FONTOS


 

Merész András és Godova Gábor az új utánpótlásvezér
Fiatalabbak is elkezdhetik

Új konstrukcióban folyik tovább a magyar utánpótláselit irányítása: 2001-től nem egy kapitány keze alá tartozik a junior- és az ifiválogatott, hanem két edző foglalkozik a csapatokkal külön-külön - és kizárólagos felelősséggel. A szövetség szerdai elnökségi ülésén Merész Andrást és Godova Gábort jelölték ki a két posztra - mellesleg a KSI és az UTE mesterének nem volt vetélytársa e versenyben.

Utóbbi egy rakás csiszolatlan gyémántot kap a kezei közé, hiszen a Ő83-as születésűek eleddig egy-két nemzetközi tornán, valamint az ifibajnokságban léptek fel, csak néhányan eveztek már "vadabb vizeken" (igaz, egyikükből nem akármilyen pólós válhat: Varga Dániel nevét - ha gerinccsigolyái is úgy akarják - még elég sokszor fogjuk emlegetni néhány éven belül). "Hosszú távú munka vár rám, elvégre az új rendszerben egy edző végigvisz egy korosztályt, azaz két és fél évet foglalkozom majd ezekkel a gyerekekkel - közölte Godova. - Természetesen konzultálok az edzőkkel, mielőtt elkezdenénk a munkát: gyaníthatóan kéthetente lenne egy összetartás, majd a bajnokság végeztével kezdődnek a komolyabb tréningek. Nem lesz könnyű dolgunk, hiszen a nemzetközi mezőny nagyon sűrű ennél a generációnál." A tréner ugyanakkor nem kívánt találgatásokba bocsátkozni főállásával kapcsolatban: a zuhanyhíradó szerint az UTE kispadja már jó ideje inog alatta, Godova azonban csak annyit mondott: "Nyárig szól a szerződésem." Megbízatását tehát a legcsekélyebb mértékig sem tekinti menekülőútvonalnak: "Legalább annyira megtisztelő a mostani feladat, mint az eddigiek voltak."

Merész András áll a nagyobb kihívás előtt, hiszen ő a juniorgárdát veszi át úgy, hogy augusztusban világbajnokságon kell szerepelnie az együttessel. Szívós Mártonék az ifi Eb-n harmadik helyen zártak 1998-ban, tavaly a junior Eb-n úgy lettek ötödik, hogy az egész év alatt mindössze egy mérkőzést veszítettek, igaz, azzal le is csúsztak az elődöntőről. "Hat-nyolc éve elég közelről figyelem ezt a korosztályt, és merem állítani, majdnem olyan jó, mint a Ő75-76-os világverő gárda, persze, augusztus 22. táján majd megint rá lehet kérdezni erre a témára" - fejtegette Merész, aki egyébként szószólója volt annak, hogy külön szakvezető álljon az egyes válogatottak élén. "Így könnyebb dolgom lesz, mint Kemény Fecsó bának volt, viszont az ő örökébe lépni óriási felelősség. Mindenesetre büszkévé tesz, hogy rám gondoltak azok, akik rám gondoltak."

Az új junioredző amondó, nagy meglepetés aligha éri munkája során, elvégre "remekül fel van térképezve ez a garnitúra, a KSI-ben elég sokáig vittem ezt a korosztályt, azaz a bajnoki mérkőzéseken jól megismertem az ellenfeleknél játszó tehetségeket is." Merész amúgy továbbra is a KSI-nél marad főállásban, ám úgy véli, a válogatásnál senki sem vádolhatja majd elfogultsággal: "A klubcsapatomból maximum két embernek van sansza bekerülni, azaz ilyen gondok aligha adódhatnak - egyébként pedig a saját magam és a vízilabda ellensége lennék, ha nem a legjobbakat vinném ki egy világversenyre."

A világbajnoki aranyat természetesen nem garantálhatja, elvégre igen sűrű a nemzetközi mezőny, az azonban reménnyel tölthet el mindenkit, hogy a legjobbak mindegyike már most az ob I-ben pallérozódik. "Nagyon bízom benne, hogy ezek közül a fiatalok közül egy-kettőt sikerül Kemény Dénes keze alá adni, s talán ott lehetnek a 2004-es olimpián" - reménykedett Merész. Majd zárásképp megjegyezte: "Csak azt sajnálom, hogy mindezt édesanyám nem érhette meg."

A mama amúgy kulcsszereplője a sportág honi történetének, ugyanis ő, Ördög Éva honosította meg nálunk a női vízilabdázást. Remélhetőleg a fia is hagy nyomot maga után a közeljövőben, mégpedig hasonlóan maradandót.

(cs.g.), A színes Sport 2000.12.14.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK