FONTOS


 

Ma rendkívüli elnökségi ülésen a botrány a téma
Szívós Márton fellebbezett

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: , Nemzeti Sport 2002.10.16
--------------------------------------------------------------------------------

Eljárási hibákra és más szempontokra hivatkozva fellebbezést nyújtott be a Honvéd-Vasas bajnoki döntő ötödik meccsével kapcsolatban hozott másodfokú ítélet ellen Szívós Márton, a Domino-BHSE négy meccsre eltiltott játékosa. Az egyik indok a fellebbviteli bizottság elnökének, Loványi Róbertnek "megkérdő-jelezhetetlen elfogultsága".

A kérelem minősíti a fellebbviteli bizottság határozatát is, amely alapján - Szívóssal ellentétben - "a többi eljárás alá vont vízilabdázó a kiszabható minimális tételnek megfelelő eltiltásban részesült, annak ellenére, hogy a fegyelmi vétségüket eddig nem tapasztalt brutalitással hajtották végre". Szívós jogi képviselője arra kéri az elnökséget, hogy az változtassa meg a másodfokú döntést. Loványi az MTI érdeklődésére kijelentette: "Egyetlen fél irányában sem voltam és nem is vagyok elfogult." Az MVLSZ elnöksége szerdán rendkívüli ülésen foglalkozik a kialakult helyzettel: jogászok "hada" vizsgálja, hogy mit kezdhet a szövetség elnöksége azzal a fellebbezéssel, amelyet Szívós nyújtott be a fegyelmi döntés ellen. "Még nem tudjuk, hogy mekkora lesz az elnökség mozgástere a fellebbezés után a többi ítéletet illetően" - nyilatkozta nem egészen huszonégy órával a sportágat irányító testület rendkívüli összejövetele előtt Martin György.
Az MVLSZ elnöke arról is beszámolt, hogy sürgető levele ellenére egyelőre nem kapta meg írásban az elsőfokon hozott súlyos elmarasztalásokat jelentős mértékben enyhítő fellebbviteli bizottsági határozatot. "Az üggyel kapcsolatos fejleményekhez tartozik, hogy az elsőfokú fegyelmi bizottság testületileg felajánlotta lemondását, a másodfokon eljárók közül pedig Novák Ferenc már le is mondott" - tette hozzá Martin.

Jogi csapdában
Egy vízilabda-fegyelmi utóélete

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: (buda), A színes Sport 2002.10.16
--------------------------------------------------------------------------------

Ma ül össze a vízilabda-szövetség elnöksége. Az ülés egyetlen napirendi pont: a fellebbviteli bizottság Honvéd-Vasas bajnoki döntő ügyében hozott ítéletének megvitatása.

Mint ismert, első fokon szigorúan elítélték a Vasas vezetőit és játékosait, de a bizottság drasztikusan lecsökkentette azokat. A honvédosok eljárási és ténybeli szempontokra hivatkozva felleb-beztek a rendkívüli fegyelmi bizottságnál, azaz az elnökséghez, és megkérdőjelezték dr. Loványi Róbert fellebbviteli bizotsági elnök elfogulatlanságát. A dokumentum még nem érkezett a szövetségbe, az érintett tud róla a legkevesebbet.


Véres küzdelem volt

- Bármire szívesen válaszolok, de nem tudom, hogy miért fellebbeztek, az eltiltásom a hét végén amúgy is lejár - mondta Szívós Márton.

A Honvéd egyik - névtelenséget kérő tisztségviselője - elárulta, hogy az enyhítést elfogadták volna, de nem ilyen mértékűt, és a vezetők teljes felmentése elfogadhatatlan. Loványi szerint az elfogultsággal kapcsolatban a másodfokú bizottság tagjaihoz kellett volna benyújtani az indítványt.

- Egy évig dolgoztam Dolnay János kollégámmal egy ügyvédi irodában, de komolytalan feltételezés ez alapján elfogultságra hivatkozni - mondta Loványi. - Szívós Márton elfelejti, hogy én Fradi- játékos voltam, amikor édesapja az egyesület elnöke volt, és jogi tanulmányaim befejezése után éppen az apja javasolta, hogy az FTC ügyvédi irodájában dolgozzam. Sokkal inkább elfogult lehetnék vele. Mi nem jogalkotók, csak jogkövetők vagyunk, nem adhatunk másfél évet, ha erre nincsenek meg a szabályok.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK