FONTOS


 

Férfi KEK, negyeddöntő, visszavágó
A Vasas nem adott esélyt

SV Cannstatt (német)-Vasas-Plaket 10-11 (3-3, 1-2, 4-5, 2-1)

Cannstatt, 800 néző. V: Elder (brit), Reemnet (holland)
Gól -emberelőnyből: 14/8, ill. 5/4
Négyméteresből: -, ill. 2/2
Kipontozódott: Vindisch (21. p.), Vári (23. p.)

CANNSTATT: Ukal, Rüdt, Kieloch 2, Dierolf, Golla, AMBRUS 2, Kraut 1
CSERE: MÜLLER 4, Aleksic 1, Roth, Adam, Hertes
Edző: Henry Thiedeke

VASAS: Kósz, HESZ 2, Varga II Zs., Vári, STEINMETZ Á. 2, MADARAS 5, Székely 1
CSERE: Vindisch, Varga T. 1, Varga D., Mátyás, Plézer, Németh II Zs. (kapus)
Edző: Somossy József

Továbbjutott: Vasas, kettős győzelemmel, 20-17-es összesítéssel

További eredmények: Jadran Hercegnovi (jugoszláv)-CN Barcelona 9-5 (hosszabbítás után). Tj: Jadran, 11-9-es összesítéssel. Lukoil Volgográd (orosz)-Mladost Zagreb (horvát) 5-6. Tj: Mladost, 12-11-es összesítéssel. Florentia (olasz)-Vuliagmeni (görög) 6-7. Tj: Vouliagmeni, kettős győzelemmel

Az elődöntő párosítása: Vasas-Vuliagmeni, Jadran-Mladost

Legkevésbé a Vasas-Plaket játékosain múlott, hogy nem sikerült igazolni edzőjük várakozását. Somossy József két hete a Komjádi öltözőfolyosóján nekikeseredettsége ellenére is annyit mondott: kint is kettővel kell, fogják megverni a Cannstattot. Amihez néhányan annyit tettek hozzá zárójelben, hogy vagy még többel.

Nos, a mieink mindent megtettek a magabiztos győzelem érdekében: húsz másodperc után ugyan a németek vezettek, ám két előnygóllal (Madaras, Steinmetz), továbbá Székely robbantása révén a negyed közepén már 3-1 volt az angyalföldiek javára. A hazaiak ekkor még visszaerőlködték magukat, 4-4 után azonban átszaladt rajtuk az úthenger. Madaras fórból vágta be az ötödiket, később, két kivédekezett hátrányt követően másfél perc alatt három akciógólt szereztek a mieink lefordulásokból (Steinmetz, Hesz, Varga T.), azaz innentől nem sok kérdés maradt nyitva (4-8). A harmadik rész közepén kiütésgyanússá vált a játék képe (5-10 - balkezesünk, Madaras nem tudott téveszteni), amit megfejthetetlen okokból nem tudott tolerálni a bírópáros. Az addig szolid nyomást gyakorló brit-holland kettős a meccs hátralévő tíz percében 8-1-es (!) kiállítási arányt produkált, ami ilyen szintkülönbségnél minimum indokolhatatlan. Ráadásul a 14 fórból 12-t a mezőnyben, labda nélkül ítéltek meg, ami ellen legalábbis nehéz felkészíteni egy játékost. Ennek köszönhető, hogy a germánok a Vasas nyakára másztak, más kérdés, hogy kupagyőztesünk továbbjutását - és itteni sikerét - egy pillanatig sem fenyegette veszély.

Mestermérleg:

Somossy József: - Tíz-ötig minden úgy ment, ahogy elterveztük, tudtuk játszani a saját játékunkat, amikor kellett, lefordulgattunk a kissé fej nélkül, "toronyiránt" támadó németekről. A két csapat nem volt egy súlycsoportban, ezért állok értetlenül az utolsó tíz perc tomboló anarchiára emlékeztető történései előtt. Lehet, hogy nem szabad nagyon vezetni... Meg aztán nyilván kivédhettünk volna néhányat a hátránytömegből, és akkor meglett volna a négygólos különbség - persze, ilyen szórásban nehéz megfelelően koncentrálni. Mindegy, ne foglalkozzunk a bíráskodással, ez a téma túlságosan sokszor keseríti meg a vízilabdával kapcsolatos nyilatkozatokat. Abban pedig talán reménykedhetünk, hogy igazi tétnél ilyesmi nem fordul majd elő.

CSG, Nemzeti Sport 2002.02.04.

Férfi KEK, negyeddöntő, visszavágó
Győzni, nem csak továbbjutni

CV Cannstatt (német)-Vasas, Cannstatt 12.00

Ugyan tudni lehet, hogy a KEK-elődöntő sorsolását Cannstattban ejti majd meg a LEN horvát delegátusa, Jakov Matosic, ám ennek említésekor Somossy József, a Vasas-Plaket mestere csupán annyit mond: "Előbb végezzük el a saját dolgunkat, aztán kezdjünk el ilyesmivel foglalkozni."

Mindez jelzi, hogy az angyalföldiek - bár ellenfelük a budapesti 9-7 ellenére sem t?nt igazán acélosnak - nem csupán fürdőzni érkeztek Svábországba. Jóllehet a német kupagyőztes nem képvisel jelentős játékerőt, az azonban két hete a Komjádiban is kiderült, ha a piros-kékek sztárjai nem veszik teljesen komolyan a meccset, akár meleg pillanataik is adódhatnak. Nem véletlenül hangsúlyozta azt Somossy felvezetés gyanánt: "El kell hinni azt, hogy muszáj tiszta erőből játszani. Fél gőzzel semmi sem megy. Meg kell adni a »tiszteletet« a védekezésnek, nem csupán továbbjutásra, de győzelemre kell törekedni. Ha nem így megyünk be, akkor bajba kerülhetünk. Kicsi, kulturált, sátortetős uszodában fogunk játszani, ahol a helybéliek síppal, dobbal, nádiheged?vel biztatják majd a Cannstattot. Márpedig a kiscsapatok mindig belelkesednek ilyen környezetben, esélytelenként - nekünk mégsem szabad megzavarodnunk, még akkor sem, ha a taktikai utasítások nem hallatszanak a forróbb pillanatokban."

A bejárandó út amúgy annyiban nehezebb, hogy Varga Tamás háta - ez az ő "Achillese" - nem az igazi, ezért ő nem kezd, és ha játszik is, akkor sem centerben, nehogy súlyosabbá váljék sérülése. A két gárda közötti különbséget ismerve ennek ellenére kijelenthető: él az, amit az első összecsapás után Somossy mondott az öltözőfolyosón. Azaz ezt a csapatot kint is legalább kettővel meg kell vernie a Vasasnak. Ha nem többel - tesszük hozzá csendben.

Nemzeti Sport 2002.02.03.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK