FONTOS


 

A negyedik hűtlen
Rath búcsút int Romániának


Három, korábban hazát cserélő sportoló, Alina Astafei atléta, Emilia Luca kézilabdázó és Lunka Zoltán ökölvívó után a negyedik "hűtlen" esete borzolja a román sportközvéleményt. Bogdan Rath vízilabdázó, az olasz Posillipo Napoli játékosa bejelentette Anatol Grintescunak, a román szövetség főtitkárának, hogy a jövőben nem kíván a román válogatottban játszani.

A pólós másfél éve szerepel az olasz sztárcsapatban -- Kásás Tamás és Steinmetz Barnabás társaként --, tavaly nyár óta pedig az olasz női válogatott kapusa, Francesca Conti férje. A házasság megkötése után azonnal benyújtott állampolgársági kérelmét követően a levegőben lógott Rath "pólóolaszsága" is, mivel Ratko Rudics, a squadra azzurra szerb kapitánya már többször is kinyilvánította szimpátiáját a 26 éves bukaresti játékos iránt. A szeptemberi firenzei Európa-bajnokságon Bogdan Rath még a román válogatottat erősítette, úgy tűnik azonban, hogy az Eb-kilencedik helyezett együttes olimpiai kvótaszerző erőfeszítéseiben már nem vesz részt. Néhány nappal ezelőtt Rath megkapta az olasz állampolgárságot, s bár még nem beszélt Ratko Rudiccsal, máris búcsút intett a román válogatottságnak.

-- Tudom, hogy óriási kockázatot vállaltam -- nyilatkozott Rath a ProSport című sportnapilapnak --, mert olasz állampolgárként fontosnak tartom, hogy igazodjam az itteni követelményekhez. Elképzelhető, hogy sohasem kerülök az olasz válogatottba, de ha igen, az szakmai és pénzügyi szempontból egyaránt nagy nyereség lenne. Mindenesetre nagy álmom, hogy Sydneyben olimpiai bajnok legyek az olaszokkal. Remélem, hogy Bukarestben megértik a szempontjaimat, s nem akadályozzák meg az olimpiai szereplésemet.

A román fővárosban azonban korántsem kezelik akkora empátiával az ügyet. Viorel Rus, Rath korábbi edzője a román póló örök adósának tartja egykori tanítványát.

-- Csalódottan vettem tudomásul Bogdan döntését, főleg, hogy már az olimpián sem kíván velünk játszani --mondta a Steaua edzője. -- Nem szabadna elfelejtenie, hogy a Steaua és a válogatott nélkül sohasem jutott volna olaszországi szerződéshez.

A szövetség főtitkára, Anatol Grintescu diplomatikusabban fogalmazott:

-- Azt tanácsoltam Bogdannak, hogy alaposan gondolja meg a dolgot, ne adja a kisebb biztosat a nagyobb bizonytalanért. Harcoljuk végig együtt az olimpiát, utána biztosan nem áll senki a boldogulása útjába.

A sportállampolgárság megváltoztatását az európai szövetség automatikusan egyéves kivárásra kötelezéssel "díjazza", ami az olimpiai szereplést éppen lehetővé tenné, ha a Román Olimpiai Bizottság is úgy akarja. A testület főtitkára, Dan Popper nem bocsátkozott találgatásokba, annál is inkább, mivel Bukarestbe még meg sem érkezett az olaszok kikérő levele.

-- Ha megjön, akkor a bizottság elnökségének következő ülése elé terjesztem az ügyet, s a huszonöt tag majd belátása szerint dönt -- mondta Popper. -- Természetesen, maximálisan figyelembe vesszük a szakszövetség ajánlását. A három, 1996-ban elengedett sportoló esetéből senki se vonjon le előzetes következtetést.

(csinta), Nemzeti Sport 1999. november 23.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  VÍZILABDA.1999