FONTOS


 

Papír, ami elérhetetlen, avagy eltérő vélemények arról, felül lehet-e bírálni egy nem leírt ítéletet
Némi vita a jognak asztalánál

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AZ-CSG, Nemzeti Sport 2002.10.18
--------------------------------------------------------------------------------


Madaras a döntő ötödik meccsén - az arckifejezés remek illusztráció (Fotó: Németh Ferenc)
Ambrus Miklós, Török Béla és Loványi Róbert. A menesztett trió, a fellebbviteli bizottság egykori tagjai. Szerda estétől. A rendkívüli elnökségi ülésen döntöttek úgy, menniük kell. Nem lepődtek meg rajta, mindazonáltal nem értik meghurcolásukat. Hármójuk véleményét Török Béla foglalta össze: "Az újságokból értesültünk a történtekről. Miután mi jogkövető magyar állampolgárok vagyunk, elfogadjuk az elnökség eme határozatát. Az alapszabály szerint megtehetik, megtették. Nem is akarjuk a fölöttünk álló testület határozatát bírálni, a jogszabályok alapján nem is érdemes, és nem is lenne sportszerű. Azonban néhány dolog mellett nem mehetünk el szó nélkül. Nevezetesen, hogy mi még nem is kézbesítettük senkinek a döntésünket, magyarán ez ellen egyelőre jogorvoslat sehogyan sem lehetséges. A jogszabályok alapján nyolc napon belül kell írásban rögzíteni döntését a testületnek, ez a határidő a mai napon, csütörtökön járt le. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy még senki sem láthatta a fellebbviteli fegyelmi bizottság határozatát, úgyhogy még egyszer mondom, ez ellen jogorvoslati lehetőség biztosan nincs. Erről ennyit. Amúgy pedig felettébb értetlenül állunk az elnökségi tagok egyhangú szavazása előtt. A napokban semmi másról nem lehetett hallani, hogy a mi határozatunk nonszensz, felháborító, enyhe volt, erre fel mi történik? Helybenhagyták a mi döntésünket, már ami a játékosokat illeti, sőt, egy esetben még enyhítettek is. Most akkor hogy van ez?! A tisztességünket, a függetlenségünket próbálták bemártani, nem tudom, miért. Becsülettel végeztük a dolgunkat, tiszta a lelkiismeretünk. És szeretnénk, ha béke és barátság uralkodna végre a sportágban - immár nélkülünk ... "
A felvetett jogi probléma kapcsán Tim Gábort, a Magyar Vízilabda-szövetség jogászát kérdeztük meg, aki először is jelezte, nem tartja sportszerűnek a fellebbviteli bizottság eljárását, az ugyanis szerinte nyilvánvaló: Loványiék azért próbálták kitolni az ítélet írásba foglalását a legvégsőkig, hogy az elnökség ne foglalkozhasson vele szerdai ülésén. "Robival beszéltem, szóban megígérte, hogy elkészíti az írásbeli ítéletet is, majd erre levélben is felszólítottuk, mégsem tette meg - közölte Tim. - Az elnökség ülésén jelen lévő többi jogásszal egyetértésben arra a következtetésre jutottunk, hogy egyrészt az elnökségnek mint a szövetség vezető szervének mindent jogában áll felülvizsgálni, másrészt arra, hogy jelen esetben nem szükséges megvárni az írásbeli ítéletet, minthogy a tényeket kívánta felülvizsgálni a testület, nem pedig az indoklást. Az ítélet kihirdetésre került a fellebbviteli bizottság ülésén, az pedig tudható, hogy a bíróságon a szóban kihirdetett ítélet után is lehet fellebbezni. Igaz, a fellebbezés érvénybe lépéséhez mindenképpen szükség van az írásos változatra, ezzel azonban esetünkben nem volt gond."
Arra a felvetésre, hogy a másodfok által hivatkozási alapként segítségül hívott kormányrendelet alapján elvben nem lehetett volna a fellebbviteliek által felmentett Somossy Józsefet harmadfokon mégis eltiltani - mondván, csak az érintett fellebbezhet -, Tim kifejtette: a szövetség a hatályos fegyelmi szabályzat szerint járt el, márpedig az összhangban van a sporttörvénnyel. "A törvény mindig erősebb, mint a kormányrendelet" - mutatott rá egy nem elhanyagolható körülményre a jogász, aki hangsúlyozta, az elnökség azért akarta mindenképpen szerdán és teljes egyértésben lezárni az esetet, hogy végre mindenki megnyugodhasson, elvégre így is a kelleténél tovább tartott a végső verdikt meghozatala. Már ha ez az, elvégre Tim azt is jelezte, szombaton lesz az évi rendes közgyűlés, amely a sportág legfelsőbb fóruma: ha előkerül az ügy, az sem elképzelhetetlen, hogy felülbírálják az elnökség döntéseit.
Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK