FONTOS


 

Sorozatban ötödször lehet vízilabdabajnok a BVSC

Az első vízilabda-bajnokságot 1901-ben rendezték, és azóta összesen 95 győztest avattak, az elsőségeken 13 klub osztozott. Az 1999-2000-es pontvadászat szerdán kezdődő és három győzelemig tartó döntőjében az a kérdés, hogy az FTC huszonegyedszer vagy a BVSC nyolcadszor lesz-e bajnok.

A csúcstartó az ÚTE (egy ideig Újpesti Dózsa néven), 26 bajnoki arannyal, mögötte következik a Fradi a sorban, a vasutasok az OSC-vel holtversenyben az örökrangsor 4-5. helyén állnak.

Az eredetileg tervezett program még az utolsó pillanatban is módosult, miután az FTC megváltoztatta korábbi álláspontját, s nem hajlandó kimozdulni jól megszokott hazai környezetéből, a népligeti uszodából, pedig egyszer már beleegyezett a margitszigeti rendezésbe. A szövetség "elfelejtette" belevenni a bajnoki kiírásba, hogy - elsősorban a szponzorok érdekeire, valamint a tévéközvetítések komfortosságára való tekintettel - előírhatja a megfelelő helyszínt.

Az biztos volt, s az is maradt, hogy a szerdai első összecsapásra az elmúlt négy esztendő bajnoki döntőiben verhetetlen BVSC otthonában kerül sor, a folytatás addig tart, amíg valamelyik küzdő fél meg nem szerzi harmadik győzelmét.

Gerendás György szerint csapata olyan eredményt ért el a múlt pénteki és szombati óbecsei BL-döntőn, ami nem tekinthető sem sikernek, sem kudarcnak. A vasutasok trénere reménykedik abban, hogy sikerül "összehozni" játékosait a bajnoki fináléra.

- Jó felkészülés volt számunkra a Honvéd elleni elődöntő-sorozat, lendületben vagyunk, a játékosok elhitték, hogy lehet nyerni - jelentette ki Vad Lajos, az FTC edzője a keddi sajtótájékoztatón.

A bajnoki döntő mérkőzéseinek időpontjai és helyszínei: május 31., szerda, 18.05: Szőnyi út, június 2., péntek, 18.05: Népliget, 5., hétfő, 18.05: Szőnyi út, 7., szerda, 17.05: Népliget (ha szükséges), 9., péntek, 18.05: Szőnyi út (ha szükséges).

Tízórás tárgyalást folytatott Budapesten Alessandro Salsa, az Európai Úszó Liga (LEN) főtitkára, s számos kérdést tisztázott a 2001. június 15-24. közötti vízilabda Eb-vel kapcsolatban. Ugyanakkor Martin György, a magyar szövetség elnöke szerint még maradtak kérdőjelek.

A helyszíni szemle utáni sajtótájékoztatóján az olasz sportdiplomata bejelentette, hogy a női torna meccseit a margitszigeti Hajós Alfréd uszoda nyitott 33 1/3 m-es medencéjében játsszák majd, az elődöntőket és a döntőt viszont a "nagymedencében" rendezik. Ez utóbbi eseményeit - ez is eldőlt a megbeszélések során - 9 kamerával közvetíti a Magyar Televízió, köztük lesz egy vízparti is.

- A lebonyolítás nem változik, ugyanolyan lesz, mint 1997-ben Sevillában s tavaly Firenzében volt. Az előzetes becslések szerint maximum 7500 néző előtt kerülhet sor a mérkőzésekre, így 40-50 ezer jegy eladására számítunk. Feltétlenül szeretnénk kihasználni a Margitsziget kínálta lehetőségeket, és sok kiegészítő programot akarunk szervezni az Eb köré.

Martin György, a sportág első számú hazai irányítója már közel sem fogalmazott ennyire egyértelműen:

- Még bizonytalan, hogy hol lesznek a női meccsek, és nem biztos a medenceparti kamera sem. Az uszodán kívüli eseményekről is egyeztetnünk kell a LEN-nel, mint ahogy mindenről, ami az Eb markentingjével kapcsolatos. Ugyanakkor előnyös lesz számunkra, hogy néhány hirdetőtáblát mi is értékesíthetünk.

A kontinensviadal sorsolását a tervek szerint jövő áprilisban tartják Budapesten.

[origo], 2000. május 30.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK