FONTOS


 

Eltörött a gyerek orra, ezért ment neki a játékvezetőnek
Bírót fürdetett a nagymama


Újabb bírófürdetéses történettel gazdagodott a magyar pólóhistória, ezúttal Szolnokon lökték be az egyik játékvezetőt a medencébe. A történet báját -- már ha van neki -- az adja, hogy az elmúlt tíz év két betaszajtásos incidensének negatív főhőse egy-egy férfiember volt. Vasárnap azonban eléggé meglepő módon egy korosabb hölgy nem bírta türtőztetni magát: információink szerint egy nagymama vett elégtételt az unokáját ért sérelemért az egyik fehérruháson.

"A Szolnok--Honvéd ifimérkőzés harmadik negyedében, öt ötnél egy idősebb hölgy odalépett Olajos Lászlóhoz, és egy hirtelen mozdulattal belökte a vízbe -- emlékezett vissza a nem mindennapi históriára a mérkőzés ellenőre, Markovits Kálmán. -- Az előzményekhez hozzátartozik, hogy nem sokkal korábban az egyik szolnoki gyereket víz alatt megütötték, amitől állítólag eltörött az orra. Hogy tényleg eltörött-e, nem tudom, elvégre az ügyeletes orvos éppen a srác apja volt, azaz lehet, hogy egy kicsit túldimenzionálta a történetet, de kétségtelen, csinálta a felhajtást. A mérkőzés egyébként eléggé paprikás hangulatban zajlott, s azt kell mondjam, a bírók nem vezettek igazán jól. Épp ezért nagyon figyeltem, de bevallom, az ütést én sem láttam. Csak azt, hogy nem sokkal később az a hölgy odalép Olajoshoz és belöki."

Természetesen a találkozót eztán lefújták, s minthogy volt hátra még egy mérkőzés, úgy döntöttek, azt zárt kapuk mögött rendezik meg. A tettes ugyanakkor büntetlenül távozhatott, elvégre egy ifimeccsen nincsenek rendőrök, a rendezők pedig Markovits megfogalmazása szerint "annak rendje és módja szerint felszívódtak." Olimpiai bajnok vízilabdázónk szerint a feszültséghez a tiszai árhullám is hozzájárult, a szülők folyvást azt kiabálták, ,,nem elég, hogy a gyerekek egész éjjel hordták a zsákokat, most még a bírók is szórakoznak velük."

Az eset további pikantériája, hogy az utóbbi tíz év két hasonló botrányának szenvedő alanya, a Margitszigeten és Szegeden medencébe billentett Szentgyörgyi Ferenc is ott ült a zsűriben. Ő a három bíró közül -- akik a sorozatban következő összecsapásokon rotációban fújnak -- épp ezen a találkozón pihent.

Az viszont erős túlzás, hogy a retorzió visszarettentő erejű volna. Az utánpótlás-bajnokságok versenykiírása ugyanis nem számol ilyen eseményekkel, ezért a szövetség versenybírósága mindössze harmincezer forintos bírsággal sújthatta a szolnoki klubot, a két pontot pedig a Honvéd javára igazolta 5--0-lal. Markovits Kálmán mindazonáltal igyekezett a jót is meglelni a történetben: "A sátorban volt vagy ötven fok, Laci legalább gyorsan lehűthette magát."

Igaz, ennél több pozitívumot nehéz kisajtoli a fentiekből.

(csurka g.), Nemzeti Sport 2000. április 18.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK