FONTOS


 

Győztes gól a hajrában
Győzelem gyilkos csatában

Vasas-Plaket--CN Barcelona (spanyol)

6--5 (2--0, 2--2, 1--2, 1--1)

Komjádi uszoda, 2200 néző. V: Schwartz (izraeli), Illiadisz (görög)

VASAS: KOVÁCS Z. -- Vindisch, VARGA T. 3, Czirok, Rex-Kiss B., VÁRI 2, STEINMETZ Á. Cs: Kovács R. 1, Katonás. Edző: Somossy József

BARCELONA: J. Garcia -- Molina, Miller, PÉREZ 1, X. GARCIA 2, Thomas 1, D. Garcia 1. Cs: Woods, Esforzado, Lopez, Losa, Goma. Edző: Antonio Estella

Gól -- emberelőnyből: 10/3, ill. 10/3

Továbbjutott: a Vasas (13--12-es összesítéssel)

Másfél perc van hátra. Ki meri ellőni? Sorsdöntő szituáció. Az angyalföldiek járatják a labdát, az eredményjelzőn 5--5 virul, talpon az egész Komjádi uszoda.

Vári Attila? Lehet. Elvégre háromszor túljárt már a spanyol kapus eszén.

Varga Tamás? Meglehet. Ő kétszer mattolta Juan Garciát.

Czirok Keve? Ez is benne van a pakliban, bár ő eddig nemigen jeleskedett a lövésekben.

Vagy Vindisch Ferenc? Elkelne már tőle is egy gól, mert eddig veszélytelen volt a kapura.

Szóval élet-halál kérdés ez az emberelőny. Az, mert a LEN-kupa-negyeddöntő első mérkőzésén 7--7-es döntetlent értek el a felek, és itt is döntetlenre állnak.

Pedig milyen jól indult... A kezdeti kapkodás, idegeskedés után a Vasas ragadta magához a kezdeményezést: Varga Tamás kétszer villan, közben hátul is remekel. Csakúgy, mint Vári, aki kettőből kétszer szereli le a Barcelona egyértelműen legjobb játékosát, a hihetetlen fizikummal megáldott Ivan Pérezt. Harmadszorra küldi ki a bíró az olimpiai bajnokot (valljuk meg, ez várható volt), ám szerencsére csak a kapufáig jutnak a vendégek.

A spanyolok szorosan védekeznek, a támadásaiknál szinte csak a centerjátékot erőltetik, azaz nyugodtan mondhatjuk: igencsak egysíkú a játékuk. Ám, sajnos, ahogy telik-múlik az idő, úgy válik egyértelműbbé, hogy a Vasas csapatában sem egyenlőek az "erőviszonyok". Hiszen a piros-kékeknél Várin és Vargán kívül a többiek nem igazán próbálkoznak lövéssel. Ott bent, középen Steinmetz Ádám gyilkos küzdelmet folytat a spanyol bekkekkel, dicséretére legyen mondva, remekül helytáll benne. Az ötödik emberelőnyt sajnos Xavier Garcia gólra váltja, ám szerencsére Vári sem teketóriázik sokat. A jó taktika meghozza gyümölcsét, hiszen az időkérés után a láthatóan eksztázisban játszó angyalföldi tízes nem középre, hanem szélre húzódik ki, ahonnan eddig teljesen veszélytelen volt a Somossy-csapat játéka. Talán onnan nem is várnak lövést a spanyolok. Pedig várhattak volna... Sőt, Pérez nehezen betuszkolt gólja után ismét megvillan Vári, ismét ugyanonnan, tartva a nagy nehezen megszerzett kétgólos előnyt.

A harmadik negyed maga a rémálom, kapkod a Vasas, igyekszik a Barca. Igyekszik és egyenlít -- oda az előny. Még jó, hogy Varga továbbra is bombaformában pólózik: a jobb alsóba zúdított lökete után fülsüketítően zúg az angyalföldi buzdítás. A jó hangulatban idegesen játszanak a pólósok, de ezen senki sem csodálkozik, elvégre nagy a tét. Daniel Garcia az utolsó játékrész legelején használja ki a rosszul váltó angyalföldiek hibáját, mi több, nem sokkal később Pérez akár a vezetést is megszerezhetné övéinek. Kovács Zoltán kezei azonban addig-addig hadonásznak a ziccerben lévő spanyol előtt, míg az megzavarodva a kapufára bombáz. A Gólya becenévre hallgató Európa-bajnok kapusnak egyébként sokat köszönhet a Vasas, lévén, hogy az egész mérkőzés során szenzációsan védett, ziccerek egész sorát hárította.

Így érkezünk el a végéhez, amikor másfél perccel a dudaszó előtt járatja a labdát a Vasas.

De ki lövi el?

Vári? Varga? Vindisch?

Nem! Szerencsére nem, szerencsére ezúttal végre az Egerből igazolt Kovács Róbert is megrázza magát. Nem várták, nem várta senki, irgalmatlan nagy lövése a kapufáról vágódott Garcia kapus mögé. Eksztázisban tombol a Komjádi uszoda, pedig még minden megtörténhetett volna. Ám a Barcelona utolsó támadásánál Vári, a szenzációsan játszó Vári minden rafinériáját beleviszi a játékba, ügyesen szereli Pérezt, aki szakadatlanul reklamál a bíróknál, de nincs esélye.

Őrületes csatát nyert meg a Vasas, és került a LEN-kupa elődöntőjébe.

Somossy József: -- A tapasztalatlanabb játékosoktól, be kell valljam, többet vártam... Ám szerencsére voltak, akik a hátukra vették a csapatot, s vezérletükkel sikerült legyőznünk a jobb sorsra érdemes riválist. Nagyon boldog vagyok.

Antonio Estella: -- Végig volt esélyünk a továbbjutás kivívására, ám, sajnos, mi is sokat hibáztunk.

***

A meccs...

...SZERELÉSÉT a Vasas-Plaket olimpiai bajnoka, Vári Attila mutatta be. Támadott a Barcelona, az egyenlítésért támadott -- mindhiába. Az angyalföldi tízes, ki tudja hogy, nemes egyszerűséggel leszerelte a több mint két méter magas izomkolosszust, Pérezt. "Megfogtam a gatyáját" -- mosolygott a meccs lefújását követően mintegy elismerve azt, hogy jogosan reklamált a spanyol. De kit érdekel mindez, benne van a játékban, különben is Vári teljesítménye, két gólja igazolta elképesztő klasszisát.

...VÉDÉSEIT Kovács Zoltán mutatta be. Csak úgy, mint az első mérkőzésen, ezúttal is szenzációs teljesítménnyel rukkolt ki, megadta a stabilitást csapatának.

...TRIPLÁZÓJA Varga Tamás volt, aki a lefújás után fáradtan, de annál boldogabban állta az újságírói rohamokat. "Nem is tudom, mit mondjak... Őrületes csata volt, nagyon fegyelmezetten játszottunk, ennek is köszönhetjük a sikert. A szurkolók buzdítása is vitt minket előre, hihetetlen jó érzés volt így játszani."

...ÉRTÉKELÉSÉT az óriási Túró Rudit szorongató Steinmetz Ádám fogalmazta meg. A kitűnően játszó, emberelőnyök sokaságát szállító center csak annyit mondott: "Gyilkos csata volt!" Igaza van.

Nemzeti Sport, 2001.02.11.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Vízilabda.2001