FONTOS


 

A Vasas vízilabdacsapata hosszabbításban szerezte meg a KEK serlegét
Angyalföld a mennyekben


Soma a király! - skandálták szakadatlanul a Vasas vízilabdacsapatának örömittas szurkolói Zágrábban, az infarktusos hosszabbításban megnyert KEK-döntő után, és Somossy József edző a medencéből kikászálódva fürdött tovább a parton, a dicsőségben. Persze könnyű a dolga az ilyen uralkodónak, akinek szinte minden "alattvalója" világklasszis.

A Vasas pólósai három hete a Komjádi uszodában huszonnyolc percnyi precíziós és kőkemény munkával háromgólos előnyt szereztek. Aztán a szombat éjszakai, zágrábi visszavágón hat perc alatt elvesztették azt. Még csak azt se mondhatjuk, hogy eltékozolták, elszórakozták, hiszen arra senki sem készülhetett fel, hogy a Mladost centere, Csomakidze bevezetésként két akciógólt lő az olimpiai bajnok bekkről, Vári Attiláról. Somossy edző utólag elmondta, ilyen rosszul még soha nem kezdett a csapata, Vári pedig az adott pillanatban azt üvöltötte kétségbeesve: Nem tudok mit csinálni! Aztán a következő akciónál sem ment sokkal többre, kiállították Vrbicicről, a házigazdák már az első negyedben ledolgozták hátrányukat, elhúztak 3-0-ra.

Amikor pedig a 4-1-es félidő után Kósz első hibájából - távoli löketet szedett be a hóna alatt, lázmérőszerűen - 5-1-re vezettek a horvátok, a négy autóbusszal és több személyautóval Zágrábra támadó Vasas-tábor is elcsendesült. Ám két közel egyenrangú vízilabdacsapat meccse szinte soha nem az első három negyedben dől el, így lassacskán a mieink is magukra találtak, és a minden mindegy alapon kezdő hazaiak is újra esélyessé váltak, ezért izgulni és bakizni kezdtek. Az angyalföldiek hátul remekül blokkoltak, elöl pedig Vindisch, Varga Zsolt, majd Varga Tamás góljával 5-4-re felzárkóztak.

Az utolsó negyed 6-4-gyel indult, és idegőrlő fordulatok után 7-4-gyel zárult. Székely rendületlenül próbálkozott, mert felmérte, hogy a Mladost védekezése papírforma gólokat nem engedélyez, és ki húzzon meghökkentőt, ha nem Sydney aranyérmese? Csakhogy ezúttal egyetlen trükkje sem jött be. A Vasas kétszer mégis kicsikarhatta volna a diadalt, de előbb Varga Zsolt a felső lécre bombázta a négyméterest, majd, még mindig 6-4-nél, hét másodperccel a duda előtt Steinmetz tökéletes ziccerben eltrafálta Percinic kapust. Nem is az volt a baj, hogy nem lőtt gólt, hanem hogy egyáltalán gólt akart lőni - ha az üres sarokba pottyantja a labdát, már megvan a KEK-serleg.

Ami azért így is meglett, bár még egyszer pokolra kellett szállni érte. Stritof ugyanis a Steinmetz hibájából indított megúszást az utolsó - egyesek szerint az utolsó utáni - másodpercben bevarrta, a 7-4-es végeredmény és a hosszabbítás tényleg a véget sejtette. De a Vasas, ilyen előzmények után idegen környezetben bámulatos lelkierővel és koncentrációval másodszor is megnyerte a mérkőzést, és másodszor már nem veszítette el! Varga Tamás emberelőnyből a léc alá vágta a labdát, Kósz a rövid alsóból eszelős reflexszel kihalászott egy löketet, és 18 másodperccel a hosszabbítás vége előtt indult az utolsó Mladost-roham. Egy bő másodpercig tartott, mert Varga Tamás bődületes lábtempóval kiemelkedett és szerelt.

Innentől már csak egy csapat volt a vízben, majd a parton is, mert a horvátok az öltözőbe rohantak, miközben a Vasas pólósai - igen puritán körülmények között, de ez a sportág kicsinysége és kicsinyessége - átvették a KEK-serleget. Kósz, Vári, Varga Tamás, Hesz és Somossy edző - az 1995-ös KEK-győztes alakulat játékosai és trénere - már régi ismerősként üdvözölte, a többiek először tapogatták meg, aztán elindultak felfelé. Célba véve a tribün tetején olvadozó szurkolótáborukat és a pólós halhatatlanságot.

A Bajnokok Ligája Piros csoportjának utolsó fordulójában a Domino BHSE a Kőér utcában 12-7-re verte a jugoszláv Becsejt, ezzel másodikként bejutott a budapesti négyes fináléba, ahol az elődöntőben az olasz Posillipo Napoli lesz az ellenfele. A LEN-kupa olasz házidöntőjében Brescia-Pro Recco 8-5, összesítésben 15-13.

Ballai Attila, Népszava 2002.04.15.

Három góllal a harmadik serlegért

A 6-3 roppant becses eredmény. Az volt 1953 őszén, az évszázad labdarúgó mérkőzésén a Wembley stadionban, és az volt 2002. március 23-án a Komjádi uszodában a férfi vízilabda KEK döntőjének első mérkőzésén is. Ennyire verte ugyanis a Vasas a horvát Mladost Zagrebet, ezért a mai zágrábi visszavágó előtt remek esély kínálkozik rá, hogy története során harmadszor elnyerje a KEK-serleget.


Az előző két diadal időpontja 1986 és 1995, utóbbi alkalommal már a jelenlegi edző, Somossy József ült a kispadon. A rivális, a Mladost ugyancsak két KEK-elsőséget jegyez, de a Vasas szintén két BEK-sikerével szemben a horvátok hetet mutathatnak fel. Amikor legutóbb, 1995-ben megszerezték a legrangosabb európai klubtrófeát, épp az akkor csúcson járt Újpest volt az áldozatuk. A Mladost ezzel a dicsőséglistával, amelyet a tavalyi LEN-kupa-győzelem tesz teljessé, a kontinens legeredményesebb egyesülete.

Ettől azonban még nem esélyes a Vasas ellen, sőt, háromgólos előnyük miatt a magyarok a favoritok. A Komjádi uszodában vívott első meccsen akár még nagyobb is lehetett volna a differencia, mert a piros-kékek a hajrában kettős emberelőnyt hagytak kihasználatlanul, de lehetett volna kisebb is, hiszen Kósz kapus parádézott, a védekezés pedig talán soha nem működött még ilyen jól. A három gól azért így is több mint reménykeltő, igaz viszont, hogy a vendéglátók szempontjából sem ledolgozhatatlan hátrány. Ők úgy számolnak, negyedenként egy gól plusz az a végére négy.

A Mladost egyébként is híres magyarverő, ezt a már említett 1995-ös BEK-finálé óta sem egyszer bizonyította. A három évvel ezelőtti KEK-elődöntőben például 21-17-es összesítéssel búcsúztatta a Ferencvárost, a Bajnokok Ligája 2000-es elődöntőjében a jugoszláviai Óbecsén 6-4-re intézte el a BVSC-t, a LEN-kupa tavaly tavaszi elődöntőjében pedig kettős vereséget mért a Vasasra. Persze nem a három olimpiai bajnokkal és két Vargával felálló Vasasra, mert az 2001 őszén, a KEK-selejtezőn semleges pályán, Belgiumban bizonyult jobbnak 9-8-ra.

Somossy József valószínűnek tartja, hogy a ma este 20.15-kor kezdődő mérkőzés egyes szakaszaiban lesz esélye a fordításra a Mladostnak, a tréner ezért hozzátette: nagyon fontos, hogy a hazaiak ne menjenek el gyorsan 1-2 góllal. A Budapesten látott védekezés erre akár garancia is lehet.

Perica Bukic, a zágrábiak klubigazgatója, a közelmúlt világklasszisa ezzel szemben állítja: alaposan elemezték a Vasas játékát, és otthon jobb lesz a Mladost, mint amilyen idegenben volt. A Vasassal kétszáz magyar szurkoló tart Zágrábba. A KEK-döntő-visszavágó két további kulcsfigurájáról még nem ejtettünk szót: a mérkőzést az olasz Petronilli és a görög Hasszekioglu vezeti. Pontosabban éppen azt reméljük, nem lesznek kulcsfigurák, ugyanis normális körülmények között ma este KEK-et nyerhet a Vasas.

*

Alig több, mint formalitás a Bajnokok Ligájában a két négyes csoportban zajló vetélkedés mai utolsó fordulója: a korábbi 5 meccs alapján eldőlt, hogy az egyik csoportból a címvédő Jug Dubrovnik és a Honvéd, a másikból a Posillipo Napoli, s legutóbbi legyőzője, az Olimpiakosz Pireusz került a négyes döntőbe, amelynek színhelye május 24-25-én a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda lesz. A magyar bajnok Domino BHSE szombaton 18 órakor száll vízbe Kőér utcai otthonában a tavalyelőtt még győztes, de manapság már legfeljebb régi dicsőségéből élő Becej ellen (játékvezetők: a szlovén Margeta és a holland Bras). A Kék-csoportban a továbbjutók kiesőkkel találkoznak, a papírforma sima görög, illetve olasz sikert ígér.

A szombati program és a csoportállások, Piros-csoport: Honvéd-VK Becej, Jug Dubrovnik-Dinamo Moszkva. Az állás: 1. Jug 8 pont, 2. Honvéd 6, 3. D. Moszkva 4, 4. Becej 2. Kék-csoport: Posillipo Napoli-Olympique Nice, Olimpiakosz Pireusz-Spandau 04. Az állás: 1. Posillipo 8 pont, 2. Pireusz 7, 3. O. Nice 3, 4. Spandau 2.

Ballai Attila, Népszava 2002.04.13.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  KEK-döntő 2002.04.13

 
LINKEK