FONTOS


 

Napirend előtti felszólalás

Minő egybeesés: kedden a Kossuth téren és az Andrássy úton egyaránt két hónap történéseit vették górcső alá. Hogy a Parlamentben, avagy a Magyar Vízilabda-szövetség fegyelmi bizottságának termében volt-e könnyebb feladatuk a jelenlévőknek, megoszlanak a vélemények. Paragrafusok itt is, ott is, parázs pengeváltás itt is, ott is, az ellenoldal hülyének nézése itt is, ott is, jobb és balegyenesek itt is, ott is.
Két hónap telt el az ominózus botrányba, verekedésbe fulladt, külföldön is témát szolgáltató Honvéd-Vasas pólóbajnoki döntő óta, mégsem történt semmi érdemleges.
Pedig ígéretekben nem volt hiány! Azonnali kivizsgálásról szólt a fáma, Martin György elnök úr nem győzte hangsúlyozni, ők, a tízek tanácsa, maga az elnökség fogja hamarosan meghozni a végső, példát statuáló döntést, elvégre a sportág érdeke is ezt kívánja.
Ehelyett ...
Volt egy ötórás, félelmetes színvonalú fegyelmi (tizenkét-tizennyolc hónapnyi eltiltásokkal), egy csendesebb, de annál meglepőbb fellebbviteli tárgyalás (amelyen hatályon kívül helyezték a büntetéseket és formai okokra hivatkozva visszadobták az ügyet elsőfokra), majd most, a magyar-orosz Világliga meccsel egy időben (hm) az újabb fegyelmi, szeptemberre elnapolt döntéssel. Hogy ettől a pilinckázástól visszajönnek-e a háború miatt a támogatásukat ideiglenesen (?) felfüggesztő szponzorok? Nem hinném. (Bár naivak se legyünk, kivételek mindig vannak és lesznek - lásd, szövetségi főszponzor, amelynek logója bizony nem ingyen virít menetelő férfiválogatottunk játékosainak sapkáján, ami csak azt bizonyítja, azért a háttérben sok mindent meg lehet beszélni.)
Szeptemberben, a bajnokság rajtjával egy időben kezdődik újra a balhé boncolgatása (és hol van még a vége?), előkerül majd ismét videó, zúgó öklöt mutató fényképek, megy majd az "ő ütött előbb, nem pedig én" szócsata, orvosi látleletet elemeznek - azért az döbbenetes, hogy vannak, akik kétségbe vonják az olimpiai bajnok Kiss Gergely arccsonttörését! -, negyedik, angyalföldi vélemény szerint a balhét előidéző, elcsalt meccsről értekeznek.
A Parlamentben addigra már a száznapos programot is megvitatják, a rendőrség meg a kihallgatások után lezárja ezt a randa uszodai ügyet. Kell ennél nagyobb kritika?

AZ, Nemzeti Sport 2002.07.18.

Honvéd-Vasas: döntés elnapolva

A május 19-i Honvéd-Vasas vízilabda bajnoki döntőn történteket, a véres és brutális verekedést követő fegyelmi ügy kedden ismét első fokon került tárgyalásra, de - amint az várható volt - semmiféle döntés nem született. Dr. Bérczes Róbert, a testület elnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a válogatottbeli kötelezettségének eleget tevő szenvedő fél, Kiss Gergely értelemszerűen nem lehetett a magyar-orosz Világliga-találkozóval egy időben a bizottság ülésén, de hiányzott onnan Varga Tamás, Mátyás Zoltán és Hesz Máté is. "Semmi újabb fejleményt nem hozott Varga Zsolt és Szívós Márton jelenléte, így legközelebb majd csak szeptemberben tudunk összeülni, hogy foglalkozzunk a csaknem két hónapja húzódó esettel" - tette még hozzá Bérczes.

Nemzeti Sport 2002.07.17.

Újratárgyalják a botrányos pólódöntőt

Három nap híján két hónappal a történtek után minden kezdődik elölről: kedden ismét összeül a Magyar Vízilabda Szövetség elsőfokú fegyelmi bizottsága, hogy döntsön a május 19-én befejeződött Honvéd-Vasas bajnoki döntőn történt brutális, véres verekedés főszereplőivel kapcsolatban.

A testület május 27-én már súlyosan elmarasztaló büntetéseket hozott az ügyben (a Vasas játékosai közül Hesz Mátét és Varga II Zsoltot 2003. június 30-ig, Varga Tamást és Mátyás Zoltánt 2003. december 31-ig, Méhes Jenőt, az angyalföldiek szakosztály-igazgatóját 2002. december 31-ig, edzőjét, Somossy Józsefet 2003. június 30-ig, a Honvédból Szívós Mártont négy mérkőzésre tiltotta el), de a másodfokon eljárók ezeket formai hiányosságokra hivatkozva s a teljesebb körű vizsgálódásra történő felszólítással hatályon kívül helyezték. A "labda" tehát visszakerült a dr. Bérczes Róbert által irányított elsőfokra.

A jogász azt mondta, hogy túl sok reményt nem fűz a keddi tárgyaláshoz, már csak azért sem, mert az egyik koronatanú, a verekedésben a legsúlyosabb sérüléseket szenvedő Honvéd-pólós, Kiss Gergely jelezte: nem tud eleget tenni az idézésnek. Távolmaradása indokolt, hiszen a fegyelmi 14, a magyar-orosz Világliga-meccs 16 órakor kezdődik.

Megkérdeztük Kemény Dénes szövetségi kapitányt, mi a véleménye arról, hogy a válogatott játékost két órával a mérkőzés előtti időpontra idézték be. A szakvezető válasza: "Én csak annyit mondtam Gergelynek, hogy a csapat fél háromkor találkozik a Sportuszoda tornatermében."

[origo] 2002.07.15.

Férfi válogatott
Női válogatott
Rájátszás 2002
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Honvéd-Vasas 05.19

  
  Vasas-Honvéd 05.18

  
  Honvéd-Vasas 05.16

  
  Vasas-Honvéd 05.14

 
LINKEK