé a szombati találkozó szurkolói rendbontásaiért, továbbá a beidézetteknek milyen szerepük volt a vasárnapi - szintén a Honvéd győzelmével zárult - összecsapás véres végkifejletéért. A játékosok közül a Honvéd részéről Szívós Márton, a Vasas oldaláról Hesz Máté, Mátyás Zoltán, Varga Tamás és Varga II Zsolt ült a "vádlottak padján", s az angyalföldieket ugyanitt képviselte Méhes Jenő szakosztály-igazgató, valamint Somossy József tréner is.


Somossy: Odafigyeljenek, emberek! (kép: Népszabadság - Kovács Bence)
A videofelvételek megtekintésével, közbekiabálásokkal, példabeszédekkel tarkított tanácskozást dr. Bérczes Róbert a körülményekhez és a fölfokozott hangulathoz képest minimum professzionális határozottsággal vezényelte, s a Vasas jelentős számban megjelent ügyvédjeinek fölvetését - miszerint a tárgyalást az ügyben megindított rendőrségi eljárás lezárásáig föl kellene függeszteni - azzal utasította el, hogy "mi csak azt vizsgáljuk, az érintettek megszegték-e a sportági szabályokat, és ha igen, milyen mértékben". Noha a jogászok a továbbiakban is többször utaltak arra, hogy az itt elhangzottak alkalmasint fölhasználhatók lesznek az esetleges büntetőperben, ezért klienseiknek nem feltétlenül érdekük az igazmondás, vallomásaik hiányában viszont "a bizottság aligha hozhat megalapozott döntést", Bérczes doktor közölte: "Amennyiben így minősítik majd határozatunkat, fellebbezhetnek a másodfokú hatósághoz, aztán az elnökséghez, végső soron pedig a strasbourgi emberi jogok bíróságához."

A szombati eseményekkel kapcsolatban az képezte a vizsgálat tárgyát, hogy a szakma szerint is minősíthetetlenül bíráskodó Horváth Csaba működése fölött háborgó Somossy - ahogy az a versenybizottsági jelentésben áll - valóban hergelte-e a Vasas szurkolótáborát, illetve Méhes mindent megtett-e az edző, illetve a drukkerek csillapításáért. Sommás öszszegzés: a verbális adok-kapokból az tetszett ki a hallgatóság számára, hogy e vádak nehezen lesznek bizonyíthatóak.

A vasárnapi események fölidézéseként hosszan "moziztak" a jelenlévők, és a látottak alapján a Vasast képviselők annak megállapítását kérték, hogy a példátlan verekedéssorozat akkor kezdődött, amikor játékosukat, Varga Tamást víz alá nyomták, illetve ütlegelni kezdték. A szomorú történetnek ezen epizódjai a felvételekből nem voltak kétséget kizáróan rekonstruálhatóak, szemben azokkal, amelyeken világosan látszik: a honvédos Kiss Gergelyt például négyen püfölik; köztük olyan játékos is, aki a cserepadról ugrott a medencébe. A játékvezetők közül Kiszely Gábor és Vajda József, továbbá Kosztolánczy György és Koós László ellenőr sem tudta eloszlatni a kételyeket, és mindannyian azt hangsúlyozták: a vízilabdában sok minden előfordulhat és megbocsátható, a "víz fölötti brutalitás" azonban nem tartozik ebbe a körbe.

A verekedés kirobbanása után játékosai "uszításával" is meggyanúsított Somossy kategorikusan cáfolta, hogy ő küldte volna a vízbe a "kispadot". Arra a kérdésre, hogy megkísérelte-e pólósait visszatartani, a szakvezető így válaszolt: "Pillanatok alatt történt minden, nem tehettem semmit."

A Vasasnál az ominózus padon a tréner segítőjeként helyet foglaló szponzor, Farkas Balázs is szót kért, és beszédében arra utalt, hogy a magyar póló érdeke azt kívánná: a felek egymással beszéljék meg a történteket, emberi hangon. A tárgyalás ezzel együtt folytatódott, s az addig védőik által szótlanságra ítélt játékosok "az utolsó szó jogán" egytől egyig azt mondták, sajnálnak mindent, legfőképpen, hogy a dolgok idáig fajultak, és méltányosságot kértek a bizottságtól.

A határozathozatalra visszavonuló grémium döntését várva az idén KEK- és Magyar Kupa-győztes Vasas által beidézettek - fogalmazzunk visszafogottan - nem sok jót sejtettek, mondván: "a kialakult közhangulat miatt most rajtunk akarnak példát statuálni".

A kívülállók körében a megszületett ítélet minősítése alighanem eltérő, az izzó miliőben az egyetlen helyénvaló megoldás alighanem a szimpla fölsorolás: Mátyást és Varga Tamást 2003. december 31-ig, Heszt, Varga II Zsoltot, valamint Somossyt 2003. június 30-ig, Méhest ez év végéig tiltotta el mindennemű sporttevékenységtől a fegyelmi bizottság. Szívós négy soron következő bajnoki, illetve kupamérkőzésen nem játszhat. A Vasasnak a szombati találkozón történtek nyomán 150 ezer, az egy nappal későbbi eredményhirdetéstől való távolmaradás miatt 300 ezer forint pénzbüntetést kell fizetnie.

Az elsőfokú döntés ellen tizenöt napon belül lehet fellebbezni, ám - a protestáláson még merengő Szívós kivételével - valamennyi érintett azon nyomban bejelentette a határozat felülvizsgálatára vonatkozó igényét.

A hírek hallatán az utcán kitartóan várakozó Vasas-drukkerek a teremben tartózkodóknál kevésbé szalonképes formában fejezték ki nemtetszésüket.

BG, Népszabadság 2002.05.28.

Férfi válogatott
Női válogatott
Rájátszás 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Honvéd-Vasas 05.19

  
  Vasas-Honvéd 05.18

  
  Honvéd-Vasas 05.16

  
  Vasas-Honvéd 05.14

 
LINKEK