FONTOS


 

A fellebbviteli bizottság váratlan döntése
Visszadobott határozat


Még mindig a Honvéd-Vasas bajnoki döntő. Fellebbviteli tárgyalás, amelyről az egyik érintett fél nem is tudott. Nem volt egyedül ... A lényeg persze nem ez, hanem, hogy milyen döntés született. Gyors telefon az egykori remek pólósnak, a bizottság vezetőjének, Loványi Róbertnek, aki készségesen közli a grénium által hozott, sokak által várt ítéletet.

"A fellebbviteli bizottság hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárásra kötelezte a fegyelmi bizottságot. Formai hibákat véltünk felfedezni az eljárás során. Volt például olyan érintett, aki joggal sérelmezte, hogy nem kapott szabályszerűen határozatot. Nem tudtuk határozottan eldönteni, honnan indult a verekedés, hogy tényleg a provokációra ült fel a játékos vagy sem, éppen ezért indítványozzuk a fegyelmi bizottság teljes körű vizsgálódását. Ôszintén mondom, nem zavar bennünket az előzetes bejelentés, miszerint harmadfokra, az elnökség elé kerül az ügy, ezért is szeretnénk, ha tisztességes, megalapozott döntés születne. Nem vagyunk díszpintybizottság, nem asszisztálunk semmihez, a dolgunkat végezzük. Úgy érezzük, sokkal jobban meg kell vizsgálnia az elsőfokú ítélethozóknak a bajnoki döntővel kapcsolatos fejleményeket."
Rögvest adódik a kérdés: a hatályon kívül helyezés azt jelenti, hogy az eltiltott Vasas-játékosok vízbe szállhatnak, akár a válogatottban is szerepelhetnek? Az eltiltott edző edzést vezényelhet?
"Nem, hiszen a versenybíró-bizottság az eljárás befejeztéig felfüggesztette az érintettek játékjogát" - segít a kérdés megválaszolásában Loványi, aki többször is hangsúlyozta: ebben a nagy port felkavart ügyben minden apró részletre kiterjedő vizsgálatra van szükség.
Na de mi szól mindehhez a fegyelmi bizottság vezetője? "Hát, ez érdekes ... Ha amiatt történt a visszadobás, mert a főtitkár rossz helyre küldte a határozatot, nehéz mit mondanom ... Mi körbejártuk rendesen, becsülettel az ügyet, és akkor is hangúlyoztuk, nem büntetőeljárást, hanem sportfegyelmi eljárást végeztünk. Egyébként pedig nincs semmi gond, ősszel összeülünk újra, mert előbb nincs erre lehetőségünk. Családos emberek társadalmi munkában végzik a feladatot, legközelebb ősszel tárgyalunk" - mondta Bérczes Róbert. A főtikárt, Jakab Zoltán nem sikerült elérnünk, így tisztázatlan, miért nem jutott el az érintettekhez megfelelően az elsőfokú határozatot rögzítő papíros. Mindeközben a rendőrségi kihallgatások is zajlanak. Magyar vízilabda, 2002.

Nemzeti Sport 2002.06.20.

Vissza a feladónak

A Honvéd-Vasas férfi vízilabda-bajnoki döntő május 19-i, ötödik mérkőzése nemcsak a sportág, hanem a teljes sportélet őszinte felháborodását vívta ki. Az elszabadult indulatok olyan tömegverekedésbe torkolltak, ami a még keménységéről ismert vízilabdától is teljes mértékben idegen. A szövetség fegyelmi bizottságának első fokon hozott szigorú - bizonyos érintettek esetében az egyéves eltiltást is meghaladó - ítéleteit is jogosnak érezte a közvélemény.

Ám tegnap kiderült, hogy ami a hétköznapi életben jogos, az nem feltétlenül jogszerű. A másodfokú fegyelmi bizottság eljárási hibák miatt ugyanis hatályon kívül helyezte a súlyosan elmarasztaló elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatását rendelte el. Hogy miért, az már-már tragikomikus. Loványi Róbert, a másodfokon eljáró testület vezetője a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában így indokolt: "Formai hibákat véltünk felfedezni. Volt például olyan érintett, aki joggal sérelmezte, hogy nem kapott szabályszerűen határozatot. Nem tudtuk határozottan eldönteni, hogy honnan indult a verekedés. Éppen ezért indítványozzuk a fegyelmi bizottság teljeskörű vizsgálódását."

Ez eddig még úgy-ahogy rendben van. A folytatás azonban az ügy komolyságához képest röhejes. Bérczes Róbert, akihez most első fokra visszakerült az ügy, azt mondta, hogy az általa vezetett elsőfokú fegyelmi testületet családos emberek alkotják, s őket legközelebb ősszel tudja összehívni.

Jakab Zoltán, a szövetség főtitkára azzal egészítette ki az információt, hogy Somossy József, a Vasas edzője azért nem kapta meg az elsőfokú határozatot, mert azt nem a lakására, hanem a klubhoz küldték. Egyébként bízik abban, hogy sikerül ősznél hamarabb sort keríteni az újabb elsőfokú tárgyalásra. Hogy leghamarabb mikor zárulhat le az ügy, azzal kapcsolatban nem kívánt jóslásokba bocsátkozni.

Népszava 2002.06.20.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  
  Honvéd-Vasas 05.19

  
  Vasas-Honvéd 05.18

  
  Honvéd-Vasas 05.16

  
  Vasas-Honvéd 05.14

 
LINKEK