FONTOS


 

Olimpiai arany huszonnégy év után
Vízilabda 2000

Január. Véget ért Benedek Tibor kálváriája, hiszen a lausanne-i Sport Döntőbíróság nyolc hónapra mérsékelte a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) által doppingvétségért kikalkulált tizenöt hónapos eltiltást. Mindez annyit tett, hogy az olasz INA Assitalia Roma klasszisa április 28. után csatlakozhatott klubjához, valamint a magyar válogatotthoz. A World Waterpolo magazin szavazásán Kásás Tamást választották meg az elmúlt év legjobb játékosának.


Volt oka az örömre a Vasas kitűnőségének: olimpiai arany, év játékosa cím, és az a csodálatos, oroszoknak lőtt csavargól
Február. Egy hónappal a döntés előtt elkészült a LEN Büro számára Allesandro Sansa tollából az a jelentés, amelyet a budapesti és a dubrovniki látogatásairól állított össze a LEN-igazgató. A Sansa-riportból egyértelműen kitűnt, hogy a 2001-es Európa-bajnokság megrendezésére pályázó két ország közül a magyar pályázat sokkal jobb, mint a horvát.

Március. Budapest kapta a 2001-es Európa-bajnokság rendezési jogát. A 14-ei Magyar Kupa-döntőben 8--6-ra a BVSC-Brendon diadalmaskodott a Vasas-Plaket felett. A női BEK-ben Tóth Gyula együttese, a Hungerit-Carnex Szentesi VK bronzérmet szerzett.

Április. A BVSC-Brendon a Bajnokok Ligájában is remekelt: a címvédő Splitska Bankát is megelőzve az első helyen végzett a Kék-csoportban, így negyedik próbálkozásra bejutott a BL négyes döntőjébe. A palermói olimpiai selejtezőn elbukott a magyar női válogatott, miután kikapott az amerikai együttestől.

Május. BVSC, FTC, Honvéd, Vasas -- ez volt a magyar bajnokság alapszakaszának vége után az első négy sorrendje, ez a négy csapat jutott be a rájátszásba, míg a gólkirály az egri Csányi György lett. A bajnoki döntőbe a BVSC és az FTC került. Benedek Tibor visszatért! A kitűnő pólós az olasz bajnoki elődöntőben a Possilipo Napoli ellen játszott eltiltása után először. A BL négyes döntőjének elődöntőjében Varga I Zsolt nagyszerű játékával a horvát Mladost Zagreb 6--4-re legyőzte a BVSC-t. A döntőben aztán az otthon játszó jugoszláv Becsej Vincze Balázzsal és Tóth Lászlóval a soraiban több mint ötezer szurkoló előtt megálljt parancsolt Európa legeredményesebb klubjának. A BVSC a brozmeccsen 13--7-re legyőzte a Splitska Bankát. A magyar bajnoki döntő első meccsén 11-4-re kiütötte a Ferencvárost a BVSC.

Június. Egyenlített a Fradi. A bajnoki döntő második meccsén 6--5-re győzött a zöld-fehér alakulat. A győzelmet beárnyékolta a zuglói Ibolya Tamás súlyos sérülése, akinek az egyik ferencvárosi szétszakította a herezacskóját. Ibolya és társai Hesz Mátét jelölték meg tettesként. A finálé harmadik felvonása sem volt indulatoktól mentes: a harmadik negyedben Vogel behúzott Märcznek, a bírók cserével végleg küldték ki a vétkes Fradistát. A BVSC edzője azonban csere nélküli kiállítást reklamált, amiért előbb sárgát, majd piros lapot kapott. Az edzője után aztán a meccset is elveszítette a Vasutas, méghozzá 9--8-ra. A népligeti következő derbin óriási csatában a négyszer hét perc, majd a hosszabbítás sem hozott döntést. Következhetett a hirtelen halál, és a sokáig emlékezetes, mintegy kilenc méterről eleresztett Székely-bomba. Aranygóllal nyert tehát tíz év után bajnokságot a Ferencvárosnak a Vad Lajos irányította csapat. Mindeközben az olasz bajnoki döntő is végletekig kiélezett csatában, az ötödik, mindent eldöntő ütközetben dőlt el. A Florentiában Fodor Rajmund három gólja is kevés volt a Posillipo Napoli ellen, amely Steinmetz Barnabással, és az öt gólt elérő Kásás Tamással a fedélzetén nyerte meg az aranyat. Kemény Dénes szövetségi kapitány kijelölte az olimpiára utazó bővebb keretét, amelyből sokak meglepetésre hiányzott Tóth Frank. Somossy József lett a Vasas új edzője. A Jug Dubrovnik Molnár Tamás vezérletével megszerezte a horvát bajnoki címet. Nyilvánosságra került, hogy a májusi BL döntő során vett doppingvizsgálat tiltott szert mutatott ki a Mladostban játszó Varga I Zsoltnál. A LEN felfüggesztette a kiváló center játékjogát, aki orvosa tudtával a megfázására szedett be a BVSC elleni meccs előtt neocitránt. A Becsej a kupa, majd a BL után hazája bajnokságát is bezsebelte Kásás Zoltán vezetésével. A Szeged mellett a MAFC és az OSC jutott fel az OB I-be. A hónap utolsó napján Varga I Zsolt visszakapta a játékengedélyét.

Július. A szentesi női együttes tizedik bajnoki címét szerezte meg. Tóth Gyula helyett Faragó Tamás lett az új női szövetségi kapitány. Az ENL spilti tornáján válogatottunk legyőzte a spanyolokat és a szlovákokat is, a horvátokkal pedig döntetlenre végzett - és szorult a második helyre. Az ENL második körében, a margitszigeti Unicum-kupán csupán az utolsó napon, a spanyolok ellen betlizett a csapat, de így is itthon tartotta a kupát.

Augusztus. A FINA doppingbizottsága jelzésértékűen, visszamenőleg kéthetes eltiltással sújtotta Varga I Zsoltot, azaz végképp bebizonyosodott a pólós ártatlansága.Az ENL logronói viadalán a mindhárom meccsét megnyerő spanyolok mögött másodikként zár a Kemény-gárda. A Szigeten barátságos mérkőzésen válogatottunk 9--8-ra kikapott az Egyesült Államoktól. Az ENL utolsó csoportkörében, Kassán is másodikként végez a magyar válogatott, ám kiegyensúlyozott teljesítményével összesítésben megnyerte az A-csoportot, és bekerült a sorozat négyes döntőjébe. A másik ágról a jugoszlávok és az olaszok jutottak a fináléba. Kemény Dénes meghozta egyik legnehezebb döntését, és a sok remek pólós közül kijelölte az olimpiai tizenhármat. A csapathirdetés talán két legnagyobb vesztese a kapus Kovács Zoltán, valamint Vincze Balázs volt.

Szeptember. A magyar válogatott a sydneyi olimpián a csoportmeccsek hullámzó játéka után nagyszerű formába lendült, a negyeddöntőben az olaszokat, az elődöntőben pedig a jugoszlávokat győzte le. Az első női aranyérmet Ausztrália nyerte.

Október. A hónap első napján megszületett a sportág hetedik magyar olimpiai aranyérme. Válogatottunk szenzációs játékkal 13--6-ra verte az orosz együttest.

December. A zágrábi ENL négyes döntőjében Kemény Dénes csapata újra tarolt: legyőzte az olasz, majd az otthon játszó horvát riválisát is, és megnyerte az első és utolsó ízben kiírt kupát. A FINA bejelentette, hogy a következő évtől indítja új sorozatát, a Világligát.

***

Az év versenyzője: Vári Attila

Motívált legenda

-- Sohase felejtesd el, honnan indultál -- mondta végszónak egy önnel készült beszélgetés során. A nemes gondolat mellett biztos vagyok abban, hogy ezt az évet sem felejti egykönnyen.

-- Jó év volt, nem vitás.

-- Várja egyáltalán a következőt?

-- Igen, hiszen itthon lesz az Európa-bajnokság, nagyon jó lenne hazai környezetben, sok ezer ember előtt játszani, nyerni. Ezúton is üzenem mindenkinek, júniusban irány a Margitsziget.

-- Előtte egy kicsit még térjünk vissza kétezerre. Érzi, tudja mitől sikerült ilyen jól az esztendő? És itt nem csak a csapatra, személy szerint önre is gondolok.

-- Hosszú folyamat vége ez az olimpiai bajnoki cím. Többször elmondtuk már, ám tényleg így van, nem afféle sablon: gyermekkorunk óta ezt az olimpiát szerettük volna. Rengeteg munka van benne, egész egyszerűen ki kellett jönnie! A szívét-lelkét beleadta mindenki, hála istennek sikerült.

-- A hűvös januári napon Mátraházán kezdték el a válogatottal a felkészülést. Ott, akkor mi járt a fejében?

-- Hogy sikerüljön gólt rúgni.

-- Rúgni?

-- Igen, hiszen fociztunk, nem akartam lemaradni a többiektől.

-- Nem lehetett könnyű dolga, hiszen ahogy például Kásás és Fodor focizik... Szóval nem volt szívbajos az edzőtáborban sem?

-- Nem jellemző rám. Inkább fáztam, dideregtem kint a hóban.

-- Visszatérve a sohase felejtsd el, honnan indultál vonalhoz: belegondolt abba, hogy mondjuk önt látva hány és hány gyerek kezd neki a vízilabdázásba?

-- Faragó Tonó példálózott ezzel, hányan mentek le hozzá. Furcsa dolog. Igazán még nem fogtam fel, de örülnék annak, ha miattunk, miattam az uszodába jönnek a gyerekek.

-- Ha látták azt a csavargólt... Ezerszer beszélt már róla, de vajon hányszor nézte vissza?

-- Legalább ennyiszer.

-- És?

-- Tetszik-tetszik, de ez is nagyon furcsa. Magad visszanézni, hátborzongató.

-- Az érmet nézegetni?

-- Az is. Természetesen kiemelt helyre került ez az arany az éremgyűjteményemben, ha ránézek erőt gyűjtök magamban.

-- Mondjuk ahhoz, hogy a klubcsapatával sikert érjen el?

-- Például ahhoz.

-- Helytálló az a kijelentés, hogy a válogatottban valahogy jobban megy önnek, mint a klubjában? Ez persze nem azt jelenti, hogy a Vasaban ne tűnne ki.

-- Összetett ez a kérdés. Mást játszom itt és mást ott. A válogatottban részekre bontjuk a posztokat, mindenhova ketten vagyunk. A Vasasban sokkal összetettebb a feladat, tán nehezebb is kicsit.

-- A tét, az igazi tét láthatóan nagyon feldobja.

-- Valóban. Az olimpián például részcélokat állítottunk magunk elé, előbb a nagy uszodába akartunk bekerülni, majd egyre feljebb. Szerencsére jól viselem a tétmeccs okozta feszültséget, ennek is köszönhető, hogy jól ment. Ne feledkezzünk meg azonban a társakról, akik nékül mit sem ért volna mindez. Mi egy csapat vagyunk, együtt lettünk bajnokok.

-- Eddig ellenállt a külföldi kérőknek. Miért?

-- Egyrészt az iskola miatt, másrészt pedig a Vasas miatt. Szeretek itt játszani, sőt, úgy érzem meg van az esély arra, hogy bajnokok legyünk végre.

-- A tanulással esetleg már arra is gondol, hogy mi lesz majd egyszer, ha vége a pályafutásnak?

-- Tanulok, mert ez fontos, de ennyire előre nem nézek. Egyébként is az uszodától, úgy sem tudok majd elszabadulni, lehet, hogy edző leszek majd.

-- Addig azonban még sok víz lefolyik a Dunán. Mi több, érződik, olimpiai bajnoki cím ide vagy oda, van még ami motíválja.

-- Van bizony! Azt is tudom, hogy nehezebb megmaradni a csúcson, mint odakerülni, hogy sokan most ránk fenik a fogukat, de állok, állunk elébe!

***

Névjegy

VÁRI ATTILA

Született: 1976. 02. 26.

Klubja: Vasas-Plaket

Edzője: Somossy József

Legjobb eredményei: olimpiai bajnok (2000), Európa-bajnok (1997, 1999), Világkupa-győztes (1999), világbajnoki ezüstérmes (1998), KEK-győztes (1995), Magyar Kupa-győztes (1998)

***

A Fradi milliói

Hétköznapi sajtótájékoztatónak tűnt, aztán sok helyütt címlapsztori kerekedett belőle. Egy bizonyos Kónya Árpád urat mutattak be a Ferencváros pólószakosztályának vezetői, mint aki 15 millió forinttal segíti a csapatot a BL-ben. Az utcáról érkezett "szponzor" azonban gondolt egyet: felvetette, ad még harmincmillió dollárt a klubnak, annyira szereti és tiszteli Torgyán Józsefet. Természetesen pár nappal később nyoma sem volt Kónyának. És a 15 millió forintnak sem. A dollármilliókról nem is beszélve...

Elsőkből utolsók

Női olimpiai selejtező, Palermo. Az otthon játszó olaszok imádkoznak, csak a magyarokat elkerüljék a mindent eldöntő elődöntőben. A magyarok imádkoznak, csak az olaszokat ne. Mindkét együttes meg is nyeri a csoportját, óriási a megkönnyebülés. Ezek után a sydneyi repülőjegyért zajló meccsen mindkét csapat kikap, lemarad az olimpiáról. Pedig ha egymás ellen játszanak, az egyiküknek sikerült volna...

Kupabaki

Belgiumban a LEN-kupa előselejtezőjében az utolsó előtti napon derült ki, senki sem tudta pontosan a szabályt, miszerint nincs döntetlen, mindig győztest kell hirdetni. Így az utolsó napon, a rendes meccsek után három találkozónak a kétszer háromperces hosszabbítását is pótolták. A román ellenőr meg -- aki addig szépen statisztált a történésekhez -- majd elsüllyedt szégyenében.

Nemzeti Sport, 2000.12.30.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK