FONTOS


 

Kupagyőztesek Európa-kupája, selejtező, A-csoport
Már de Gaulle is megmondta

BVSC-Brendon 9

CN Marseille 5

(4-1, 1-1, 3-1, 1-2)

Szőnyi út, 500 néző. V: Illiadisz (görög), Vuletics (horvát)

BVSC: SZÉCSI - Csányi 1, TROMLER 2, Németh Zs., KIS G., Szűcs L., Madaras. Cs: IBOLYA 2, Dabrowski, PETIK 3, Fülöp, Varjas 1, Zoufal. Edző: Gerendás György

MARSEILLE: Priarone - Vezjak, Veronoux, Vidil, LYNN 3, Garsau, Chandieau 1. Cs: Idoux, Audon, Lena, Ducher, Viaud 1, Dierstein. Edző: Bogdan Vido

Gól - emberelőnyből: 9/3 (3/2, 0/0, 2/1, 4/0), ill. 14/4 (3/1, 5/0, 3/1, 3/2)

Kipontozódott: Madaras (11. p.), Vidil (19. p.), Fülöp (28. p.)

A másik mérkőzésen: Dinamo Bucuresti (román)-Adalar Istanbul (török) 15-7 (6-0, 3-2, 4-2, 2-3). A csoport állása: 1. BVSC 4 pont, 2. Marseille 2, 3. D. Bucuresti 2, 4. A. Istanbul 0


Virágnyelven szólva Ibolyára nem jut túl sok napfény... A BVSC centere ettől függetlenül remekelt, két gólt lőtt, egyet jobbal - egyet ballal

Mi a jó a boksztermekben használatos zsákokban? Kellőképp masszívak, nagy ellenállást fejtenek ki, püfölésük közben össze lehet rakni az ember mozgását, és ami a legfontosabb - nem ütnek vissza.

Mint a Marseille. Kemény ellenfél, amellyel szemben lehet kísérletezni, miközben bizonyosan lehet tudni, a végén úgyis legyőzöd. Egy alkonyatba hanyatló november végi szombaton kell ennél több?

Na ugye. Nem véletlen, hogy a vasutasklubhoz közel álló nézők többsége az uszodát választotta a párhuzamosan zajló futballmérkőzés helyett, a medencetérben mégiscsak biztos a siker, ráadásul meleg is van (noha megemlítendő, akadt egy úriember, aki az uszoda lépcsőfordulójának üvegablakából a zöld gyep történéseit figyelte, kezében a büféből szervírozott nagyfröccsel - ez szintén egy megközelítési mód).

A francia vegyes - horvát, amerikai és német légiós tette sűrűbbé a vendégek sorait - ellen egy fölészálló Tromler-lövés jelentette az első eseményt (erre rá is ment az első emberelőny), mígnem a vasutasok 9-ese jóvátette a hibáját, és kisvártatva befejezett egy lefordulást. Lynn labdája ugyan beakadt - fórból -, eztán azonban hamar tudatosította a BVSC, ki az úr a háznál. Nagy biztonsággal kibekkelt támadások (köztük egy újabb hátrány), Varjas kapufáról bevágódó bombája, valamint egy lenyűgözően biztos kézzel berakott Petik-dupla nyugodt folytatást sejtetett.

Voltaképpen az is lett, bár kissé komolyabb teszten kellett átmenniük a mieinknek a vártnál: a kissé morózusabbá váló bíráskodásnak hála ez a hét perc 0-5-ös kiállítási arányt hozott, a vasutasok védelme azonban állta a sarat. Meglehetősen változatos módon zilálta szét a franciák előnyét: hol Szécsi remekelt, hol a blokk volt a helyén, de Tromler látványos labdalehalászása - a cingár játékossal egyetemben - egyenesen kiemelkedő volt. Közben ugyanő bevállalta az ötödiket is, sajnos, egy eladott labdájából Lynn nem sokkal a félidő előtt összehozott egy akciógólt.

Ennek ellenére a marseille-iek a harmadik negyedben kezdtek szétesni, avagy a gallok játékára is igaz volt a jó öreg de Gaulle megállapítása: "hogy lehet egy olyan országot egységesen kormányozni, amelyik csak sajtból kétezer fajtát ismer?" A BVSC eközben azt bizonyította, hogy gólszerzési metódusból ismer elég sokfélét: Petik előnyből talált be egy remek figura végén, aztán Ibolya a vízről húzott a léc alá centerből, végül Csányi szélről, kapásból vágta a labdát a felsőbe (8-3).

Alkalmasint az utolsó negyed is diadalmenet lehetett volna, ám egy apró - franciásan "petit" - malőr miatt végül diszkrét szenvedéssé változott. A hazaiak tündöklően tehetséges tinicentere, Kis Gábor káprázatos gólt lőtt, miután fogást bontott, kár, hogy Vuletics ugyanabban az ütemben belesípolt az akcióba és kiállítást mutatott (a horvát bíró becsületére legyen mondva, hogy azon nyomban teátrális mozdulatokkal kért elnézést a játékostól). Az előnyt aztán mindenképpen Kisre akarták játszani a társak, de nem sikerült, és ettől kezdve mintha megtört volna a lendület. A fórok végighúzogatása amúgy sem ment - hiányzott Madaras balja, a szélső a második negyed nagy szórásának esett áldozatául -, bezzeg a franciák magukra találtak hat az öt ellen, fel is jöttek valamelyest.

Mindazonáltal az "otthoniaknak is elmesélhető" gólt a BVSC érte el. Egy lövés nyomán a labda a lécről a kapus fejére, onnan vissza a fára, majd a vízre vágódott, épp Ibolya elé, aki egy villámgyors mozdulattal besegítette a sarokba. Megjegyzendő: bal kézzel. Ami amúgy nem csoda, elvégre eredendően balkezes, csak fiatalon, Szentesen nevelték át jobbossá - hitték, mégiscsak az a normális -, így aztán főképp azzal lő. Aztán ha úgy adódik, feltörnek az ősi ösztönök.

Jobb híján.

Gerendás György: - Nyugodtan kipróbálhattam mindenkit, remek védekezésünknek köszönhetően ugyanis semmi sem veszélyeztette a győzelmünket. A sok kiállításról annyit, hogy elsősorban a fiataljainkat küldözgették ki, akik ezen a hétvégén megtanulhatják, mi az, amit szabad a nemzetközi mezőnyben, és mi az, amit nem. Számomra egyébként a meccs legemlékezetesebb jelenete az volt, amikor a második negyedben Szűcs Levente emberhátrányban elindult az akkor négy testhossz fórral úszó ember után, és mire az megkapta volna a kapunknál a labdát, utolérte. Ezektől a srácoktól ezt várom: próbálják meg a lehetetlent is. A jövő szempontjából biztató, hogy megpróbálják, mi több, olykor teljesítik is!

A Kemény-csábító

Richard Lynn volt a Marseille legjobbja - ugyanakkor nem a mostani három gól miatt érdemel külön említést az amerikai. Lynn ugyanis a jenki válogatott csapatkapitánya, és ebbéli minőségében tett ajánlatot még Sydneyben dr. Kemény Dénesnek. Az olimpiai csoporttalálkozót követően vonta félre a magyar kapitányt, és közölte vele, hogy náluk egy háromfős bizottság választja meg az új edzőt, ebben pedig ő, mint csapatkapitány benne van. "Ha igent mondasz, egy szavazatod biztosan van, de könnyen lehet több is" - mosolygott Lynn, Kemény pedig akkor - nem álltunk túl jól, ráadásul a magyar tréner épp eltiltását töltötte - csak megvonta a vállát. "Nekem már az is elég, hogy nem küldtél el azonnal" - közölte az amerikai, azzal elváltak. Aztán öt nappal később, hovatovább Vári csavargóljának pillanatában be kellett látnia: a következő négy évet aligha fogja Kemény irányításával végigjátszani az Államok válogatottja.

(csurka g.), A színes Sport 2000.11.26.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK