FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért
Honvéd: a nyerő lapos

Honvéd-Domino 7

BVSC-Brendon 5

(3-0, 2-2, 1-1, 1-2)

Kőér u., 500 néző. V: Kosztolánczi, Császár

HONVÉD: PELLE - Tóth I., Bereczki 1, Varga II Zs. 1, BÁrÁny 1, SUGÁR 2, Gombos 1. Cs: Kovács O., Ofner, SZÍVÓS 1, Takács, Péter. Edző: Kovács István

BVSC: Szécsi - Szűcs, Tromler, Dabrowski, KIS G. 1, Varjas, Madaras. Cs: CSÁNYI 3, Petik, Fülöp 1, Ibolya, Zoufal, Németh. Edző: Gerendás György

Gól - emberelőnyből: 5/2 (0/0, 2/1, 1/0, 2/1), ill. 6/2 (0/0, 2/1, 2/1, 2/0)

"Nyilván nem kamuztak akkor, amikor kizárólag magasan lőttek az utolsó edzésen" - mosolygott Szécsi Zoltán a két együttes utolsó közös gyakorlómeccsét követően, úgy másfél héttel ezelőtt. Az edzőpartnerek a rangadó közeledtével már inkább takargatták, "amijük volt", a honvédosok például még véletlenül sem akarták ráállítani Szécsit a lapos lövéseik ritmusára.

Az olimpiai bajnok kapus hétfő este nem is nagyon találta.

Kajánabbja meg is jegyezte, más lenne a sportág hangulata, horribile dictu néhány tucat ember lézengene a lelátókon - amúgy zsúfolásig tele volt az uszoda -, ha Szécsi így védett volna a jugók elleni sydneyi elődöntő második félidejében, amikor beugrott Kósz helyett. Csak hát amióta divatba jött az aranyérmesek szapulása, amiért el mertek menni nyaralni - ahelyett, hogy a végletekig leterhelt idegrendszerükkel és fizikumukkal regenerálódás nélkül belevetették volna magukat a honi munka sűrejébe -, jobb, ha az ember csendben üldögél a kispadon, közben alapozgat, aztán harmincszázalékos állapotban beszáll védeni egy rangadón. Mert hogy venné ki magát, ha továbbra kintről nézelődne.

Szécsi tehát vállalta a játékot, ám természetesen nem hozta az igazi formáját.

Az első hét percben három akciógólt kapott, Sugár és Varga is bedobta neki messziről, majd kiugrott egy hosszúnak tetsző labdára, utóbb mégis visszatáncolt, ezzel megzavarta a védőjét - a kapujára törő Bárányt ugyanakkor a legkevésbé, aki mattolta is.

Habár három nullal nem szokott eldőlni egy negyed után egy mérkőzés, a BVSC további csiszolást igénylő játékával a rutinos hazaiak ellen ezt követően hiába próbálkozott. Már az első negyedben is szembetűnő volt, hogy a vendégek nehezen lelik a Honvéd-zóna ellenszerét, átlövéseik összehasonlíthatatlanul kisebb veszélyt jelentettek - ráadásul Pelle is remekelt. Csányi két lövésével ugyan nem tudott mit kezdeni, a túloldalon viszont Szécsi keze alatt valahogy becsusszant Bereczki vízen guruló labdája, majd Sugár dolga tűnt könnyűnek, mert a blokkolni vágyó Varjast mintha megfogták volna a zavarosban halászó támadók emberelőnyben. Ezután Ibolya briliáns beforgatása csupán kiállítást ért - "Akkor mi a négyes?!" - ordította Gerendás, egy sárga lapért cserébe, bár Kosztolánczi játékvezető később közölte, négy méteren kívül történt az eset -, a fórt viszont elég csúnyán elhibázták a vendégek.

A második részben ismét közelebb lopakodott a BVSC - a változatosság kedvéért Csányi rövidsarkosa révén -, ennél tovább azonban nem jutott, sőt, Gombos kisvártatva növelte a követési távolságot (a változatosság kedvéért akciógóllal). Ha Tóthék nem vágják háromszor is a blokkba a labdát a hét percet záró fór során (jóllehet utoljára mintha két kézzel hárított volna az egyik védő, ám a büntető ezúttal is elmaradt), már ekkor eldőlhetett volna a mérkőzés.

Ami azonban késett, nem múlott: ámbátor a lefordulások kimaradtak a parádézó kapusok miatt, Szívós azonban egy szédületesen gyors lövőmozdulattal értékesítette a negyedik negyed első előnyét, végképp csonka vágányra tolva ezzel a vasutasokat. Ők ugyan megpróbáltak kitolatni, fél perc alatt lőttek kettőt, de az utolsó utáni lehetőséget elszalasztották: Petik bedobta régi trükkjét (víz alól felbukkanva szerelt hátrányban), csakhogy Zoufal - akárcsak az első negyedben - megint nem tudott túljárni Pelle eszén, holott egyedül vihette rá a labdát.

Persze, nem elsősorban ezen múlott - a Honvéd jobb volt, átgondoltabban pólózott.

Mást ne mondjunk, mind a hét gól lapos, avagy lepattintott labdából született.

Kovács István: - Higgadtan, okosan játszottunk, nem rohantunk, két remek centerrel erre nincs is szükségünk. Átlövéseink is bejöttek, bár azt elismerem, ez nem kizárólag rajtunk múlott.

Gerendás György: - A bajnokság jelenlegi szakaszában belefér, hogy rosszul játsszunk.

(cs. g.), A színes Sport 2000.11.14.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK