FONTOS


 

A címvédő Újpest elbúcsúzott a LEN Kupától

A szombati játéknapot a férfivízilabda európai kupák selejtezőin csak az újpestiek rontották el, de ők nagyon: második vereségükkel kiestek az általuk tavaly megnyert LEN Kupából. A többiek (a BVSC a BL-ben, a Honvéd a KEK-ben, az Eger és a Vasas pedig a LEN Kupában) nyertek, az Eger kivételével gyakorlatilag tovább is jutottak.

Szombati második meccsén is ugyanúgy "szenvedett" a BVSC-Brendon, mint a pénteki nyitányon, de végül három góllal mégiscsak megverte a török bajnokot, ezzel megszerezte második győzelmét is a vízilabda BL zágrábi selejtezőcsoportjában.

BVSC-Brendon - Galatasaray (török) 10-7 (0-0, 4-5, 2-1, 4-1)
a magyar csapat góllövői:
Madaras 3, Dala, Märcz 2-2, Tóth F., Ibolya, Németh Zs. 1-1

Túl sok volt az esetlegesség a BVSC játékában, s ezúttal nem csak elöl, hanem hátul is sokat hibázott a magyar bajnok, ezt jelzi az egy negyed alatt kapott öt gól. Szerencsére a végére az ellenfél elfáradt és ez döntött a BVSC javára. A győzelem a legjobb nyolc közé jutást jelenti, hiszen a rivális Mladost Zagreb is nyert (a szlovén Triglav Kranj 16-7-re), és a 3-4. helyet elfoglaló két együttes már nem hozhatja be pontszámban magyar és horvát riválisát.

A csoport állása: 1. Mladost Zagreb 4 pont (30-13), 2. BGSC-Brendon 4 (16-12), 3. Triglav Kranj 0 (12-22), 4. Galatasaray 0 (13-24)

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének egyik legnagyobb meglepetéseként kiesett az eltiltott Benedek Tibor csapata, az INA Assitalia Roma. Az olaszok Berlinben, a BL E csoportjában próbálkoztak, de az utolsó forduló előtt eldőlt: már nem hozhatják be az egyaránt négypontos két éllovast. A rómaiak előbb a horvát Splitska Banka Splittől kaptak ki 5-4-re, majd szombaton a szintén százszázalékos, házigazda Spandau 04-től 7-6-ra. Így a svájci Kreuzlingen elleni vasárnapi összecsapásnak nem maradt tétje az olaszok számára.

Az UTE-Taxi 2000 második mérkőzésén is vereséget szenvedett Barcelonában, a LEN Kupa G csoportjában: a címvédő magyarok szombaton a jugoszláv Primorac Kotortól kaptak ki egy góllal, és ezzel búcsút mondhatnak a legjobb nyolc közé jutásnak.

Primorac Kotor (jugoszláv) - UTE-Taxi 2000 5-4 (1-0, 0-1, 2-1, 2-2)
a magyar csapat góllövői:
Kéri, Ambrus, Tromler, Varga

Az UTE végig jól védekezett, amit a mindössze 5 kapott gól is mutat, de elöl túl sokat hibáztak a játékosok: mindössze egyetlen emberelőnyt használtak ki az ötből. A vége előtt három perccel még az újpestiek vezettek.

Mivel a barcelonai selejtezőcsoport 2. fordulójának második mérkőzésén a házigazda CN Barceloneta legyőzte az orosz Sintez Kazanyt (13-4), és ezzel a magyarokkal szemben - szombati legyőzőjükön, a jugoszláv Primorac Kotoron kívül - a spanyolok is behozhatatlan előnyre tettek szert, a címvédő UTE-Taxi 2000 csapata elbúcsúzott a LEN Kupától.

Az állás: 1. CN Barceloneta 4 pont (22-9), 2. Primorac Kotor 4 (17-7), 3. UTE-Taxi 2000 0 (9-14), 4. Sintez Kazany 0 (7-25)

Az UVMK-Bau System Eger második mérkőzésén javított, és a H csoport szombati fordulójában hosszabbítás után 10-8-ra legyőzte a görög Haniát. A kétpontos egriek akkor juthatnak tovább, ha vasárnap megverik a csoport favoritját, a hazai medencében játszó Conad Pescarát.

UVMK-Bau System Eger - NC Hania-Air Greece (görög) 10-8 (0-2, 3-2, 1-2, 4-2, 1-0, 1-0)
a magyar csapat góllövői:
Kovács R. 3, Tóth P., Hajós, Pszota 2-2, Csányi 1

Az egriek annak ellenére nyertek, hogy a horvát játékvezetők a krétai ellenfél javára majdnem kétszerannyi emberelőnyt ítéltek (7-13): az értékesítés terén ugyanis a magyarok voltak jobbak (5-4). Az UVMK a harmadik negyedben egyenlített, majd a rendes játékidő utolsó pillanataiban létszámfölényes helyzetbe került, de a görögök szabálytalansága után elmaradt a négyméteres. A ráadásban aztán két távoli lövés meghozta az Eger győzelmét.

A csoport állása: 1. Conad Pescara 4 pont (16-10), 2. UVMK-Bau System Eger 2 (18-19), 3 CSZKA VMF Moszkva (orosz) 2 (14-15), 4. NC Hania-Air Greece 0 (15-19)

Gyulavári Zoltán, az egriek vezetőedzője elmondta, hogy hármas körbeverés esetén az összesített gólkülönbség dönt. Erre akkor lehet szükség, ha a magyarok a Pescara ellen nyernek a zárónapon (erre kevés az esély), a moszkvaiak pedig a görögök ellen - avagy ha mindkét mérkőzésen éppen a másik fél győz. Előbbi esetben 4 ponttal állna három csapat (és az Egernek az érintett trión belül a jobbik kettő közé kellene tartoznia), míg a valószínűbb esetben három 2 pontos együttes közül a magyarokat csak a legjobb gólkülönbség segítené tovább.

A Vasas-Plaket második LEN Kupa-selejtezőjét is megnyerte a fiumei csoportban, és ezzel a házigazda Primorje Rijeka elleni zárónapi rangadó eredményétől függetlenül bebiztosította továbbjutását.

Vasas-Plaket - SKP Kosice (szlovák) 9-6 (0-1, 2-1, 3-2, 4-2)
a magyar gólszerzők:
Vári 3, Tóth L. 2, Rex-Kiss, Nitsovits, Regős, Martinovics 1-1

A Vasas a mérkőzés második felében átvette az irányítást, így a végén már nem forgott veszélyben győzelme és ezáltal továbbjutása. Vasárnap este a csoportelsőség lesz a tét a vendéglátó horvátok ellen, akiknek színeiben szombaton Gál András 3, Biros Péter 2 gólt szerzett a nagyváradiak ellen.

Az állás: 1. Primorje Rijeka 4 pont (26-10), 2. Vasas-Plaket 4 (21-9), 3. SKP Kosice 0 (11-22), 4. Crisul Oradea 0 (8-25)

A Honvéd-Domino a Kőér utcában szoros mérkőzésen 7-6-ra legyőzte a spanyol Barcelonát a KEK-selejtezők D csoportjának 2. fordulójában, és ezzel matematikailag is bebiztosította továbbjutását a legjobb nyolc közé.

Honvéd-Domino - CN Barcelona (spanyol) 7-6 (2-0, 0-1, 2-3, 3-2)
góllövők:
Péter, Sugár 2-2, Hofner, Varga Zs., Bereczki 1-1, illetve Arroyo, Perez 2-2, Goma, Valls 1-1

Az összecsapás tétje mindkét csapat számára a csoportelsőség megszerzése volt, ami nagy küzdelemben a hazaiaknak sikerült. Jól indult a találkozó a Honvéd számára, hiszen az első negyedben már 2-0-ra vezetett. A harmadik hét percben kiegyenlítettek a spanyolok, majd felváltva estek a találatok. Egyik együttes sem tudott egygólosnál nagyobb előnyt szerezni, és mivel a végső dudaszó pillanatában az előny épp a vendéglátóknál volt, a rangadón magyar siker született.

Kovács István tanítványai fegyelmezett, taktikus játékuknak, kiváló védekezésüknek és a kapus Pelle Balázs bravúrjainak köszönhetik győzelmüket a több válogatottat is felsorakoztató spanyolok ellen.

A csoport állása: 1. Honvéd-Domino 4 pont (24-11), 2. Barcelona 2 (29-10), 3. Yüzme Istanbul 2 (16-23), 4. Wörthersee 0 (9-34)

[origo], 1999. november 27.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  VÍZILABDA.1999