FONTOS


 

A Szentes a Szegedet fogadja a Magyar Kupa elődöntőjében, miközben a másik ágon a "nagyok"ütköznek
BVSC-Vasas: ez ám a csata

BVSC-Vasas Szőnyi út, 18.00
Szentes-Szeged Szentes, 18.00

Előrehozott finálé. A legtöbben így aposztrofálják a BVSC-Vasas Magyar Kupa-elődöntő párharcát. Nem véletlenül, hiszen a másik ágon a Szentes és a Szeged mérkőzik. A két vidéki együttes minden dicséretet megérdemel a szerepléséért, miközben mindkét helyen tisztában vannak vele: Fortuna istenasszonynak is köszönhetik, hogy eljutottak eddig, hogy egymással vívhatnak ádáz csatát a döntőbe kerülésért.

Na de - hogy sokakat idézzünk -ez a kupa varázsa...

Szóval BVSC-Vasas. Előbbi a Ferencvárost, utóbbi a Honvédot ejtette ki a negyeddöntőben (már ezek a derbik is "döntőszagúak" voltak), hasonlóan izgalmas, hosszabbításos ütközetben. Ebből máris leszűrhető, bizony Gerendás György és Somossy József csapata is remek erőben van!

- Rendkívül motivált Vasas vár ránk, az angyalföldiek éppúgy sikerre éhesek, mint mi. Némi túlzással azt is mondhatnám, hogy itt is, ott is élet-halál kérdés a döntőbe jutás - kezdte Gerendás, a Vasutas trénere. A zuglóiak szombaton a KEK elődöntőjében majdnem csodát műveltek: azok után, hogy a Barceloneta otthonában négy góllal kikaptak, majd a Szőnyi úti visszavágón 3-0-ra, majd 5-2-re is vezettek a spanyolok, az utolsó másodpercekig kérdésessé tudták tenni Gomezék továbbjutását. A fantasztikus formában játszó, három gyönyörű gólt elérő Ibolya Tamás vezérletével 10-7-re nyertek, mi több, ha a két játékvezető nem olyan szőrös szívű, és a legvégén megadja az esélyt a BVSC-nek (nyugodtan megkockáztathatjuk: tízből nyolc helyen kiállítják ilyen helyzetben a hazai centert "gyilkoló" védőt), akár a hosszabbítást is kicsikarhatta volna az MK címvédője.

- Felemelt fejjel, nyugodtan zárhattuk a spanyolok elleni meccset, miközben mindannyiunkban ott motoszkál: nagy kár, hogy nem sikerült - folytatta Gerendás. - Nem vagyunk letörve, de azért bosszant minket az az egyszázaléknyi hiány, amelyet foghatunk akár a szerencsére, a bírókra vagy a hibáinkra is.

Az edző számára leginkább az lehet a megnyugtató, hogy van tartása a csapatának, elvégre a Fradi és a Barceloneta ellen is nagy hátrányból, mély gödörből kapaszkodott fel. Gerendás ennek felettébb örül, ám nem felejtette el megemlíteni, hogy a Vasas éppen azért nehéz ellenfél, mert ugyanilyen mentalitású alakulat.

És tényleg. Az angyalföldiek a Honvéd ellen például háromgólos hátrányt ledolgozva jutottak tovább. A nemzetközi színtéren mindez nem sikerült, ami persze nem meglepő, elvégre a Mladost Zagreb még most is a kontinens egyik legjobbja.

- A horvátok ellen akaratlanul is benne volt a játékosokban, hogy tulajdonképpen már a Komjádiban elveszítettük az esélyünket. Így felkészülési meccsé alakult számunkra a LEN-kupa elődöntőjének visszavágója -mondta Méhes Jenő, a Vasas pólószakosztályának vezetője, aki hozzátette: - Mindenképpen a döntőbe szeretnénk kerülni, amire reális esélyünk is van. A csapat jó, nagyon elszánt. Sokan mondják, amelyik együttes a BVSC és a Vasas közül továbbjut, már a zsebében érezheti a kupát, amivel nem értek egyet. Nagyot hibázik ugyanis az, aki lebecsüli a Szegedet vagy a Szentest, hiszen a finálé egy meccsén minden megtörténhet, a nagy tétnek óriási az ösztönző hatása. Na de ne szaladjunk ennyire előre. Az első nagy feladat a BVSC ellen vár ránk.

Hogy ki helyettesíti a kispadon az egymeccses eltiltását töltő Somossyt, még nem tudni. Ahogy Méhes fogalmazott: a meccs délelőttjén összeül a szakosztály, hogy megtalálja az optimális megoldást.

Mindeközben Szentesen és Szegeden is bizakodnak, bizony kihasználják a lehetőséget. Fülöp Tibor és Horváth Viktor tanítványai felkészülve várják a szerdai és pénteki elődöntőt, hogy aztán vasárnap Egerben a tv2 által az egész országnak bemutatkozzanak a döntőben. Persze mindez csak az egyiküknek sikerülhet, úgyhogy nem túlzás: számukra (is) ez az előrehozott finálé.

Egerben már készülnek a döntőre

Tudósítónktól

Tájékoztatót tartott kedden az UPC-Eger Vízilabda Klub elnöksége, amelyen a március 18-án, Egerben, a Bitskey Aladár uszodában sorra kerülő férfi és női Magyar Kupa-döntő előkészületeirőlszámoltak be. Bevezetőként elhangzott, hogy 1972-ben rendeztek hasonló eseményt a hevesi megyeszékhelyen, amikor a házigazda Egri Dózsa szerezte meg az elsőséget az FTC-vel szemben.

- Most ilyen sikerre nem számíthatunk, mivel a mieink balszerencsés sorsolással már korábban elbúcsúztak a küzdelmektől. Mégis fontosnak tartjuk a döntő megrendezését, mert elősegítheti hosszabb távú terveinket - fogalmazott Szabó Ervin klubelnök. - Mint azt már több fórumon elmondtam, mi azt szeretnénk, ha az új uszoda révén Eger ismét a sportág vidéki fellegvára lenne, méltóan a hagyományokhoz. A Magyar Kupa döntője reklám a városnak, valamint a korszerű uszodának egyaránt.

Halmos R. Péter ügyvezető elnök ismertette a programot: férfiak döntőjét egyenesben közvetíti a tv2 (11 órakor), a nők 12.45-kor kezdődő fináléjáról pedig összefoglalót készítenek.

Amler, Nemzeti Sport 2001.03.14.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001