FONTOS


 

Férfibajnokság a Dreher-kupáért
A Fradi nyerte a hibák rangadóját


BVSC-Brendon-FTC-Thomas Jeans 4-5 (0-0, 2-0, 1-3, 1-2)

Szőnyi út, 600 néző. V: Császár, Marjay

BVSC: SZÉCSI - Tóth F., Dala, Ibolya, Märcz, Varjas, Németh Zs. Cs: Madaras 2, Dabrovszki, Petik, Cukics, Fülöp 1, Dávid 1. Edző: Gerendás György, Ambrus Tamás.

FTC: KÓSZ - Székely 2, Kiss Cs. 1, Balogh G. 1, Hesz, Tiba 1, Steinmetz Á. Cs: Haufe, Nyéki, Takács A., Matajsz, Dodog, Vogel. Edző: Vad Lajos.

Gól - emberelőnyből: 6/2, ill. 9/3

És akkor Wiesner Tamás megindult a műanyagszékkel. Nem jó előjel, főleg nem a Szőnyi úti uszodában. Tavasszal a bajnoki döntő harmadik meccsén is így tett, akkor a vízben landolt az ülőke (lett is haddelhadd, a Fradi szakosztályvezetőjét pedig eltiltották). Kedden este ezen a bizonyos BVSC-FTC meccsen viszont nem hajigált, csupán székestül átsétált a Fradi kispadtól a medence másik oldalára. Küldték. Vuszek Antal ugyanis akkurátus ember, másképpen fogalmazva, a találkozó ellenőre ragaszkodott a szabályhoz. A versenykiírásban ugyanis benne foglaltatik, hogy a kispadnál ülő szakvezetőknek egyenszerelésben kell feszíteniük. A BVSC-nél nem volt ilyen gond, Gerendás és Ambrus egyenpólóban jelent meg, a Fradinál viszont nem passzolt az öltözet. Wiesner egy esetben maradhatott volna a "Fradi sarokban", hogyha gyorsan szervíroz egy farmert és egy fekete pólót. A Fradi-edző, Vad Lajos ugyanis ebben érkezett.

Nyugodtan elidőzhettünk a Wiesner-féle székjelenetnél, a találkozó ugyanis a vártnál sokkal kevesebb feljegyeznivalót tartogatott. Pedig rangadóra volt kilátás, a bajnoki táblázat első és második helyezettje adott egymásnak randevút. Ha azt írjuk, rengeteg hibával játszottak a felek, nem írtunk semmit. Az például, hogy az első negyedben érintetlenek maradtak a hálók, nem csupán a kapusok érdeme, csak hüledezett a publikum a módfelett zavaró technikai hibák láttán. Sajnos a továbbiakra is igaz volt a közhely, miszerint egymás hibáiból éltek a csapatok.

Aztán a második negyedben gólt is láthattunk (majdnem három perc telt el) méghozzá BVSC-s találatot, Dávid Zoltán volt a szerzője. A játék sava-borsától - újabb közhely - nem lett jobb a meccs, sőt az újabb vasutas-találat után sem volt érzékelhető, hogy innentől kezdve parádés svédcsavarokban és pompás távoli bombákban gyönyörködhet a nézősereg. Persze ne kissebbítsük a hazaiak érdemeit, ők legalább gólokat lőttek, a Ferencváros ellenben lövésig is elvétve jutott el. Ekkor semmi jelét nem lehetett látni annak, hogy a következő játékrészben valamelyest magára talál a Ferencváros. Pedig így történt, mások szerint viszont a BVSC játéka esett vissza. A lényeg viszont, hogy a harmadik negyedet három-egyre a zöld fehérek nyertékmeg, azaz, három hárommal várhatták az utolsó negyedet a csapatok.

Ahol aztán tovább folytatódott az "egyszer én hibázok, másszor te" elnevezésű játék, amelynek Tiba Péter vetett véget. A volt BVSC-s pólós könyörtelenül bevarrt egy Fradi-emberelőnyt, első alkalommal vezettek a vendégek. Ekkor úgy tetszett, ha hamarjában nem egyenlít ki a hazai együttes, nagy bajba kerülhet - így is történt. Másfél perc sem volt hátra, mikor Kósz kivédte Németh Zsolt lövését és ahogy az lenni szokott, a túloldalon a vendégek mattoltak. Pontosabban, Székely Bulcsú gyönyörű mozdulattal Szécsi kapus kezei között lőtt a hazai kapuba. És már csak ötvennyolc másodperc volt hátra. Nem okozott meglepetést, hogy a gól után a Fradi hibájából a BVSC is betalált, ám a hátralévő harmincegy másodperc kevés volt arra, hogy a zöldek újfent hibázzanak, magyarán megtartották a labdát és és ezzel öt-négyre megnyerték a hibák rangadóját.

Gerendás György: - A kevesebbet hibázó csapat nyert.

Vad Lajos: - Fradisták vagyunk, kétgólos hátránynál is bíztam benne, hogy fordítunk.

(amler, sal)

A meccs...

...KETTŐSE

Nem egyszer akaszkodott össze a hazaiak nyolcasa a vendégek kilencesével. Ibolya Tamás és Balogh Gábor külön csatát vívott a vízben. Váltakozó sikerrel, hol az egyikük, hol a másikuk fejéről indult vándorútra a sapka. Eszméletlen volt a harc, miközben mindketten megpróbálták meggyőzni a bírókat, hogy a másik a ludas, a szabálytalan. Az utolsó percben ebben is döntetlenre végeztek, páros kiállítás lett a jutalmuk...

...MÁSSÁGA

"Mást kell védekeznünk" - hangsúlyozta Gerendás György, a BVSC mestere. Monostori Attila Olaszországba távozott, Mészáros Csaba pedig abbahagyta a játékot. Így több mint 220 kg kiesett a bajnok fegyvertárából. A Monostori, Mészáros, Németh, Dabrowszki tengely megszűnt, változott a védekezési stratégia. Úgy tűnik, sikerrel megoldották a feladatot a zuglóiak, ezúttal is mindössze ötször kellett Szécsinek a háta mögé nyúlnia. A Ferencváros ellen azonban elől a megszokottnál sokkal több gondjuk volt Märczéknek...

...HANGULATA

Ideges. Nagyon ideges. A két százszázalékos csapat nagyon feszült mérkőzésen csapott össze egymással. Ezt bizonygatta a számtalan technikai hiba, a fölé-mellé lövés. Mindeközben rendesen ment a vízben a cukkolás, ami még egy lapáttal rátett az amúgy sem nyugodt hangulatra. A megannyi kiváló játékos igazi presztízscsatát vívott egymással, ám a végén csak a zöld-fehérek feszültsége enyhült.

Tiba visszatért

Gondosan a gyűrűbe helyezte a labdát. A mérkőzés kezdete előtt ő babusgatta utoljára a Mikasát.

Tiba Péter visszatért a Szőnyi útra.

Az ellenfél játékosaként tempózott a medencében, ott ahol tíz esztendőn keresztül taposta a vízet. Egymás után négyszer is bajnoki címet szerzett a BVSC tagjaként. Idén tavasszal a fináléban éppen a Ferencváros pólósai ellen harcolt az aranyért, társaival egyetemben, majd felhőtlenül ünnepelte a diadalt közöttük.

Aztán váltott. Igent mondott a zöld-fehérek hívó szavára. A keddi napon eljött a pillanat, amikor volt csapata ellen szállhatott a számára igencsak ismerős medencébe.

Már a bemelegítés során látszott rajta, különös nap ez az életében. Feltüzelve jelentette ki: "Nyerni fogunk, nincs vita!".

Igaza lett.

Ráadásul nem csak tétlen szemlélője volt az eseményeknek (persze, nem is ezért igazolt át...). Végig a vízben volt. Aztán a negyedik negyedben megvillant a keze.

Nagyon fontos gólt lőtt Szécsi kapujába. Diadalittasan emelte fel a bődületes bomba után a kezét.

A mérkőzés fordulópontja volt ez. Ekkor vette át a vezetést a Fradi, amit nem is engedett ki a kezéből a folytatásban.

Tiba pedig talán a legboldogabb ember volt az uszodában.

"Mondtam hogy nyerünk. Kemény volt, még a szám is megsérült, de megérte" - értékelt a junior-világbajnok pólós.

Aztán elindult az öltöző felé.

Mint már annyiszor ebben az uszodában...

(amler, sal) , Nemzeti Sport 1999. december 15.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  VÍZILABDA.1999