FONTOS


 

Kupanegyeddöntők után
Drámák a vízben

A kedélyek nem csillapodnak.

Persze hogy is csillapodnának. Eleve ritka a hosszabbításos meccs, az meg különösen, hogy egy nap kettőre is sor kerüljön. A Magyar Kupa negyeddöntőinek visszavágóján azonban ez is megtörtént, mind a Szőnyi úton, mind a Komjádi uszodában kétszer háromperces ráadásra került sor.

A BVSC-FTC összecsapáson, az őrületes küzdelemben szinte végig a vendégek vezettek, akik szorgosan iparkodtak, hogy a Népligetben összeszedett egygólos hátrányukat annullálják, sőt akár pozitív irányba tereljék. Nos a rendes játékidőben annyit tudtak elérni, hogy kiharcolták a hosszabbítást. Ki, mert remekül játszottak, mert szép gólokat lőttek, mert Kósz jól védett a kapuban. Igaz, a Vasutast sem érhette kritika, így fordulhatott elő, hogy az utóbbi idők egyik legjobb találkozóját láthatta a nagyérdem?. A folytatásban is a Fradi kezdett jobban, 8-5-re is elhúzott, de innen is talpra tudott állni a hazai csapat, amely döntetlenre mentette a derbit, egyszersmind tovább is jutott. "Háromgólos hátrányuknál is bíztam a fiúkban. Nagy meccs volt, a küzdőszellem dominált, ahogy előzetesen vártam. Székelyt és Nyékit próbáltuk kikapcsolni, úgy érzem, sikerült" - magyarázta Gerendás György, az MK-címvédő BVSC edzője.

Az FTC talán rutintalanságának "köszönhette", hogy a már-már kézben lévő meccs után végül csak szomorkodhatott. Így látta a zöldek edzője, Vad Lajos is, aki a negyedik negyedben kapott piros lapja miatt a továbbiakban csak a lelátóról nézhette tanítványait: "Talán ha ott ültem volna... Nem értem, miért küldtek el, semmi csúnyát nem mondtam. Sajnálom a kiesést, de büszke vagyok a csapatomra!"

A Vasas-Honvéd csata szintúgy rengeteg izgalmat hozott, némi mellékzöngével kísérve. Amellett, hogy az angyalföldi szakember, Somossy József hideget-meleget kiabált a piros lapja után a zs?rire, a Honvéd oldalán a bírókat okolják amiatt, hogy a háromgólos előnyük után 15-10-re kikaptak a Komjádiban. "Igen, elveszítettem a fejem. El, mert látszott, Szentgyörgyi sporttárs azt sem tudta, hol van. Nyolc másodperccel a rendes játékidő vége előtt egy dulakodás után előbb csak Steinmetzet állította ki, majd észbe kapva, látva azt, hogy ezzel el is lehet dönteni a továbbjutást, párosra módosította az ítéletet. Ezzel ugyan nekünk kedvezett, de kérem szépen, ez egy jel arra, hogy a játékvezető néha képtelen eldönteni, mit csinál, miért fúj. Egyébként néha úgy éreztem, mintha senki sem szeretné, ha behoznánk a hátrányunkat. De a csapatom hihetetlenül játszott, én magam sem tudom, honnan volt ennyi ereje. Egyébként pedig valóban tőlünk kevesebbet állítottak ki, de erre azt mondom, vállalja még rajtunk kívül bárki a zónavédekezést, nyugodtan, bátran, majd meglátja, kevesebb embere lesz parton" - mondta Somossy, akit egyébként a mérkőzés ellenőre feljelentett. Ez azt jelenti, hogy az automatikus egymecses eltiltás mellett további büntetéseket is kaphat a szakember, azaz megeshet, egyik BVSC elleni csatában sem dirigálhatja tanítványait.

A Honvéd vezetői, pólósai végtelenül szomorúak. És dühösek. "Ilyet még nem éreztem! Mentünk előre, de állandóan falnak ütköztünk. A játékvezetők által felhúzott falnak. Eldöntötték a meccset, kiejtettek minket"- nyilatkoztak egyhangúan a Domino tagjai. Az edző, Kovács István sem rejtette véka alá a véleményét. "Nézzük meg a két meccs statisztikáját. Több mint tízzel több emberelőnyt kapott a Vasas, ami ezen a szinten nonszensz. Ha például Steinmetz Ádám ennyi kiállítást kap, akkor azt kell mondjam, nem értem, miért nincs a válogatottban. Pontosabban értem, elvégre elég volt megnézni az angyalföldeik Mladost elleni meccsét, ahol esélyes sem volt a centernek. A nemzetközi porondon ugyanis előítéletek nélkül fújnak a bírók... Az az igazság, hogy összecsinálták magukat a bírók az ellenfél edzőjének viselkedésétől. Megijedtek tőle, így nyolc-nyolc után egész egyszer?en kiejtettek minket. Nem mentem fel az én csapatomat sem, elvégre az előnyöket mi nem lőttük be, de a semlegesek szerint is ami az uszodában volt, az mindent felülmúl. Tragédia, így csak a szponzorukat ?zzük el a sportágtól. Ekkora gumifallal még nem találkoztam, köszönöm szépen a két játékvezetőnek, hogy megtapasztalhattam, milyen az, ha ellenem csalnak..."

A show folytatódik

A sors nem kegyelmez a nagyoknak. Azok után, hogy a Magyar Kupa negyeddöntőjében összehozta hazánk négy legjobb csapatát, az elődöntőben sem adta alább. A keddi sorsoláson ugyanis a BVSC mellé a Vasast rendelte, miközben a másik ágon a csendben menetelő vidéki kettős, a Szeged és a Szentes egymás ellen vívhatja ki a döntőbe kerülést!

"Nem titok, reménykedtem abban, hogy elkerüljük őket. Ezek után bátran mondhatom - noha természetesen nem becsülöm le a másik két csapatot, minden tiszteletem az övék -, a BVSC-Vasas meccs lesz az igazi döntő. Az előjelek nem túl jók, hiszen nem is oly rég a bajnokin simán kikaptunk a piros-kékektől, ráadásul egy előző piros lapja miatt akkor sem ülhetett a rivális edzője együttese kispadján"- mondta a sorsolást követően Gerendás György, a Vasutasok edzője.

Mondani sem kell, a "túloldalon" sem repestek a boldogságtól. "Nem örülünk, de az bizakodásra ad okot, hogy remek erőben vagyunk. Sok függ attól, hogy Zágrábban, a LEN-kupa elődöntőjének visszavágóján mennyire fáradunk ki" - vélekedett a Vasas trénere, Somossy József.

Miközben a két vidéki városban a tenyerüket dörzsölik, a döntőben bíznak. Ez a kupa varázsa.

Az elődöntő párosítása

Első mérkőzések, március 14.: BVSC-Vasas (Szőnyi út, 18.00), Szentes-Szeged (Szentes, 18.00). Visszavágók, március 16.: Vasas-BVSC (Komjádi uszoda, 19.30), Szeged-Szentes (Szeged, 18.30). Az egymeccses döntőt március 18-án 11.00-kor Egerben rendezik

Budapest. A Magyar Kupa döntőjét az a TV2 közvevíti, amely kedden aláírta a megállapodást a pólószövetséggel, miszerint az elkövetkezendő másfél szezonban a bajnoki és kupameccsekről, sőt a Világliga-találkozókról is élő egyenes adásban számol be a csatorna.

Amler Zoltán, Nemzeti Sport 2001.03.07.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001