FONTOS


 

Honvéd: mától BL-csoportmérkőzések a Kőér utcában
Méretes falat nápolyi

Udvarias hangú telefonáló vetette föl csütörtök délután, hogy a Kőér utcai uszoda helyett miért nem a lényegesen több néző befogadására alkalmas Komjádiban rendezik a Bajnokok Ligája hétvégi csoportmérkőzéseit. Az illető azzal érvelt, hogy a csoportelsőségről feltehetően döntő, vasárnap délelőtti Honvéd-Posillipo találkozóra a jegyek az utolsó szálig elkeltek.

Ebből az egyetlen észrevételből is kitetszik: nem pusztán a víkend okán jelenthető ki, hogy a legkevésbé sem hétköznapi sorozat vár a Honvéd együttesére. Ez utóbbi megállapítással mélységesen egyetért Kovács István, a sokat látott - és sokat elért - tréner, ugyanakkor megjegyzi:

- Föl sem vetődött, hogy költözködjünk, hiszen a Kőér utca az otthonunk, s ha bárhol másutt játszanánk, az számunkra is semleges helyszín lenne.

Bár az edző óva inti játékosait és az értük szurkolókat egyaránt, hogy már most az olaszokkal szembeni meccsel foglalkozzanak, nem zárkózik el attól, hogy minősítse saját együttesét és az itáliai alakulatot.

- A Honvéd és a Posillipo is egyike a világ legjobb csapatainak, ráadásul mindkettőnek az a célja, hogy Bajnokok Ligáját nyerjen. Ehhez az első lépést mindkét fél Budapesten teheti meg, és szerénytelenség nélkül, ugyanakkor nem csupán az ilyenkor kötelező optimizmussal mondom: semmivel sem vagyunk esélytelenebbek, sőt. A nagy neveket tekintve ugyan valamivel jobban állnak az olaszok, mégis úgy érzem: nincs okunk a kishitűségre.

Ami az említett neveket illeti: míg a magyar bajnokot három sydneyi győztes (Biros Péter, Kiss Gergely, Molnár Tamás), valamint egy Európa-bajnok kapus (Kovács Zoltán) erősíti, addig a nápolyiak nevezési listáján ott találjuk a tavalyi olimpiai elsők közül Kásás Tamást és Steinmetz Barnabást, továbbá az orosz Jerisovot, a román Rathot, az olasz Attolicót (kapus), Bencivengát és Postiglionét.

A csoportból - amelynek másik két tagja a bukaresti Rapid és a szlovén Triglav Kranj társulata - két csapat jut tovább a BL nyolc legjobbja közé, ennek nyomán kiszaladhatna a szánkon, hogy a Posillipo elleni mérkőzés sokkal inkább presztízsmeccs, mint valódi tétért zajló összecsapás lesz. Kovács azonban megelőzi az elhamarkodott kinyilatkoztatást:

- Egyrészt ahhoz, hogy a nápolyiakkal szembeni találkozót kategorizálhassuk, le kell győznünk a románokat és a szlovénokat, ami nem lesz olyan egyszerű feladat, mint azt sokan gondolnák. A Rapid például az előző körben csak hosszabbításban kapott ki a spanyol bajnok Barcelonetától, a szlovén válogatottal megegyező Kranj pedig két éve a hirtelen halálig izzasztotta a BVSC-t. Ha sikerül túljutnunk rajtuk, akkor kezdünk majd foglalkozni az olaszokkal, akik ellen szintén létfontosságú lenne nyerni, hiszen ebben az esetben a folytatásban könnyebb riválisokat kapnánk.

Ugyancsak a legjobb nyolc közé jutás a tét további három magyar kupacsapat számára: a KEK-részvevő Vasas Brüszszelben várhatóan a nagy hírű Mladost Zagrebbel küzd meg a csoportelsőségért; a LEN Kupában a BVSC alaposan "belehúzott", amennyiben Barcelonában találkozik a helyi Catalunyával, valamint a Bolognával és a CSZKA Moszkvával, míg az FTC a németországi Hammban szerepel, hogy mást ne mondjunk, a horvát Rijeka társaságában.

A fürdőgatyákat kéretik fölkötni, méghozzá jó erősen!

Bajnokok Ligája, H csoport (Kőér utca). A Honvéd mérkőzései: -Rapid Bucuresti (román), péntek, 17; -Triglav Kranj (szlovén), szombat, 17; -Posillipo Napoli (olasz), vasárnap, 10.45.

KEK, D csoport (Brüsszel). A Vasas mérkőzései: -Mouscronnois (belga), péntek, 20.30; -SKP Kosice (szlovák), szombat, 19; -Mladost Zagreb (horvát), vasárnap, 10.

LEN Kupa, E csoport (Barcelona). A BVSC mérkőzései: -Catalunya (spanyol), péntek, 22.15; -Barchemials Bologna (olasz), szombat, 19.30; -CSZKA Moszkva (orosz), vasárnap, 13.45. H csoport (Hamm). Az FTC mérkőzései: -Rijeka (horvát), péntek, 19; -Ethnikosz Pireusz (görög), szombat, 16; -Rote Erde Hamm (német), vasárnap, 16.

BG, Népszabadság 2001.11.23.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001