FONTOS


 

LEN-kupa, elődöntő, első mérkőzés
Kár az álmos kezdésért

Leonessa Brescia (olasz)-BVSC-Brendon 9-6 (4-1, 1-1, 1-3, 3-1)

Brescia, 1500 néző. V: Levin (izraeli), Hasszekioglu (görög)
Gól - emberelőnyből: 13/4, ill. 6/3
Négyméteresből: 1/1, ill. -
Kipontozódott: Mészáros Cs., Németh Zs., Gór-Nagy

BRESCIA: GERINI, Vicsevics 1, Mangiente, Csirics, HINIC 1, FIORENTINI 3, RIBICS 2
CSERE: Barac 1, Piccardo 1, Zugno, Foresti, Deserti
Edző: Zoran Mustur

BVSC: SZÉCSI, Csányi 1, VARJAS 3, NÉMETH ZS. 1, Ibolya 1, Vincze, Császár
CSERE: Gór-Nagy, Fülöp, Petik, Mészáros Cs., Szűcs
Edző: Gerendás György

Rosszul és pechesen kezdődött a találkozó a BVSC számára, s ehhez valljuk be, nem igen szokhattak hozzá a zuglóiak. Gerendás György csapata eleddig jól boldogult a meccsek elejével -nos, ez a bresciai a kivétel. Szécsi fejéről, a védekezők hóna alatt jutott gólig a felettébb energikusan rajtoló olasz együttes, miközben a vasutasok még csak keresték a fonalat. Álmosan játszott a BVSC, büntetett a főleg a 203 centiméterre megnőtt horvát centerre, Igor Hinicre építő Brescia. Az első hét percben mindössze Varjas talált Gerini kapujába -a 4-1-es hazai előny ijesztőnek tűnt.

Az 5-1 meg végképp...A talján válogatott Fiorentini vágta be a meccs egyetlen négyméteresét. Talán ettől, talán nem, de felébredt a BVSC! Szécsi végre elkapta a fonalat, és a ritka emberfóros helyzetek közül (szegény Ibolya az eltiltott Kis hiányában egyedül harcolt a bekkekkel) Csányi értékesített egyet. Összeállt a magyar együttes védekezése, kiegyenlítetté vált a játék. A rendkívül agilis Fiorentini ugyan a harmadik negyedben 6-2-re alakította az összecsapás állását, ám a zuglóiak nem estek kétségbe: Németh Zsolt bombagólt lőtt, majd hamarjában a legjobban játszó magyar, Varjas fejezett be pompásan egy fórt, és egy gyönyörű akciógóllal tette fel koronát a teljesítményére.

Hinicről továbbra is szórták ki a védőket (mind a három BVSC-s bekk kipontozódott), de a jól védekező Gerendás-csapat tartotta magát. Négy perc volt hátra, 7-6-ra vezetett a Brescia (Ribics góljára Ibolya válaszolt), ami biztatónak tűnt a két hét múlva esedékes pesti visszavágó előtt. Igen ám, de a BVSC belement a rohanásba, nyerni akart, s a nagy akarás hibákat szült. A lehetőségre kíméletlenül csapott le az olasz gárda, amely bizony a bíróktól is megkapta a sanszot: Fiorentini és Vicsevics is túljárt Szécsi eszén emberelőnyből, így 9-6-os előnyt tudott kibrusztolni a hazai együttes. A hátrány ledolgozható -a Brescia egyébként is sebezhető idegenben, bizonyítja ezt az olasz pontvadászat is -, ám ehhez sokkal de sokkal jobb kezdésre lesz szüksége az egyébként már a LEN-kupa elődöntős szereplést is meglehetősen dicséretes módon kiharcoló BVSC-nek.

Mestermérleg

Gerendás György: -Sajnos nagyon nagy előnyt adtunk nekik. Később sikerült felzárkózunk, nyerni akartunk, de a végén kiütközött az olaszok nagyobb rutinja. Otthon megpróbáljuk kivívni a továbbjutást, nekikrontunk majd, mint egy állat.

Nemzeti Sport 2002.02.24.

Edzés ebédidőben
Lyukasszák ki magukat

Brescia (olasz)--BVSC, Brescia 19.00

Begördült a vasút az észak-olaszországi városba --ezzel illik kezdeni a szombat esti LEN-kupa-elődöntő beharangozóját. Különösebb problémák nélkül pénteken délután érkezett meg a csapat Bresciába, no nem vonattal, busszal. Egy kellemes klagenfurti éjszaka után tette meg az út második felét a KEK-elődöntős Vasast legyőző, a BL Piros-csoportját vezető Honvéddal döntetlenre végző BVSC, amely megérkezésekor biz nem túl szivélyes fogadtatásban részesült.

"Ez hihetetlen! Szombatra dél és egy között adtak edzésidőt, ami valljuk meg, nem túl sportszerű lépés a részükről. Az este hétórás mérkőzést tekintve ez az időpont a lehető legrosszabb, éppen ezért köszöntük szépen, lemondtuk a «nagyvonalú» lehetőséget"--puffogott Gerendás György. A zuglóiak trénere nem érti, mire ez a nagy taktikázás, hiszen amellett, hogy eleve a hazaiak az esélyesek, a BVSC centergondjai egyébként is az ő malmukra hajtja a vizet. A negyeddöntőben, a Real Madrid elleni kinti meccsen több mint megkérdőjelezhető módon végleg kiállított Kis Gáborra ugyanis nem számíthat edzője --a klasszikus középcsatárt így mindössze Ibolya Tamás képviseli a mieinknél.

"Nyilván végig nem bírja Tamás, ezért hol Mészáros Csabi, hol Fülöp kényszerül majd bemenni a darálóba"--árulta el Gerendás, aki szokása szerint a végletekig kielemezte az ellenfél játékát: "Láttam róluk két kazettát, és beszéltem a Savonában játszó Märcz, Varga kettőssel is. Mindezek alapján azt mondhatom, érdekes csapat a Brescia. A sok szerbbel meg horváttal játssza a maga alapjátékát, miközben minden percben az ellenfél hibájára vár. Ha ez bekövetkezik, azon nyomban csap le a lehetőségre. Így verték meg kétszer is a Savonát. A döntetlenszagú, egygólos meccseken Simenc kétszer is rontott, ami végzetes volt."

Felvetjük a mesternek, megannyi fiatal, tán még rutintalan játékosa hogy éli majd meg a "nem hibázhatok, mert akkor kampec"kényszert, egyáltalán miként lehetett erre felkészíteni őketű "Egyetlen lehetőségünk, ha nem hagyjuk magunkat, és megpróbáljuk dudaszótól dudaszóig érvényesíteni a mi akaratunkat. Rohannunk kell, pörgős meccset vívni, kikényszeríteni, hogy ők hibázzanak. Benedek Tibi mondta, hogy a Brescia lyuk nélküli csapat, amely egyetlen problémája, hogy néha saját magát lyukasztja ki. Ez most sem jönne rosszul..." -- ecsetelte a Posillipo egykori játékosa, akinek még most is rengeteg barátja van csizmaországban. Nem lenne rossz, ha szombat este ennél is több olasz gratulálna neki...

***

Bír-e Gór-Nagy Hiniccsel?

"Képzeljék csak el, az ifiből most felkerült Gór-Nagynak kell majd fognia azt a Hinicet, akit az olasz szövetségi kapitány, Alassandro Campagna a múltkor a világ legjobb centerének nevezett... Azt hiszem, ez sokat mindent elárul az esélyekről"--morfondírozott Gerendás a sorsoláskor, amikor kiderült, a Reccót ugyan elkerülte csapata, ám sajnos nem a Parizan, hanem a Brescia keült az útjába. Nos, nézzük, kik alkotják az olasz együttest. A kapuban a talján válogatott cserekapusa, Gerini, rajta kívül szintén a nemzeti együttes tagja Mangiante, valamint Fiorentini. Már utóbbi is szerb kötődésű, de rajta kívül "ősszerbek és -horvátok" színesítik a palettát. A fantasztikusan gyors Csirics vagy Barac, Vicsevics, a balkezes Ribics mind-mind kivételes képességű játékosok --hogy a sokat emlegetett Igor Hinicről már ne is beszélünk... Ettől függetlenül a BVSC trénere nem hazudtolta meg önmagát: "Persze, hiszek abban, hogy Viktor megfogja majd Hinicet. Lehet, hogy akkor ő lesz a világ legjobb bekkje?"

Nemzeti Sport 2002.02.23.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK