FONTOS


 

A Vasas nyerte meg a háborút
Vasas-Plaket-Honvéd-Domino 15-10

Vasas-Plaket-Honvéd-Domino 15-10 (2-3, 2-1, 4-2, 4-3, 1-1, 2-0)

Komjádi uszoda, 600 néző. V: Juhász, Szentgyörgyi

VASAS
KOVÁCS Z. , Lehmann 2 , VARGA T. 2 , Kovács R. , Rex-Kiss B. 2, Vári 1 , STEINMETZ Á. 2
CSERE Katonás 1 , VINDISCH 5
Edző: Somossy József

HONVÉD
Pelle , Jäger, Varga II Zs. 1 , BÁRÁNY 3, Péter, SUGÁR 3 , TÓTH I. 2
CSERE Gombos , Bereczki , Kovács O., Ofner 1 , Szívós , Takács A.
Edző: Kovács István

Gól - emberelőnyből: 15/7, ill. 10/4

Négyméteresből: 3/1, ill. 1/1

Az első két felvonásban kiegyenlített játékot (4-4) láttunk. A harmadik negyedben aztán elkezdődött a "háború". Már a második játékrész vége is jó felvezetésnek bizonyult: előbb Varga Tamás büntetőjét nem adták meg a bírók, majd kettős kiállítás zárta a negyedet. Előbb az ezzel kipontozódott Bereczki ellen megítélt büntetőt hagyta ki Varga - már a másodikat ezen az estén -, majd Kovács Zoltán védett fantasztikus bravúrral. Bárány előnygólja (4-5) szinte lehetetlen helyzetbe hozta a Vasast, ám a remekül játszó Vindisch két góljával újjá élesztette az angyalföldi reményeket.

A hatalmas feszültség sok hibát szült, így fordulhatott elő, hogy Tóth üresen úszhatott Kovács kapujára. Miközben gólt lőtt, Somossy József az órát csapkodta. Jäger is kipontozódott, ismét Vindisch talált be, a negyed végére pedig majdnem felrobbant az uszoda. Varga Tamás közelről a kapuba lőtt, így a negyedik hét percre már csak egygólosra olvadt a piros-kékek hátránya.

A szünet azonban a Honvédnak tett jót. Miközben a Vasas hibát hibára halmozott, a Domino kiegyenlített. Még négy és fél perc volt hátra, mikor Rex-Kiss Béla betalált, így Steinmetz gólja sem volt hiábavaló. Mielőtt azonban a Vasas összetettben egyenlíthetett volna, Bárány ismét betalált (10-9). Hatalmas volt a feszültség, de Vindisch nem tudott hibázni: hat méterről hatalmas bombát küldött Pelle kapujába. Negyven másodperccel a vége előtt a Vasas az utolsó esélyét nem tékozolta el: Somossy József időkérése után Steinmetz Ádám húzta be a Honvéd kapujába a labdát, így 22 másodperccel a 28 perc letelte előtt elkönyvelhettük, jöhet a hosszabbítás.

De Somossy mester addig sem hagyta unatkozni a bírókat, a játékosokat és a közönséget. Steinmetz és Varga Zsolt kettős kiállításánál tört-zúzott. Először az időmérő óra repült, majd egy ásványvizes üveg, majd ő - a kispadról a lelátóra. Ott még mérgesen kiabált mindenkivel, de hat perc múlva már sokkal nyugodtabbnak bizonyult.

A hosszabbítást ugyanúgy kezdték a csapatok. Előbb a Vasas hagyott ki egy emberelőnyt, majd újat kapott, és Vindisch révén gólra is váltotta.

A másik oldalon ugyanezt tette Ofner is. Az első rész krónikájához tartozik még egy Vasas-emberelőny és két Pelle-bravúr is, de még nem dőlt el semmi. A hosszabbítás második fele is Vasas-góllal kezdődött. Vindisch talált be közelről, majd foggal-körömmel kapaszkodott a Honvéd, de hibázott: Katonás egyedül úszhatott meg, és könnyedén lőtte Pelle feje fölött a kapuba a labdát, így kilenc másodperccel a vége előtt megtörtént, amire nem sokan számítottak a mérkőzés előtt: a Vasas nyerte meg a háborút.

Mestermérleg

Somossy József: - Büszke vagyok a csapatomra.

Kovács István: - Meg kellene kérdezni a kollégát, hogy merre lejtett a pálya.

Kalinowski Márton, Nemzeti Sport 2001.03.06.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001