FONTOS


 

A tengeren túl játszhatnak az eltiltott pólósok

Varga Tamás és Mátyás Zoltán másfél éves, Varga II Zsolt, Hesz Máté és Somossy József vezetőedző egyéves, Méhes Jenő szakosztály-igazgató féléves eltiltást kaphat a vízilabda bajnoki döntőn történtekért, amennyiben a fegyelmi bizottság első fokon hétfőn meghozott döntése érdemben nem változik. Hogy így lesz-e, és ha igen, felfüggesztése alatt ki mit tehet és nem tehet, arról beszélgettünk az MVLSZ elnökével, dr. Martin Györggyel.

- Mi volt az első gondolata, amikor értesült a fegyelmi bizottság hétfői döntéséről?

- Erre nem válaszolhatok anélkül, hogy minősíteném a döntést.

- Amit azért nem tesz, mert harmadfokon az elnökség kompetens az ügyben, de előtte még ott a másodfok. Mi szükség egyáltalán e közbülső állomásra?

- Jogszabályban rögzített kötelezettség. De a döntést valóban mindenképpen elnökségi hatáskörben szeretnénk meghozni, komplex egészként értékelve a bajnoki döntő negyedik és ötödik mérkőzésén, szombaton és vasárnap történteket.

- E példátlanul szigorú büntetések azért születtek, mert épp most telt be a pohár, mert a szponzorok felé demonstrálni kell, hogy a pólós vezérkar igenis megmenti a sportágat? Azaz mondhatjuk azt, hogy aki pont most hibázott, annak iszonyú balszerencséje van?

- Nem. Már január közepén bejelentettem, edzőknek, játékosoknak, játékvezetőknek egyaránt, hogy a jövőben mindenki ilyen szigorra számíthat. Más kérdés, hogy a bajnoki döntőig nem történt komolyabb incidens.

- A januári elhatározás a Vasas és a Honvéd első súlyos összecsapása, a tavaly december 29-i Szuperkupa-döntő hatására érlelődött meg?

- Igen, de mert az nem szövetségi rendezvény volt, el sem járhattunk az ügyben. Pedig szerettünk volna.

- Elképzelhetőnek tartja, hogy az első fokú ítélethez képest harmadfokon gyökeresen más határozat szülessen?

- Nem, ezt nem tartom valószínűnek.

- Akkor induljunk ki a jelenlegi helyzetből! Az itthon eltiltott játékosok külföldön, mondjuk Olaszországban pólózhatnak?

- Azokban az országokban, amelyekben a LEN, azaz a kontinentális szövetség átigazolási szabályzata érvényes, nem. Tehát Európában nem, az Egyesült Államokban vagy mondjuk Szudánban igen.

- Ha a válogatottban nem is játszhatnak hivatalos mérkőzést, Kemény Dénes szövetségi kapitány a keretedzésekre meghívhatná őket, ha akarná, vagy ez is kizárt?

- Szerintem kizárt.

- Mitől tilthatják el Somossy József edzőt?

- Attól, hogy hivatalos rendezvényeken edzőként működhessen.

- De a Vasasban edzést vezethet, szaktanácsot adhat, a mérkőzéseken felülhet a lelátó első sorába, és onnan utasításokat kiabálhat előre, a kispadra?

- Igen, mindezt megteheti.

- Milyen munkát nem végezhet Méhes Jenő szakosztály-igazgató? Nem foglalhatja le mérkőzés vagy edzés céljára a Komjádi uszodát?

- De igen, őt is a hivatalos rendezvényektől lehet csak eltiltani, illetve a szövetségben nem képviselheti a Vasast.

- Önnek, mint sportági elnöknek csak a vízilabdázás általános érdekeit szabad mérlegelnie, vagy az is szempont, hogy szakmailag, anyagilag lehetetlenné tehetik az egyik legerősebb, legtradicionálisabb magyar klubot, a Vasast?

- Az elnökségnek ezzel a kérdéssel is foglalkoznia kell, amikor meghozza a döntését.

- Ez mikorra várható?

- Tekintve, hogy a fellebbezési idő 15 nap, körülbelül 30 nap múlva. Ha a fellebbezéseket hamarabb nyújtják be, a folyamat felgyorsítható.

Népszava 2002.05.28.

Férfi válogatott
Női válogatott
Rájátszás 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Honvéd-Vasas 05.19

  
  Vasas-Honvéd 05.18

  
  Honvéd-Vasas 05.16

  
  Vasas-Honvéd 05.14

 
LINKEK