FONTOS


 

Öt csapatunk a nemzetközi kupákban
Kósz és Kásás farkasszemet néz egymással

Nagyüzem. Péntektől vasárnapig Európa legjobb csapatai mérkőznek egymás ellen szerteszét a kontinensen. Természetesen hazánk sem maradhat ki a csatározásokból - nem kevesebb mint öt csapatunk kísérli meg a továbbjutást a csoportjából. Mindenhol a legjobb nyolc közé jutás a tét, és mindenhonnan az első két helyezett kerül tovább. A legrangosabb kupában, a Bajnokok Ligájában a Ferencváros Nápolyban vizitál, ahol a Kásás, Steinmetz kettős fémjelezte Posillipo, illetve a szlovák Novaky és a holland Alphen vár Vad Lajos tanítványaira. A KEK-ben a BVSC-nek nem okozhatnak gondot a riválisok, míg a LEN-kupában a Honvéd esélyei tűnnek a legjobbnak. Persze, a bajnokságot vezető Vasas is a győzelem reményében utazott Genovába, ám a Recco és a jugoszláv Kotor elleni összecsapás kemény diónak ígérkezik. A Szentes továbbjutása viszont a bravúr kategóriába tartozna.

Kósz Zoltán kezd!

A hírt Vad Lajos közölte Nápolyból. A ferencvárosi csapat csütörtökön gond nélkül érkezett meg az olasz városba, ahol ebéd, majd edzés várt rá. Péntektől pedig sorrendben a holland Alphen, az otthon szereplő Posillipo, majd a szlovák Novaky gárdája. Bajnokok Ligája-selejtező, köszönhetően annak, hogy a zöld-fehérek nyáron a bajnoki döntőben legyőzték a BVSC-t, hogy Székely Bulcsú a ligeti hirtelen halálban nyolc-kilenc méterről betalált Szécsi Zoltán kapujába.

Micsoda gólt volt... De lesz-e oka örülni vasárnap is a Fradinak?

"Lesz!" - vágta rá Vad, aki örömmel nyugtázta, hogy a kéztörést szenvedett Vogel Zsolton kívül mindenkire számíthat. "A hollandokkal kezdünk, és feltétlenül győznünk kell. Nem ismerjük őket, de ettől függetlenül nem szabad pontot veszítenünk. Márcsak azért sem, mert a hazaiak ellen nem mi vagyunk a favoritok, és a szlovákok sem rosszak. Ahogy eddig is, nagyon együtt van a társaság, bízunk magunkban."

Feletébb érdekesnek ígérkezik a Posillipo-Fradi derbi, az, hogy Kásás Tamás lövéseit Kósz próbálja majd hárítani ("Válogatott edzéseken volt már rá példa, élesben azonban nem nagyon. Furcsa lesz" - vélekedett válogatottunk kapusa), vagy ahogy a beúszó Székelyt az olasz együttes védője, nem más mint Steinmetz Barnabás igyekszik a víz alá döngölni.

Székely fentebb említett gólja hiúsította meg a BVSC aranysorozatát, így a zuglóiak ezúttal "csak" a KEK-ben (hála a magyar kupának) indulhatnak. Tegyük hozzá, ez már egy másik BVSC. Hiszen távozott Märcz Tamás, Tóth Frank és Dala Tamás is, akiknek a helyét fiatal tehetségek vették át. Gerendás György hosszú távon tervez a Vasutasnál, ezért is mondta vissza nyáron a Maldost Zagreb invitálását. A selejtező mindenesetre a roppant fiatal együttes számára sem jelenthet gondot, lévén török, román és francia ellenfelek látogatnak a Szőnyi útra. "A Nizzával való jó kapcsolat eredményeképp megtudtunk ezt-azt a Marseillesről. Hozzájuk igazolt a legjobb francia pólós, a több mint két méter magas Douchet, valamint két külföldit is vettek. A másik két csapatról legalább annyiba került volna beszerezni információt, kazettát, mint amennyibe az egész torna megrendezése kerül" - ecsetelte Gerendás, aki nem titkolta, csak az első hellyel lenne elégedett.

Mint ahogy Kovács István, a Honvéd mestere. És ezzel el is érkeztünk a LEN-kupához, ahol három magyar együttes is érdekelt. "Szerencsére a törökök ellen kezdünk, így felmérhetjük a másik két csapatot" - magyarázta az 1993-ban a kupát az Újpesttel már megnyert szakember, akinek játékosai a török Jyzmével, a horvát Rijekával és a spanyol Mediteranival mérkőznek. "Tovább kell jutnunk, ez nem lehet kérdéses. Mindenki jól van, nincs sérültünk, három győzelemmel kalkulálunk."

A Vasas valamivel nehezebb csoportba került, hiszen Genovában a Recco, a jugoszláv Kotor (a BL-győztes Becsejtől csak 13-12-re kapott ki pár napja!) és a görög Hania vár Váriékra. "Testes kis csoport"- mosolygott Somossy József, az angyalföldiek edzője, utalva arra, hogy bármi lehet, bárki elcsípheti a továbbjutást érő első két helyet. "Az olaszoknak és a jugoszlávoknak válogatott játékosai vannak, elég csak Jelenics, Vicsevics, vagy Angelini, Ghibelini, Feretti és Csomakidze nevét megemlíteni. A görögökről annyit tudunk, hogy az orosz CSZKA Moszvát győzték le az előselejtezőben, ami nem sok jóra utal. De a többiek ugyanúgy tartanak tőlünk, úgyhogy tovább lehet, tovább kell jutnunk."

A harmadik LEN-kupa résztvevőnk a Szentes, amely az előselejtezőből verekedte be magát a G-csoportba. Az ellenfelek? Maradjnuk annyiban, borzasztóan nehéz dolga van az alföldieknek. Hiszen a horvát Mladost Zagreb, az olasz Pescara és a görög, otthon játszó Vouliagmeni nemcsak a továbbjutásra, hanem akár a végső győzelemre is esélyes. "A tisztes helytállás a célunk. Nem kell izgulnunk, nyugodtan játszhatunk, aztán majd meglátjuk, mire lesz elég"- fogalmazott a Kontavill edzője, Fülöp Tibor, aki a Honvéd elleni 6-2-t még véletlenül sem említette. Pedig hasonló teljesítménnyel akár a bravúr is sikerülhetne.

(amler)

Bajnokok Ligája

Selejtező, a legjobb nyolc közé jutásért

H-csoport, Nápoly

Telemarket Posillipo Napoli (olasz)

FTC-Thomas Jeans

Alphen (holland)

Novaky (szlovák)

KEK

Selejtező, a legjobb nyolc közé jutásért

A-csoport, Szőnyi út

BVSC-Brendon

Dinamo Bucuresti (román)

Adalar (török)

Marseille (francia)

LEN-kupa

Selejtező, a legjobb nyolc közé jutásért

E-csoport, Rijeka

Primorje Rijeka (horvát)

Honvéd-Domino

Mediterani Barcelona (spanyol)

Jyzme (török)

LEN-kupa

Selejtező, a legjobb nyolc közé jutásért

G-csoport, Athén

Vouliagmeni (görög)

Conad Pescara (olasz)

Mladost Zagreb (horvát)

Kontavill-Szentesi VK

LEN-kupa

Selejtező, a legjobb nyolc közé jutásért

H-csoport, Genova

Pro Recco (olasz)

Vasas-Plaket

Hania (görög)

Primorac Kotor (jugoszláv)

Nemzeti Sport, 2000.11.24.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK