FONTOS


 

Kirakott Domino

Kovács István hibátlanul rakta ki a Dominót: az Újpesttel BEK-et, Szuper Kupát és négy bajnoki címet nyert mesteredző vasárnap dél óta ötszörös bajnoknak vallhatja magát, hiszen idén a Honvéd-Domino együttesével diadalmaskodott. Játékos, edző, vezető és szurkoló a történelmi pillanatnak megfelelő lendülettel vetette magát a Szőnyi úti medencébe a vasárnapi 12-11-es siker után, ahonnan nagy ívben kidobták a labdát, és behajítottak helyette négy üveg pezsgőt...

- Ötödször lettem edzőként bajnok, de ez az ötödik az első négyhez nem is hasonlítható, mert az Újpest kész csapat volt, a Honvédot viszont fel kellett építeni. Éppen ez a mérkőzés mutatta meg, hogy sikerült, hiszen három kulcsemberünk kipontozódása után tényleg a csapat nyerte meg a mérkőzést és az aranyérmet.

- Méghozzá úgy, ahogy azt jó előre megígérte. Volt egyáltalán olyan pillanata a szezonnak, amikor elbizonytalanodott?

- Igen, kettő is. Nagyon szomorú volt, hogy kiestünk a nemzetközi kupából, és a bajnoki döntő első mérkőzését is ijesztően veszítettük el. De szerencsére gyorsan talpra álltunk. A játékosok mellett köszönettel tartozom támogatóinknak is, mert nálunk soha nem csúsztak a fizetések, és ez a mai magyar pólóra abszolút nem jellemző, számunkra viszont megteremtette a nyugalmat.

- Ezért is vágynak bizonyára sokan a Honvédba, ezért jelenthette ki, hogy három olimpiai bajnokkal szeretnének erősíteni. Most már mond neveket is?

- Még nem, mert sok függ attól, kinek mit ajánl a jelenlegi klubja vagy egy másik kérő. Azt azért elárulom, Benedekre, Kásásra, Fodorra különféle okok miatt nem pályázhatunk, így már elég szűk a kör.

- De belefér mindenképpen Kiss Gergely és Biros Péter. Viszont mi lesz Tóth Imrével? Foglalkoztatja, hogy közel negyvenéves a legjobb játékosa?

- Imre úgy játszott a playoffban, olyan gólokat lőtt, hogy ez a kérdés nem így vetődik fel. Hanem úgy, neki mi a terve, ő mit akar még a vízilabdától.

Nos, Tóth Imre további sikereket szeretne. Ősztől már a Bajnokok Ligájában is. És nincs ember, aki e témában a Kőér utcában vitába szállna vele.

- Kétszeres bajnok, először a a Tungsrammal, másodszor pedig a Honvéddal. A rájátszásban ön lőtte a legtöbb gólt, a döntő utolsó két mérkőzésén például négyet, majd hármat. Most érkezett el pályafutása csúcsára - de ezen a csúcson abba lehet hagyni?

- Az biztos, hogy ez a "kétnaponta meccs" tempó már sok nekem. A heti egy rendben van, de hogy ezt hogy fogom bírni, hogy fogom végigcsinálni, azt még az edzőmmel meg kell beszélnem. Az mindenesetre biztos, hogy élő szerződésem van.

- Nemcsak a góljaival vált vezéregyéniséggé, kifejezetten jó szellemű játékos lett önből. Most, amikor a koránál, a tapasztalatánál fogva is végigdumálhatná a meccseket, "oszthatná" a többieket, kifejezetten lecsendesedett. Ön is így érzi?

- Azért aki hibázik, az a meccs után megkapja a magáét. De rájöttem, ha még mérkőzés közben küldök el valakit, attól senkinek nem lesz jobb.

- Tizegynéhány éve rendszeres volt a kritika, hogy Tóth Imre zseni, óriási tehetség, de nem veszi elég komolyan a pólót. Az viszont, hogy még mindig itt tart, ellentmond ennek...

- Egyértelmű, hogy ezt a szintet csak komoly felkészüléssel lehet tartani.

- És e komoly felkészülés menetét ki határozza meg? Az edzője, Kovács István, ön, vagy ketten közösen?

- Meghallgatjuk egymást, és nem csinálunk hülyét egymásból. Ez ettől működik.

- Ha a remélt erősítések bejönnek, és a jelenlegi csapat - veled együtt - megmarad, meddig juthatnak el a Bajnokok Ligájában?

- Ha minden a tervek szerint alakul, ez a csapat simán bejuthat a BL négyes döntőjébe.

Ballai Attila, Sporthírek 2001.05.07.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001