FONTOS


 

Hálából megy Baselbe pólózni
"Visszakaptam az egészségemet"


Megjárta a poklok poklát. Volt, hogy járni sem tudott a fájdalomtól. Két és fél éve azt mondták neki az orvosok: jobb, ha keres magának egy civil foglalkozást, a pólót felejtse el. Nem felejtette el. A hét végén, a szolnoki nemzetközi tornán visszatért az a játékos, akit három éve még Kásás Tamással emlegettek egy szinten, aki kilencvenötben "megnyerette" a KEK-et a Vasas-Plakettel, s aki -- talán nem véletlenül -- Olaszországban is megfordult. Ott érte Varga Tamást az alattomos betegség.

-- Egyik napról a másikra teljesen kikészültem, néha tényleg lábra állni is alig tudtam -- kezdi Varga Tamás, aki most a Szolnoki VSC együttesében tűnt fel. -- Csigolya- és porckoronggyulladást kaptam. A nagyobb baj viszont az volt, hogy az orvosok nem tudtak mit kezdeni a betegséggel. Már úgy voltam vele, le kell mondanom a játékról, amikor felhívott Svájcból egy magyar származású úriember és azt mondta, hallott rólam, tudja, hogy jó játékos vagyok, éppen ezért segít.

+ Pontosan mit ajánlott?

-- Azt mondta, fizeti a repülőjegyemet, menjek ki Baselbe, garantálja, hogy ott meggyógyítanak. Csupán egyet kért, hogy ha felgyógyulok, akkor szerepeljek a kedvenc együttesében, vagyis a Basel pólócsapatában.

+ Ott fog játszani?

-- Természetesen. December végéig írtam alá a Szolnoki VSC-hez, utána utazom Baselbe.

+ Ne haragudjon, de nem egészen értem. Meggyógyult, azt hallani, Olaszországból is megkeresték, Magyarországon is beférne bármelyik csapatba, erre Svájcba megy...

-- Megígértem.

+ De miért?

-- Miért? Hát nem érti? Visszakaptam az egészségemet. Már mindenhol lemondtak rólam, csak Svájcban nem. Meggyógyítottak, most megpróbálom a játékommal megszolgálni a segítséget.

+ Ha nincs az ígérete, hová menne?

-- Hívtak Olaszországból, de a jelenlegi állapotom amúgy sem engedné meg, hogy ott szerepeljek. Hetente csak négyszer edzek, nem súlyzózhatok. Ennél többet nem bírna a szervezetem. A mostani felkészültségem még messze van attól, amikor a Vasasban vagy éppen a Cataniában játszottam.

+ Csak Olaszországból keresték?

-- A Szolnoki VSC-n kívül itthonról egy csapat sem érdeklődött.

+ Mikor játszik újra a magyar-válogatottban?

-- Na, ezt tényleg nem tudom.

+ Meglepte a kérdés?

-- Végül is nem, hiszen a sérülésem előtt válogatott voltam.

+ A Kásás, Fodor, Steinmetz, Molnár, Vári fémjelezte generáció tagja. A többiek azóta már kétszeres Európa-bajnokok, Világkupa-győztesek.

-- Tudom, most azt várja, hogy azt mondjam, a kínok kínját élem át azért, mert kimaradtam ebből a csapatból. Rossz érzés, de nem olyan vészes. Nekem sokkal fontosabb, hogy ismét egészséges vagyok. Egyébként meggyőződésem, hogy ha teljesen felépülök, helyem lehet a magyar válogatottban.

+ Ezt már dr. Kemény Dénes szövetségi kapitánynak is jelezte?

-- Még nem beszéltünk róla, de jelenleg nem is bírnám a válogatottnál folyó tempót. A sydneyi olimpia elúszott, a kétezernégyes athéni játékokon viszont ott akarok lenni. Huszonnyolc éves leszek akkor. Nem kor...

+ Sokat hízott?

-- Nem, fogytam. Úgy öt kilóval vagyok kevesebb a versenysúlyomnál.

+ Az behozható...

-- Be is hozom. Egyébként tudja, mi az érdekes? A hétvégi szolnoki tornán mindig volt külön őrzőm, nagyon figyeltek rám. Lehet, hogy mégsem felejtettek el?

Konrád és Vogel a Fradiba tart

Bizonyossá vált, hogy október 25-én a Komjádi uszodában -- a centenáriumi ünnepség részeként -- Ferencváros--világválogatott pólós találkozót rendeznek. Mint Papp Albert, az FTC szakosztályelnöke elmondta, még nem dőlt el, hogy milyen összeállításban megy vízbe a "világ többi része", ők mindenesetre húsz külföldi játékosnak küldtek meghívót.

A tervek szerint ausztrál, olasz, horvát, jugoszláv és spanyol pólós is lesz a világválogatottban, az utóbbi Estiarte lenne, aki még nem jelzett vissza. És lesz magyar tagja is, hiszen Kásás Tamás is a világválogatottat erősíti majd. A Ferencváros összeállítása sem titok, a jelenlegi játékoskerettel áll fel a csapat, amelyből Fodor (Florentia) és Steinmetz Barnabás (Posillipo) Olaszországba tart, ám utoljára még felhúzzák a zöld-fehérek sapkáját. Ők biztosan, de esély van arra is, hogy ott lesz a vízben Konrád János és Vogel Zsolt is, mindkét játékossal komoly tárgyalásokat folytat a klub. Konrád eddig Olaszországban, Vogel pedig Jugoszláviában szerepelt. Lehet, hogy mostantól a Fradiban fognak?

Nemzeti Sport, 1999. október 12.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  VÍZILABDA.1999