FONTOS


 

Hesz Máté elégedett volt a fegyelmi bizottság döntésével
Megálltak a hatosnál


Ez pedig tiszta Amerika. Hesz Máté fegyelmi tárgyalásának körítése majdhogynem az O. J. Simpsonnal szemben folytatott bírósági eljárást idézte: népes tévéstábok, újságírók özönlötték el a fegyelmi bizottság elnöke, dr. Bérczes Róbert ügyvédi irodájának alagsori termét, legfeljebb az élő közvetítés hiányzott. Pedig lett volna mivel szórakoztatni a nagyérdeműt.

Tanulságos párbeszédet folytatott például a Hesz által megrángatott BVSC-mester, Gerendás György és a bűnös Fradi-pólós ügyvédje, dr. Búza János. Gerendás -- mint tanú -- felidézte a kupaelődöntő visszavágójáról őrzött emlékeit, Hesz ütését, Dala vérbe boruló arcát, amelynek látványától az ő elméje is elborult, és igen csúnyán beszélt a pankrátorral, reagálva arra, hogy Hesz Tóth Frank felmenőit szidta, miután Tóth számonkérte rajta Dala orcájának átrajzolását.

Ezt követően kérdezett rá Búza doktor arra, hogy szabad-e egy edzőnek a játékosok szintjére süllyednie, ahelyett, hogy példát mutatna. A vasutasok trénere közölte, hogy ő köteles megvédeni a saját pólósait, s minthogy ő is ember, indulatai csupán emberiek voltak. Egy "köztetek lettem bolond" kezdetű József Attila-idézettel ráadásként azt próbálta ecsetelni, hogy kétségtelenül hibázott, amikor anyázni kezdett, ám úgy érzékelte, Hesz nem ellenfele legyőzésére, hanem megsemmisítésére törekedett, ezért tört ki belőle az, ami. Az ügyvéd újabb felvetésére ugyanakkor beismerte, Hesz anyázásra adott reakciója is emberinek minősíthető.

Hangulatot eztán Dala Tamás teremtett, tanúvallomása csökkentette az iménti kérdezz-felelek nyomán támadt, kétségkívül tapintható feszültséget. A BVSC balkezese közölte, közeli barátok Hesszel, ettől függetlenül meccsről meccsre módszeresen végigverik egymást. A mostani eset azonban elütött az eddigiektől, és nemcsak az ütés tekintetében. "Megfogta a cerkámat, azt pedig minden férfiember tudja, akinek működőképes szerszáma van, hogy ez mennyire fájdalmas. Én mégsem ütöttem vissza, mert nem kockáztathattam meg, hogy esetleg végleg kiállítsanak. Nehéz volt megállni, de sikerült, inkább megkérdeztem tőle, kell-e még golyó, mert adok, de úgy látszik, nem kért belőle." Olyannyira, hogy ezután úgy csapott oda, ahogy az nem szokás. Azaz nem szemtől szembe, hanem oldalról. "Így egy tizenöt éves gyerek is kiüthetné a világ legjobbját, minthogy nem lehet védekezni" -- vázolta Dala az alattomosságot.

Amit egyébként Hesz is beismert, Búza "védőbeszédében" e megbánásra is apellált, továbbá kérte, külön ítéljék meg a medence és a szárazföld eseményeit. A parti botránnyal kapcsolatban megjegyezte, az nagyrészt Gerendás György felelőssége is, aki edzőként túllépett egy bizonyos határon. A videóról visszanézett felvétel alapján az ügyvéd állította, a BVSC vezetője rendkívül durván anyázott, sőt, azt is odaordította két sértés közé, hogy "Igen, jól hallottad!" "Ez az incidens nem jött volna létre, ha nincs Gerendás György" -- vont konklúziót a jogász, aki szerint azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Gerendás egyben a szövetség társelnöke, azaz duplán elítélendő a cselekedete. Büntetésként néhány mérkőzésre szóló eltiltást indítványozott, hogy védence azután a vízben demonstrálhassa, többször nem vetemedik brutalitásra.

A rövid időn belül meghozott határozatnál -- úgy tűnik -- figyelembe vétetett Búza doktor érvelése. Ámbátor a bizottság tagjai a történteket egységes egészként kezelték, összességében hat mérkőzést varrtak Hesz nyakába. Enyhítő körülményként figyelembe vették a beismerést, és hogy Gerendás nyomtatásban nem visszaadható szavakat használt -- ami miatt a bizottság rosszallását fejezte ki, ám feljelentés híján csupán több türelmet és toleranciát kérhetett a jövőben az edzőtől. Mindazonáltal tekintettel arra, hogy Hesz is visszaeső, hogy a meccsen már korábban is ütött, hogy Dala csak szerencsével úszta meg a súlyosabb sérülést, továbbá hogy a kiállítottól is elvárható bizonyos fegyelmezettség, végül megálltak hat meccsnél.

A bizottság úgy véli, ezzel az olimpia évében tán sikerül gátat szabni a durváskodásnak, amelynek a válogatottak is áldozatul eshetnének. Hogy ez mennyire sikerül, majd elválik, Hesz Máté mindenesetre belenyugodtott a döntésbe. Amelynek köszönhetően már az alapszakasz végén játszhat.

Többek között a BVSC ellen is.

Fradi: hatvanezer
Wiesner Tamás, az FTC-Thomas Jeans szakosztályvezetője a tárgyalást követően közölte, a klub sem megy el szó nélkül Hesz tette mellett. Döntésük értelmében a játékos annyiszor tízezer forintot fizet, ahány meccsre szóló eltiltást kap. Azaz a csapat kasszája hatvanezer forinttal gazdagodik.

(csurka g.), Nemzeti Sport 2000. március 22.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK