FONTOS


 

LEN-kupa, selejtező
És csak állunk, döbbenten


LEN-kupa, selejtező, E-csoport

És csak állunk, döbbenten

Mediterrani Barcelona 14

Honvéd-Domino 11

(2-2, 5-2, 4-5, 3-2)

Rijeka, 100 néző. V: Petronilli (olasz), Rakovec (szlovén)

Honvéd: Pelle - Gombos, JŠger 1, Varga II ZS. 3, Bárány 1, Tóth I., Sugár. Cs: SzÍvÓs 3, Péter, TAKÁCS 1, Ofner 2, Bereczki. Edző: Kovács István

Gól - emberelőnyből: 12/12, ill. 9/6

Négyméteresből: -, 1/0

A másik mérkőzésen: Primorje Rijeka (horvát)-Yzme Istanbul (török) 13-3. A csoport végeredménye: 1. Mediterrani 4 pont (az egymás elleni mérkőzések gólkülönbsége: 23-21), 2. Primorje 4 (17-17), 3. Honvéd 4 (19-21), 4. Yzme 0

Arra azért kevés példa van az európai kupák történetében, hogy egy csapat a csopotselejtezők során legyőzze a házigazda horvát gárdát, aztán négy ponttal mégis búcsúzzék a folytatástól.

Arra pedig még kevesebb, ahogy mindezt a Honvéd "elérte."

A csapat tizenhárom óra leforgása alatt tette meg a menny és a pokol közötti utat. Lefelé. Szombat este még a Primorje elleni sikert ünnepelte az együttes, úgy festett, nagy baj már nem érheti.

Aztán vasárnap reggel tíztől elkezdődött a lidércnyomás. Annyit lehetett tudni, hogy a továbbjutáshoz elég egy egygólos vereség is. Amikor azonban a második negyed végefelé 7-3-ra vezettek a spanyolok, a mieink kezdték kifejezetten rosszul érezni magukat. Különösen, hogy Pelle Balázs a szó átvitt és valódi értelmében sem tudott labdához érni. Ami kapura ment - bement. Igaz, mindet emberhátrányból kapta, de ha legalább egyszer, egyetlenegyszer bele tud kapni az egyik labdába.

Társai becsületére legyen mondva, összeszorított fogakkal küzdöttek. Tudták, az előző este fantasztikusan játszó kapusra nem igazán számíthatnak, azaz emberfelettit kell produkálniuk hátul is, elöl is. Utóbbival nem is volt gond. Varga és Szívós hátára vette a csapatot, így a negyedik negyedre ismét elérhető közelségbe került a továbbjutás (11-12).

Minthogy azonban az eddigi tizenkét hispán találat közül az összes (!!!) emberelőnyből esett, Kovács István zónavédekezésre tért át, elkerülendő az újabb kiállítást, egyszersmind felkínálván a lövés lehetőségét a spanyoloknak, viszont bízva abban, hogy Pelle esetleg. Csakhogy kilenc méterről is besimították neki.

Ennek ellenére megkapták a mieink az esélyt: 35 másodperccel a duda előtt emberelőnyhöz jutott a magyar gárda, sőt, miután Vargát visszarántotta a kiküldött hátvéd, négymétereshez is. Ha belőjük, közte egy, az mindenkinek jó, a spanyolok is megvannak, mi is. A sors randa fintora, hogy az eladdig remekül játszó Varga II a Sugártól elkért labdát a kapusba lőtte - ám a szöglet után is maradt esély, elvégre továbbra is hat az öt ellen játszottunk. És a sors még egyszer ránk fintorgott. A másik remeklő, Szívós Márton három lóba után elengedte a labdát - ám a barcelonai kapus védett (ő sajnos, védett.), és tizenkét másodperccel a vége előtt a spanyolok meglógtak, nagyon már nem is üldözte őket senki.

"Az én hibám - közölte Kovács István. - Soha nem szoktam egy mérkőzésnek egy kapussal nekimenni. Csak hát Tory az idegbecsípődése miatt már a török meccset sem tudta vállalni, Balázs viszont jól védett eddig, azaz nem neveztem a mérkőzésre a csereemberünket. Holott tán még sérülten is többet tett volna hozzá a mérkőzéshez. Ha Balázs csupán a felét nyújtja annak, mint szombaton. Vagy megfog kettőt. De nem. Egy csapat vagyunk, ő is hozzánk tartozik, azaz nem varrható csak az ő nyakába a vereség - bár az is igaz, hogy teljes egészében elvállalta a felelősséget a kiesésért."

Kegyetlen szituáció. Holott a Honvédot a végső sikerre sem tartottuk esélytelennek - ehelyett most itt állunk, leesett állal, döbbenten.


LEN-kupa, nyolcaddöntő G-csoport

Pescara 10

Kontavill-Szentesi VK 9

(2-2, 3-2, 2-3, 3-2)

Athén, Olimpiai uszoda, 50 néző. V: Galkin (orosz), Balzan (máltai)

SZENTES: HORVÁTH - Berki 1, Csörgő 1, Kiss, ZENTAI 2, KÉRI 4. Cs: Magyar, Szénászky 1. Edző: Fülöp Tibor

A Pescara góldobói: DŐAltrui 2, Dala 2, Marino 2, Napolitano 1, Palazzo 1, Tóth L. 1, Mammarella 1

Gól - emberelőnyből: 5/3 (2/1, 1/1, 1/0, 1/1) ill. 9/5 (2/1, 2/0, 2/2, 3/2)

Kipontozódott: Kéri (24. p.)

A másik mérkőzésen: Vuliagmeni (görög)-Mladost Zagreb (horvát) 6-5. A csoport végeredménye: 1. Vuliagmeni 6, 2. Mladost 4, 3. Pescara 2, 4. Szentes 0

A szentesi születésű Tóth László lövése földijeinek kapufáján csattant, míg a túlodalon Kéri pókhálózta ki a bal felső sarkot (0-1). Ezt az olaszok másik magyar légiósa, Dala Tamás egyenlítette ki. Megjegyzendő, a két idegenben pólózó hazánk fiának az olasz bajnokság végén kullogó Pescara több "gázsit" fizet, mint a szentesiek teljes férfi csapatának a költségvetése.

De térjünk vissza a nem túlságosan nagy érdeklődéssel kísért találkozóra, amelyen felváltva estek a gólok, ám mindig az taljánok vezettek - és hogy nem húztak el jobban a félidőre, az elsősorban Horváth kapus érdeme.

Fordulás után Kéri ismét ikszre hozta a meccset, majd 6-5-ös olasz vezetés után újfent ő talált be Tadics kapujába. Marino "bebokszolt" góljára Zentai sem mindennapi találattal válaszolt, hiszen két kapufás bombát zúdított a pescarai hálóba (7-7). Az utolsó negyed elején Tóth László "piszkált bele" egy Mammarella bombába, s az irányt változtatott lövés védhetetlenül vágódott be. Kéri még ezt is kiegyenlítette, csakhogy eztán kipontozódott. Ez pedig olyan zavart okozott Fülöp Tibor legénységénél, hogy a Pescara kétgólos előnyhöz jutott, amit Szénászky az utolsó szentesi támadásból csupán felezni tudott, eltüntetni nem.

Fülöp Tibor:

- Ponttal nem, csak tapasztalatokkal gazdagodtunk a három nap alatt Athénban. De nekünk már ide eljutni sem mindennapi teljesítmény volt.


LEN-kupa, selejtező, H-csoport

Becsületmentők

Vasas-Plaket 11

NC Hania 4

(3-2, 3-0, 3-1, 2-1)

Genova, 400 néző. V: Timoc (román), Tomics (horvát)

VASAS: KOVÁCS Z. - VINDISCH 5, Varga T. 1, VÁRI 2, Steinmetz Á. 1, Katonás, Kovács R. Cs: LEHMANN 2, Czirok, Rex-Kiss B., Rex-Kiss E., Fábián, Bíró (kapus). Edző: Somossy József

A Hania góldobói: Volgarakisz 2, Boros Z., Vlazakisz

Gól - emberelőnyből: 7/6, ill. 5/2

A másik mérkőzésen: Pro Recco (olasz)-Primorac Kotor (jugoszláv) .

A csoport végeredménye: 1. Recco 6 pont, 2. Vasas 4, 3. Kotor 2, 4. Hania 0

A Vasas dacból esett neki görög ellenfelének, amelyet a csoport másik két együttese csupán három góllal tudott legyűrni, nem kis nehézségek árán. "Csak azért is hangulatban játszottak a fiúk, bennük volt a düh a szombat esti meccs után - ecsetelte a történteket Méhes Jenő szakosztályvezető. - A Recco ellen végig kézben tartottuk a mérkőzést, de a játékvezetők tettek arról, hogy érvényesüljön a hazai pálya előnye, különösen a hosszabbításban nyúltak az olaszok hóna alá, miután két akciógóllal már-már elhúztunk. De a tizenhárom hatos kiállítási arány is sok mindent elmond, no és az is, hogy Vári Attilát már a harmadik negyed végére kipontozták."

Nos, a Hania ellen sokat nem kellett idegeskedniük az angyalföldi híveknek, a tündéri görög szigetecske együttese - soraiban a magyar Boros Zoltánnal - hét percig tartotta a ritmust, utána menthetetlenül leszakadt. Kovács Zoltán remekelt a kapuban, elöl pedig minden "hangszert megszólaltattak" a mieink: az emberelőnyöket biztos kézzel értékesítették, Vindisch, fantasztikus gyorsaságát kihasználva, lefordulásból lődözte a gólokat - végül ötig jutott két előnygóllal kiegészítve -, de Vári bombáit sem tudták hatástalanítani a hellének. Sőt, az igazi látványosságról centereink gondoskodtak, Steinmetz egyet, Lehmann pedig kettőt is lőtt középről, azaz a vége gázolás lett - és továbbjutás, imigyen a Vasas megmentette a LEN-kupában induló együtteseink becsületét.

(rénos), A színes Sport 2000.11.27.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK