FONTOS


 

Férfi LEN-kupa, negyeddöntő, első mérkőzés
Sostar, a Fradi megmentője

Partizan Beograd (jugoszláv)-FTC VMAX 5-4 (2-1, 1-1, 2-1, 0-1)

Belgrád, 2000 néző. V:Schlünz (német), Vekerdi (román)
Gól -emberelőnyből: 8/3, ill. 6/4

PARTIZAN: KULJACSA, Gak 1, Milos Korolija 1, Gocsics 1, Udovicsics, Ticsics, Filipovics
CSERE: Popovics, Mihaljo Korolija, Cuk, Manojlovics, NIKICS 2
Edző: Dejan Udovicsics

FTC: SOSTAR, Lehmann, NYÉKI 2, Takács A., Tóth L., Tiba, Katonás 1
CSERE: Szirányi, Paján, Haufe, Vogel, Hosnyánszky 1
Edző: Gyöngyösi András

Kétezer fanatikus szerb szurkoló ugrott talpra rögvest a találkozó elején: Slavko Gakot hagyták üresen a ferencvárosi védők, ő pedig köszönte szépen, elviharzott, majd Sostar mellett belőtte a Partizan első gólját. Óriási lendülettel vetette magát a küzdelembe a Becsej szétesése után legjobbnak tartott, csupa fiatallal felálló belgrádi alakulat. Erre számított Gyöngyös András is, aki a kezdés előtt nem győzte hangúlyozni: "Le kell lassítanunk a játékukat! Le kell lassítanunk őket!" Nos, a gyors pofon után észbe kaptak a zöld-fehérek, és megvalósították az edzői tanácsot. A jelentések szerint remekül összeállt a Fradi védelme élén Alekszandar Sostarral, aki bebizonyította, nem beszélt mellé akkor, amikor a profizmust említette, tényleg félre tudta tenni az érzelmeit, és legjobb tudása szerint védte csapata kapuját - a másik csapata ellen...

A nagy pozícióharcban leginkább Tóth Lászlót keresték a labdával a magyarok támadás közben, aki nem nagyon kapott ítéletet a bírókettőstől. Tüzelt így a remek formában lévő társ, Nyéki Balázs.A Fradi üdvöskéje egy hete ötöt vágott az Újpestnek, most beérte kettővel: ő volt az, aki az első, majd a második negyedben is kiegyenlítette csapata hátrányát (mindkétszer fórból járt túl Kuljacsa eszén). Hogy a térfélcserére előnnyel mehetettek a hazaiak, azt Nikicsnek köszönhették, aki szintén létszámfölötti helyzetben mattolta a vele szemben álló kapust.

A folytatásban azonban Katonás hamar lehűtötte a szerb kedélyeket, sorrendben a harmadik ferencvárosi fórt koronázta meg góllal. Kiegyenlített csata folyt a vízben, 3-3 után mindkét gárdának volt lehetősége a vezetés megszerzésére. Ez sajnos aztán a hazaiaknak sikerült, ami nem lett volna baj akkor, ha később Katonás lövése nem kerüli el a kaput, vagy Nyéki nem a kapufát forgácsolja szét. A kihagyott helyzetek meg is bosszulták magukat: miután a két játékvezető a nagy nyomás közepette 4-4-es kiállítási aránynál "észlelt", és megfújta a hazai pályát, a meccs folyamán először kettővel lépett meg a Partizan. Sérülése miatt a napokig nem edző Nikics második találatát szerezte, miközben Gyöngyösi András majd felrobbant dühében. Lendületbe jött a Partizan, jókor jött a dudaszó az FTC számára.

Jókor jött aztán egy tizenhét esztendős fiatalember korát meghazudtoló magabiztossága: miután Tóthról kiküldték védőjét, Gyöngyösi azon nyomban kikérte első idejét, elmondta fiainak, mit is kell tenniük. Hogy Hosnyánszky Norbertre volt-e alaphelyzetben kijátszva a figura, nem tudni, de tény, a Kemény Dénes válogatott keretében is megfordult tehetség nem hezitált, nagy gólt ragasztott Kuljacsa kapujába. Természetesen a másik oldalon is egyből jött a kiállítás, majd az időkérés, ám Sostar lehúzta a rolót. Végképp. Lőhettek neki jobbról, balról, Gocsis vagy Udovicsics, a szerb zseni mindent fogott a szerb szurkolók nagy-nagy bánatára. A végén órási adok-kapok ment a medencében, látványos játékról szó sem lehetett. Miután érintetlenek maradtak Hosnyánkszky gólja után a kapuk, 5-4-es zárult az első ütközet, magyarán jó esélye van a Fradinak arra, hogy két hét múlva a Komjádi uszodában kiharcolja a négy közé jutást.

Mestermérleg

Dejan Udovicsics: -Nyerhettünk volna több góllal is, de idegesek voltak a fiúk, elbaltázták az emberelőnyöket. Továbbra is ötven-ötven százalék a két csapat esélye a továbbjutásra.

Gyönygyösi András: -Le a kalappal Sostar előtt! Igazi sportember, nagyon büszke vagyok rá, fantasztikusan védett. Persze, az egész csapat dicséretet érdemel, nagyszerűen küzdött minden játékosom. Sajnos a játékvezetők nem torolták meg a túlzott keménységeket, így szó szerint vízirögbire hasonlított ez a vízilabda-mérkőzés. Remélem, othton inkább pólóra serkentik majd a bírák a csapatokat. Bízom benne, hogy a Komjádi uszodában nehéz meccsen, de kiharcoljuk majd a továbbjutást.

AZ, Nemzeti Sport 2002.01.21.

Férfi LEN-kupa, negyeddöntő, első mérkőzés
Az arc mindent elárul

Partizan Beograd-FTC VMAX 20.00

Látni kellett volna Gyöngyösi András arcát... Hiába kutyultak össze mindent, amit csak lehetett a díszes teremben, mindvégig észnél maradt. Tudta, egyből tudta, mi vár rá és tanítványaira. "Ez így nem lesz jó..." - legyintett egyet, látván, hogy először egy másik kiemelt mellé biggyesztik csapata tábláját, majd lehorgasztott fejjel otthagyta a sorsolási ceremóniát. A Thermál Hotel egyik foteljában búvalbélelt ábrázattal csücsült, miközben odabent Muscat úr némi ráhatással ugyan, de csak kibogozta a fonalat: Partizan-Ferencváros, közölte vigyorogva.

Ennyi kellett csak Wiesner Tamás szakosztályvezetőnek - "Sostar, Sostar, mi lesz most veled?", dünnyögte az orra alatt, majd telefonon közölte a hírt a szerb bajnokkal. Rövid diskurzus volt...

Látni kellett volna Gyöngyösi András arcát... Naná, hogy mindenki azt kérdezte tőle, számít-e első számú kapusára, az ellenfél igazgatójára (...), pedig a kétségkívül pikáns szituáció mellett ne menjünk el szó nélkül amellett sem, hogy - legalább is ez az uszodák "Tojásának" véleménye - a Partizan révén a kapható három együttes közül (a Catalunya és a Real Madrid jöhetett volna még szóba) a lehető legerősebbet dobta a sors a zöld-fehérek elé.

"Rendkívül jó csapat a Partizan - magyarázta a Fradi edzője szombat délután, útban Belgrád felé. - Megszereztük a Becsej elleni meccsük felvételét, csak az a baj, hogy ebből nem sok tapasztalatot szűrhettünk le, hiszen macska-egér játékot vívtak a bajnokkal. És nem ők voltak az egerek... Fiatal együttesről van szó, amely egyértelművé teszi számomra: nem csak sztárokból lehet jó csapatot csinálni. Rendkívül egységesek, telis-tele korosztályos válogatott játékossal, irtó nehéz dolgunk lesz ellenük."

A BEK-győzelemmel is büszkélkedő Partizan a Becsej szétesése után ismét a csúcsra tör hazájában, ráadásul a LEN-kupában is komoly terveket szövöget Udodovics mester társasága. "Már a selejtezőben csillogtatták oroszlánkörmeiket, amikor is méltó partnerei voltak az olasz sztárcsapatnak, a Reccónak. Benedek Tibi mondta is nekem, hogy csak azért tudtak végül győzni ellenük, mert a jugók kissé megilletődötten játszottak" - folytatta Gyöngyösi, aki mindezek ellenére optimistán néz a kétfelvonásos ütközet elé. "Bizakodom, mert úgy vélem, mi is jó úton haladunk. A bajnoki szünet ugyan kicsit visszavetette a fiúkat, nem jött jókor, de az edzéseken azt tapasztaltam, helyreállt a rend. Arra készülünk, hogy lelassítjuk a Partizan játékát, és a pozícióharcban csikarjuk ki a győzelmet, miután Tóth Laci révén centerben erősebbek vagyunk" - árulta el a mester. Csak igaza is legyen.

Belgrádban a hírek szerint "pokol" vár a Fradira, a Partizan hírhedt futballszurkolói csoportja is tiszteletét teszi a LEN-kupa-negyeddöntőn. A nagyfokú érdeklődés, legyünk őszinték, leginkább Alekszandar Sostar személyének tudható be, aki, immáron tán köztudomású, főállásban a jugoszláv klub pólószakosztályának igazgatója, és "dugiban" az FTC kapusa. A szerbek kedvence állítja, ha ő véd - márpedig ő fog védeni -, akkor érzelmek elfelejtve, mindegy, kik vannak a túloldalon ("Profi vagyok, ezért mindent megteszek azért a csapatért, amelyben játszom, jelen esetben a Ferencvárosért"), nincs kegyelem.

Az arcok úgyis mindent elárulnak...

AZ, Nemzeti Sport 2002.01.20.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

  

 
LINKEK