FONTOS


 

Kupagyőztesek Európa-kupája, selejtező, A-csoport
Buda ellen többen jöttek

Mit lehet kezdeni egy török csapattal, amelyik nyolc játékossal érkezik egy KEK-selejtezőre? Komolyan venni legalábbis nehéz. Még akkor is, ha keresztnevek között találni három oroszosat is. A keret foghíjasságát egyébként azzal magyarázták a sztambuliak, hogy a nevezést követően többen eligazoltak, ám hiába találtak néhány új embert sebtiben, a LEN nem fogadta el a pótlólag beküldött névsort. Avagy kissé furán festett, amikor a vendégek két vezetője elhelyezkedett székeikben, miközben egy Saglam nevű fiatalember egyedül árválkodott mellettük a kispadon. Kétes értékű szellemességgel akár azt a megjegyzést is megkockáztathattuk, hogy Buda vára ellen azért valamelyest többen jöttek 1541-ben, ráadásul akkor még elvoltak oroszok nélkül is.

Most nem, Jasin Durmus egy ideig elég jól hadonászott a kapuban: amíg lóba nélkül, ütemből lőttek neki a mieink, rendre bele tudott kapni a labdákba. A fiatalok hebehurgyaságát Németh elégelte meg, aki az első négy perc szerencsétlenkedését megunva kétszer is biztos kézzel helyezett a felső sarokba, miután gondosan elsüllyesztette a pirossapkást.

Volt viszont csodálkozás, amikor a duda környékén Hatipoglu közelről besegített egy lepattanót emberelőnyben. Sőt, a balkezes török annyira vérszemet kapott, hogy valahonnan nyolc méterről bepattintott egy újabb gólt a második negyed elején - az uszodába épp betoppanó Ambrus Tamás nem győzte fennhangon cikizni emiatt Szécsi Zoltánt. A Firenzébe szerződött, ám a hétvégére hazatérő edző "dicsérő" szavait nem feltétlenül idéznénk, mint ahogy az olimpiai bajnok tanítvány kézmozdulatának leírásától is eltekintenénk - mindenesetre elnevetgéltek egymáson. Belefért, még 3-2-nél is, elvégre tudni lehetett, ha egy kicsit is hajlandóak koncentrálni a magyar játékosok, lihegés nélkül tízgólosra növelhetik a különbséget. Ezt végül is a harmadik rész közepefelé érték el, miután az ellenfél amúgy sem túl gazdag erőtartalékai ekkorra végképp elfogytak. Szegény Kiuileimer már a második negyed közepefelé mellúszásban haladt felfelé, ekkortájt pedig hovatovább Sydney első számú kedvencét, az egyenlítő-guineai Eric Moussambanit idézte sebességével. De a többiek sem mutattak sokkal jobb formát, egyre többször maradtak le, ha meg véletlenül kimaradt egy-egy vasutaslehetőség, nagy gondjuk támadt az újbóli felúszással. Ugyanakkor elég harciasan ordibáltak egymással egy-egy középkezdés ürügyén, különösen a kapus hordta le az akciók közben rossz megoldást választó társat, ami a farkasok kontra nyuszi viccet idézte, amelynek során szegény nyulat vagy azért verik, mert van rajta sapka, vagy azért, mert nincs (most a sapkás változat volt soron).

A magyar kupagyőztes voltaképpen akkor köszönt be, amikor akart. Főképp lefordulásból találtak be Zoufalék, bár Ibolya svédcsavarja is említést érdemel, már csak azért is, mert a szünetben panaszkodott arra, hogy folyton kintről lövöldöznek a társak - gólokat mellesleg -, hiába válik le az emberéről és várja üresen a passzt két méteren. Ezt amúgy azért is érdemes kiemelni, mert felállt védelem ellen kellett valamit kifundálnia a hazaiaknak, amire elég ritkán akadt példa, minthogy az isztambuliaktól két ember még a félpályán fulladozott általában, miközben a mieink épp az akció befejezésénél tartottak. További pozitívumként könyvelhető el Szűcs Levente játéka: a fiatal pólós ugyan nem lőtt gólt, ám az utolsó percekben jó, de nem százszázalékos helyzetből is tovább adta a labdát a ziccerben álló társnak - avagy a jövő kiválóságai arról ismerszenek meg, hogy még az efféle "operettgálákon" is megőrzik a sportág iránti alázatukat.

Nehéz helyzetbe egyedül Szécsi került - igaz, ő is a lefújás után. Egy kosárra való serdülő pólós rohamozta meg a kapust autogramért, aki vagy tíz percen keresztül folyamatosan aláírt. Igaz, az egyik kissrác volt olyan gáláns, és a szignóért cserébe a bajnok kezébe nyomott egy darab csokoládét, amit Szécsi elégedetten majszolt el az öltöző felé menet. Eképp fest, amikor munka után édes a pihegés.

Gerendás György: - Nem hinném, hogy sokat lehetne beszélni erről a mérkőzésről. Egy biztos, a szombati mérkőzés nehezebb lesz a Marseille ellen.

(csurka g.), A színes Sport 2000.11.25.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK