FONTOS


 

Benedek-dosszié 1999

Természetesen megkérdeztük Benedek Tibort is az olasz doppinghírrel kapcsolatban. A Rómában játszó pólós elmondta: a szentesi válogatott-találkozó előtt értesült az eseményekről. Benedek szerint konkrétumok híján korai lenne a nyilatkozattétel, ám annyit megjegyzett, a vállsérülése miatt szedett gyógyszereket, de a készítmények listáját a találkozó előtt bemutatta az illetékeseknek. Azaz, tiszta a lelkiismerete: ő biztosan nem doppingolt.
Benedek nem érintett
Doppingbotrány Olaszországban

Már csak ez hiányzott!

A botrányoktól sújtott olasz vízilabda-bajnokság befejezése után bő hónappal kiderült, hogy az INA Assitalia Roma-Florentia (9-5) elődöntőben megvizsgált 14 pólós közül legalább háromnak "nem negatív" a doppingmintája.

A hír a hét közepén robbant az olasz sajtóban, amikor kitudódott, hogy a kölni klinika (az Acqua Acetosa-i labor bezárása miatt részben ide szállítják az olasz mintákat) jelezte az Olasz Vízilabda-szövetségnek: az említett mérkőzés néhány A-próbájával "gond van".

Egyelőre nem lehet tudni, mely játékosokról van szó, ráadásul a személyiségi jogok védelme miatt csak a B-próba megvizsgálása után lehet nyilvánosságra hozni a nevüket, azaz körülbelül két hét múlva. Az mindenesetre biztos, hogy a két kezdőcsapat 7-7 pólósától vettek vizeletmintát, a talált tiltott szerek egyike a lidokain, és a "nem negatív" eredmény között két római és egy firenzei, illetve két külföldi és egy olasz játékos van. A Roma két külföldije Benedek Tibor és a szerb Vujasinovics, míg a Florentiát a Magyarországon is megfordult orosz Gorskov erősíti.

Francesco Pallotta, a Roma fizioterapeutája elmondta: emlékszik rá, hogy néhány játékos esetében orvosi igazolást vittek az ellenőrzésre, mert többen fájlalták a fülüket, amelyre lidokain tartalmú gyógyszert kaptak.

Ha bebizonyosodik a doppingolás ténye, a Roma elveszíti a bajnoki címet, és a döntőben vereséget szenvedő Posillipóé lesz a scudetto.

misur Nemzeti Sport 1999. augusztus 7.


"Súlyos váddal illetnek"
- mondja Benedek Tibor
Kétéves eltiltás jár a szteroidokért
A Gazzetta szerint Benedek az egyik doppingoló

Olaszországban tovább gyűrűzik az INA Assitalia Roma--Florentia bajnoki vízilabda-elődöntő doppingbotránya. A tekintélyes La Gazzetta dello Sport című milánói napilap szombati számának 24. oldalán "A Roma a szteroidok miatt került bajba" címmel közli Franco Carrella cikkét, amelynek egyik alcíme így szól: "Az inkriminált vizelet állítólag Benedeké volt."

A cikkben megismétlik, hogy a június 26-ai INA--Florentia (9--5) meccsen levett tizennégy mintából a kölni doppinglaboratórium szerint három "nem negatív" eredményt hozott. A legfrissebb hírek arról szólnak, hogy a tiltott készítmények között nem csak lidokaint, hanem efedrint és tesztoszteront is találtak. A Gazzetta megbízható forrásra hivatkozva közli, hogy az anabolikus szteroidot Benedek Tibor vizeletében találták, és -- amennyiben a B-próba igazolja az A-minta eredményét -- a magyar légióst valószínűleg kétéves eltiltással sújtják. (A szabályok szerint a büntetés egyharmadát eltörölhetik, ha "a sportoló a felelősségét elismerve kész együttműködni a nyomozó hatóságokkal".) Az olasz sportnapilap úgy tudja, hogy a Roma másik légiósa, a szerb Vlagyimir Vujasinovics is lebukott, ő stimuláló szerrel. A Gazzetta szerint eltiltásuk esetén a szeptemberi firenzei Európa-bajnokság két csillagát is elveszítené.

A Florentia "bűnös" sportolója viszont már megvan, hiszen a klub közleményben jelentette be, hogy Riccardo Vannini lidokaintartalmú Argotone orrcseppel kezelte magát, ám ezt előre bejelentették a vizsgálatot végző orvosoknak. Amennyiben valóban "igazolt" doppingolásról van szó, elképzelhető, hogy a Posillipo nem kapja meg automatikusan a bajnoki címet, hanem újrajátsszák a finálét a nápolyi és a firenzei gárda között. (Mint ismeretes, a júniusi döntőben az INA legyőzte a Posillipót.)

Ernesto Sciommeri, a Roma elnöke szerint viszont nincs veszélyben az INA bajnoki címe, mert mindkét játékos esetében orvosi papírokkal jelezték előre a tiltott készítményeket. (Ki tudja, hogy a tesztoszteront milyen orvossággal szedte be az érintett sportoló...?)

Egy biztos: a B-próbát szerdán ellenőrzik Kölnben, a két klub képviselőinek jelenlétében.

misur, sal Nemzeti Sport 1999. augusztus 8.

Benedek: "Vállalom a következményeket"

Vasárnap mindenre fény derült.

Immár Benedek is tudja, sejti, hogy mit találhattak a vizeletében a doppingellenőrök.

Kikövetkeztette.

Szerinte is a kenőcs a bűnös. Elmondta, a Magyarországon nem forgalmazott Trofodermin kenőcsöt gombásodás ellen használta. évek óta. Mert az uszodában bármit összeszedhet az ember. Eddig minden rendjén is lenne. A gond csak az, hogy Benedek szerint erről a kenőcsről senki sem tudott. Sem a magyar pólóválogatott orvosa, sem az Ina Assitalia Roma doktora. és -- ez különösen kellemetlen -- Benedek a Florentia elleni bajnoki találkozó előtt sem jelezte, hogy mit használ a gombásodás ellen. Más készítményeket beírt -- a vállát is kezeltette --, a kenőcsről viszont elfeledkezett.

"Sajnos így van, éppen ezért vállalom a következményeket. Nem a csapatorvos a hibás, hanem én. Tiszta a lelkiismeretem, nem doppingoltam." -- nyilatkozta Benedek.

Szerinte, ha lesz is következménye az esetnek, aligha várható súlyos eltiltás, többéves büntetés.

"Hibázott, de nem doppingolt"

Dr. Kemény Dénest , a férfi pólóválogatott kapitányát is meglepte az Európa-bajnokságra készülő válogatott szempontjából rosszkor jött Benedek-ügy. Kemény azt tartja, Benedek banális történet szereplője.

-- Fatális véletlenről lehet szó -- mondja dr. Kemény Dénes. -- Az ominózus meccs előtt fájt a válla, a nyaka. Azokra a bajaira is szedett gyógyszert, azek papírjait bemutatta. A kenőcsét nem. Hibázott, de nem doppingolt. A doppingolókat kell eltiltani, és azokat el is szokták tiltani. Meggyőződésem, őt nem fogják. Hogy tudtán kívül mekkora bajba kerülhet az ember, arról csak egy eset. A kilencvenötös bécsi Európa-bajnokságon Németh Zsoltot doppingellenőrzésre vitték. Már indult is, ám szólt Pavlik doktornak, hogy reméli, nem lesz baj belőle, de elhozta magával a gyerek orrcseppjét, sőt használta is, mert megfázott. A doktor a fejét fogta, amikor elárulta a készítmény nevét. Gondolhatja mit éreztünk. Lestük a híreket, hogy mi lesz. Végül nem mutatott ki semmit sem a vizeletminta. De ha kimutatott volna, akkor most azt mondanánk, hogy Németh Zsolt doppingolt?

Benedek: vihar a medencében
Alighanem Benedeké a pozitív

A Trofodermin a "bűnös"

Vasárnap telefonbeszélgetést folytattunk Fausto Narduccival, a La Gazzetta dello Sport egyik szerkesztőjével, aki megerősítette, hogy a kölni labor által elküldött titkos, név szerinti listán -- amelyet az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) szivárogtatott ki -- Benedek (tesztoszteron), Vujaszinovics (lidokain) és Vannini (efedrin) neve szerepel. A kolléga azt is elmondta, hogy a kölni labor a szabadságolások miatt nem szerdán, hanem legkorábban szeptember elején ellenőrzi a B-próbát.


A Gazzetta vasárnapi száma szerint Benedek vizeletében a NOB által a "súlyos" doppingszerek közé sorolt clostebol nevű anabolikus szteroidot találtak, amelyért kétéves eltiltás jár. A készítmény Olaszországban két hegesítő gyógyszerben található meg, az Alfa Trofoderminben és a Trofoderminben, amely spray-ben és kenőcsben is kapható. A sportorvosok az utóbbit tartják a legjobbnak olyan esetekre, amikor vízzel való érintkezésnek kitett sérült testfelületet kell kezelni.

Az olasz lap egy érdekes -- és a Benedek-üggyel talán párhuzamot mutató -- példára is felhívta a figyelmet. Tavaly áprilisban Mario Boni, a Virtus Roma kosarasa bukott meg ugyancsak clostebollal, ám megúszta a büntetést, mert Andrea Billi, a a csapat orvosa magára vállalta a felelősséget, azt állítva, hogy a sportoló és a klub nem tudott a Trofodermin "bevetéséről".

Narducci szerint nagyon fontos lenne, hogy Benedek azt állítsa, rajta kívül a csapatnál senki sem tudott arról, hogy használta a szóban forgó kenőcsöt, mert a Roma csak így őrizhetné meg a bajnoki címet. Ebben az esetben viszont a "Tiberio" becenévre hallgató pólós aligha ússza meg az eltiltást.

A Benedek-ügyet csak szeptember második felében tárgyalhatja az Európai úszóliga vezetősége, ezért a válogatott játékos várhatóan ott lehet a szeptember 2-án rajtoló firenzei Európa-bajnokságon.

Európai vélemény az olasz doppingügyről
A LEN is kíváncsi a B-próba eredményére

Póló és dopping. Ilyesfajta ügyektől eleddig nem volt hangos a sportág, elvétve érkezett csak hír arról, hogy vízilabdázók tévedtek rossz útra. Legutóbb néhány brazil játékos próbálkozott gyorsítóval, ám ez sem tegnap történt, hanem évekkel ezelőtt.

Szakadáti László, az Európai úszóliga (LEN) frissiben kinevezett igazgatóhelyettese is hallott az olaszországi esetről. Elmondta, az ottani bajnokság az olasz szövetség szervezésében zajlik, így a szövetségnek kell döntenie az ügyben. Ha válogatott játékosokról van szó, akkor kerül a LEN asztalára a doppingdosszié. Arra a kérdésre, hogy mekkora büntetésre számíthatnak a vétkesek -- persze, ha valóban azok --, Szakadáti így válaszolt: "Ne szaladjunk ennyire előre, várjuk meg a B-próba eredményét."

misur, sal Nemzeti Sport 1999. augusztus 9.

Szövetségi állásfoglalás a Benedek-ügyben
Folytatás szeptemberben

"Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, ennek megfelelően, amíg nem nyernek bizonyítást a Benedek Tibor elleni doppingvádak, addig úgy tekintjük, nem bűnös" -- ismertette a Magyar Vízilabda-szövetség hivatalos álláspontját hétfőn Martin György elnök.

Benedek Tibort, az olasz bajnok INA Assitalia Roma és a magyar válogatott világhírű vízilabdázóját a múlt héten a Gazetta dello Sport című lap "hozta hírbe", miszerint a június 26-ai Florentia elleni bajnoki elődöntő utáni doppingtesztjének A-próbája pozitív lett. Benedek több nyilatkozatában szólt arról, hogy bőrfertőzése ellen használt olyan kenőcsöt, amelyet előre nem jelentett be, s amelynek van olyan összetevője is, amely szerepel a tiltott szerek listáján.

"Tekintettel arra, hogy a vizsgálatot végző laboratórium egész augusztusban zárva van, leghamarabb szeptember elsején kerülhet sor az ügy folytatására, a B-teszt analizálására -- jelentette ki Martin György, majd hozzátette: -- Mind a játékos, mind Kemény Dénes szövetségi kapitány az elmúlt hetvenkét órában készséggel állt valamennyi érdeklődő rendelkezésére, de most már közös az érdek, mindenki maximálisan összpontosítson az Európa-bajnoki felkészülésre."

Nemzeti Sport 1999. augusztus 10.

Összeesküvés-elmélet
(misur) Nemzeti Sport 1999. augusztus 11.

A Benedek-ügyben megszólalt a csapatorvos

Visszatért amerikai nyaralásából Francesco Pallotta, az INA Assitalia Roma vízilabdacsapatának orvosa. A "civilben" a római San Camillo kórházban dolgozó ortopéd szakember megdöbbenve értesült arról, hogy az INA Roma-Florentia olasz bajnoki elődöntő során megvizsgált játékosok közül a fővárosiak mindkét külföldije, Benedek Tibor és a jugoszláv Vladimir Vujaszinovics is pozitív doppingmintát produkált.

"Sohasem írtam fel nekik olyan készítményt, amely rajta van a tiltott listákon, vagy olyat, amely a vizeletükben kimutatott szereket tartalmazza. (Mint ismeretes, az A-mintában Benedeknél szteroidot, Vujaszinovicsnál ephedrint találtak, a B-mintát szeptember elején elemzik Kölnben - a szerző.) Az elképzelhető, hogy a játékosok használtak ilyen készítményeket, de erről engem nem tájékoztattak. Hazaérkezésemkor megdöbbenve értesültem a pozitív doppingminták ügyéről" - nyilatkozta doktor Pallotta.

Megjegyzésként annyit mindenképpen hozzá kell tennünk, hogy az orvos mást nem is igen mondhatott volna: a Románál most az a cél, hogy mindenképpen megőrizzék a június végén a medencében kiharcolt bajnoki címet. Miután pedig a vízilabdában - az összes olasz csapatsportág közül egyedülálló módon - létezik a klub objektív felelőssége, az egyesület csak akkor mentesül a következmények (például a mérkőzés elvesztése) alól, ha be tudja bizonyítani, hogy a játékos egyedül, és a csapat képviselőinek tudta nélkül cselekedett.

Ebben pedig Benedek múlt heti és Pallotta mostani nyilatkozata tökéletesen összecseng...

misur Nemzeti Sport 1999. augusztus 12.

Mi lesz Benedekkel?

Hétfőn elnökségi ülést tartott a Magyar Vízilabda-szövetség. A testület elfogadta a szövetségi kapitányok beszámolóit a felkészülésről, illetve a már lezajlott korosztályos világversenyekről. Ezen túlmenőn áldását adta a benevezendő játékosok listájára, jóllehet mind a férfi, mind a női vonalon akadnak kérdőjelek. Dr. Tóth Gyula csapatánál két sérülés miatt kérdéses, ki lesz az irányító (sem Tóth Gabi, sem Valkay Ági nincs százszázalékos állapotban), míg a férfiaknál a Benedek-ügy lezártáig továbbra is tizenhatan szerepelnek a keretben. A fejleményektől függ, hogy Székely Bulcsú elutazik-e az Eb-re, vagy sem - a kérdés, meglehet, már szerdán eldől, ha a kölni laborban Benedek számára kedvezően alakulnak a dolgok. Balkezesünk egyébként kedden délben dr. Pavlik Gábor csapatorvos és dr. Hollósi Miklósné, a Testnevelési Egyetem doppinglaborjának vezetője társaságában Németországba repül, hogy jelen legyen a B-próba elvégzésénél.

Nemzeti Sport 1999. augusztus 24.

Ma analizálják Benedek B-próbáját


A kölni doppinglaboratóriumban megkezdődött a magyar vízilabda-válogatottban és az olasz INA Assitalia Romában szereplő Benedek Tibor B-tesztjének analizálása, az első eredményeket estére ígérték.

Kölnbe utazott az ügyben első fokon illetékes olasz szövetség képviselője is. Benedek Tibor szervezetében ugyanis a 9-5-re végződött június 26-i INA-Florentia olasz bajnoki elődöntő utáni vizsgálat során bukkantak az anabolikus szteroidok közé számító clostebol jelenlétére.

A szeptemberi Európa-bajnokságra készülő magyar vízilabdázó utólag arra hivatkozott, hogy egy gombásodás ellen használt kenőcs, a Trofodermin tartalmazhatta a vizeletmintájában kimutatott anyagot.

A mérkőzést követően egyébként a római csapattárs, jugoszláv válogatott Vladimir Vujasinovics és a firenzei Riccardo Vannini szervezetében is - Benedekétől eltérő - tiltott szert találtak. Az ő B-tesztjükre szintén szerdán került sor.

[origo] 1999. augusztus 25.

Pozitív lett Benedek B-tesztje is

A kölni doppinglaboratóriumban szerdán elvégzett B-próba is kimutatta az anabolikus szteroidnak számító clostebolt Benedek Tibor vízeletében, de csak olyan kis mennyiségben, amennyinél lehetséges, hogy bőrön át jutott a magyar válogatott vízilabdázó szervezetébe.

Ez igazolhatja a játékos állítását, miszerint nem tablettát szedett, hanem esetében egy gombásodás elleni kenőcs tartalmazta a tiltott szert - nyilatkozta Németországból Pavlik Gábor csapatorvos.

A Benedekkel együtt Kölnben tartózkodó szakember hozzátette: az írásos jelentés csütörtökre készül el. A dokumentumot elküldik mindkét országba, vagyis a Magyar Vízilabda Szövetséghez, illetve az Olasz Sportorvosi Bizottságnak, amely majd továbbítja azt az illetékes Olasz Úszó Szövetségnek.

Kemény Dénes, a jövő héten kezdődő Európa-bajnokságra készülő válogatott szövetségi kapitánya elmondta: további, már jogi procedúra várható.

"Amennyiben azonban az akkreditált kölni laboratórium a kimutatott mennyiség rögzítésén túl megjegyzés formájában is leírja az enyhítő körülmény - azaz a kenőcs használatának - lehetőségét, akkor arra alapozva lehet közbenjárni az olasz sporthatóságoknál, hogy még az Eb előtt zárják le az ügyet. A pozitív B-teszt máskülönben automatikusan felfüggesztést vonhat maga után" - jelentette ki Kemény Dénes.

[origo] 1999. augusztus 26.

A B-próba alátámasztja Benedek Tibor verzióját
Benedek: "Talán most már hisznek nekem"


Tizenöt nanogramm per milliliter - emberi léptékkel mérve észrevehetetlen mennyiség. Mégis döntően befolyásolhatja egy ember további életútját, miután egy doppinglaboratórium műszerei érzékelik. Tegyük hozzá, nem véletlenül, elvégre éppen tizenöt nanogrammal több, mint amennyi normális esetben előfordul az ember szervezetében.

Mindazonáltal még orvosi mértékkel sem sok. A kölni laborban elvégzett B-teszt az A-t igazolta, azaz a június 26-ai Roma-Florentia olasz bajnoki elődöntőt követően levett Benedek-féle vizeletmintában ismét megtalálták a clostebolt, más nevén klórtesztoszteront. A tizenöt nanogramm azonban olyan érték, amely alátámasztja Benedek Tibor magyarázatát. Márpedig ő állítja: nem doppingolt. Szerinte egy tavaly szeptemberi szemölcsműtétet követően, orvos által felírt és azóta többször használt kenőcsből, nevezetesen a Trofoderminből szívódott fel a clostebol.

Más, a kenőcs által tartalmazott hatóanyag után nem kutattak, és amint dr. Pavlik Gábor, a magyar válogatott helyszínen tartózkodó csapatorvosa kérdésünkre elmondta, azért is harcolni kellett, hogy a tizenöt nanogrammos értéket a németek hajlandóak legyenek feltüntetni a zárójelentésben. "Szerdán este megígérték, nyugodtak azonban csak akkor lehetünk, ha a csütörtök reggelre ígért írásban valóban szerepelni fog" - közölte a doktor. A kölniek ugyanakkor maguk is elismerték, hogy az eredmény nem cáfolja Benedek verzióját, igaz, ezt ők nem írhatják rá a hivatalos dokumentumra, ha viszont ezt megteszi dr. Hollósi Miklósné, a magyar labor szintén Kölnben tartózkodó vezetője (márpedig meg fogja), szakvéleményét az ügyben határozó bizottságnak tudomásul kell vennie.

"én magamban végig tudtam, hogy mi az igazság, talán most már a külvilág is hisz nekem - nyilatkozta lapunknak késő este a szállodában Benedek, akinek a hangján hallható volt: kissé elege van már az egészből. - Sok újdonság nem derült itt ki, de nem is azért jöttünk. Az ügyvédem még arra sem számított, hogy a megtalált értéket ráírják a zárójelentésre, ennyivel azért több történt, vagy legalábbis történhet. örülök, hogy a laborvizsgálat azért igazolta várakozásainkat. Csütörtökön megkapjuk a papírt, azt elküldöm az ügyvédemnek, aztán meglátjuk."

Hogy a firenzei Európa-bajnokság rajtjáig hátralévő egy hétben összeül-e a CONI mellett működő, az ügyben illetékes doppingellenes-bizottság, egyelőre nem tudni. Miképp azt sem, az olasz szövetség által életbe léptetendő automatikus felfüggesztés vonatkozik-e a LEN, azaz az Európai úszóliga által rendezett eseményre, azaz az Eb-re? A Gazzetta dello Sport szerdai száma szerint ellentmondásos a szabályozás, azaz, minden elképzelhető.

Dr. Kemény Dénes szövetségi kapitánynak mindenesetre megvan a maga elképzelése. Eszerint Benedek ügyvédjének - aki egyébként Silvio Berlusconi milánói irodájában dolgozik - most már csak egy dolga van: felmentetni a magyar balkezest.

csurka g. Nemzeti Sport 1999. augusztus 26.

Benedek doppingügyének olaszországi visszhangja

Az olasz sajtó biztosra veszi, hogy az olasz úszószövetség az ítéletre várva elővigyázatosságból már a pénteki napon meghozza felfüggesztő határozatát a doppingvizsgálaton pozitívnak talált Benedek Tibor és két másik játékos ellen.

Cornel Marculescu, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) igazgatójának nyilatkozata alapján kész tényként kezelik, hogy a játékosok búcsút mondhatnak a nemzetközi szereplésnek is. "Az úszószövetségek közötti egyezség értelmében a nemzeti szövetségek szintjén hozott felfüggesztések automatikusan kiterjednek a nemzetközi eseményekre is" - mondta Marculescu.

Benedeket a La Repubblica szerint akár 4 évre is eltilthatják a játéktól.

A Roma vízilabdacsapata, amelyet a bajnoki címtől való megfosztás veszélye fenyeget, elhárít magától minden felelősséget, mondván, hogy nem felelhet olyan dolgokért, amelyekről nincs tudomása. Az INA Assitalia Roma az alkotmánybíróságig is el akar menni az ügyben.

A csapat edzője, Formigoni hangoztatja, hogy Benedek "bőséges dokumentációt" mutatott fel, amelyből kiderül, hogy a pozitivitást okozó kenőcsöt egy nem sportorvos bőrgyógyász írta fel neki.

[origo] 1999. augusztus 27.


Az ügyvédek szerint nyerhető a Benedek-ügy

A Németországból csütörtökön hazatérő pólós csapatorvos, dr. Pavlik Gábor egyébként lapunknak elárulta: megfeszített küzdelemben sikerült kipréselni a laboránsokból, hogy hajlandóak legyenek az értékek kimutatására (naponta egy ember mintáját világítják át, most viszont kivételesen hármat kellett). A többórás szócsata vége az lett, hogy ugyan a zárójelentésre nem írták rá a 15 nanogrammot, viszont a vizsgálatot vezető helybéli munkatárs némi "kardcsörtetést" követően belement, hogy dr. Hollósi Miklósnéval - a magyar labor vezetőjével - közösen csatoljanak egy mellékletet, a számítógép által kiadott értékekkel.

Ennek alapján a Benedeket képviselő ügyvédek kijelentették, igen jó eséllyel fel tudnák mentetni védencüket, csupán egy a bökkenő: nincs kivel mérkőzni. Merthogy egyelőre bizonytalan, mikor ül össze az Olasz Olimpiai Bizottság mellett működő illetékes grémium. Emiatt információink szerint a legmagasabb sportdiplomáciai szinten mozgolódik a magyar fél, annál is inkább, mert Corin Marculescu, a Nemzetközi úszószövetség igazgatója közölte: a B-teszt után életbe lépő, automatikus olaszországi felfüggesztést ők "nemzetközivé teszik". Azaz Benedek kizárólag abban az esetben lehet ott a firenzei Eb-n, ha ügyében ítéletet (persze, kedvezőt) hoznak. Dr. Kemény Dénes szövetségi kapitány úgy véli, "ha két hónapig tudták húzni a minta analizálását, akkor illő volna, hogy most a rajt előtt döntsenek."

Csak hát Isten malmai (különösen ezek) igen lassan őrölnek. Ha őrölnek egyáltalán...

csurka g. Nemzeti Sport 1999. augusztus 27.

Benedek inkább az Eb-t hagyná ki, mintsem az olimpiát
"Bűnös nem vagyok, hibás viszont igen"

csurka g. Nemzeti Sport 1999. augusztus 28.


Benedekre nyolchavi felfüggesztést várhat

Az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) doppingellenes bizottsága hétfőn meghallgatta a június 26-i bajnoki elődöntő során tiltott szer használatán ért Benedek Tibort, és az INA Assitalia Roma magyar vízilabdázójának ügyét - nyolchavi felfüggesztést javasolva - továbbította a döntéshozó szerepű szerdai ülés elé.

Kemény Dénes szövetségi kapitány elmondta: szerdán a bizottsági tárgyalás "bírósági" részére kerül sor a hétfői "ügyészségi" szakasz után. Benedek Tibor szervezetében az anabolikus szteroidnak számító clostebolt mutatta ki a Kölnben múlt szerdán elvégzett B-próba is, ám a játékos azzal védekezett, hogy a tiltott szert egy tavaly ősszel számára felírt gombásodás elleni kenőcs tartalmazta.

A kölni labor e ténnyel nem foglalkozott, csupán az egyébként alacsony mennyiséget tüntette fel, viszont a vízipólós Rómában hivatkozni tudott mind a receptre, mind a bőrön át történő felszívódást részben valószínűsítő második tesztre is.

Kemény Dénes hozzátette: Benedek hosszú órákon állt a doppingellenes bizottság előtt, amely elsősorban a játékost kérdezte ki, a vele jelenlévő ügyvédje kevesebb szerepet kapott. Fontos kedvező körülménynek értékelhető, hogy a testület elismerte: a magyar pólós nem doppingolt, hanem hibázott. Megítélésük szerint a játékos a szer használata idején elég régen élt már az országban ahhoz, hogy panaszai megoldására az olaszul beszélő csapatorvoshoz kellett volna fordulnia saját sebésze helyett.

A szövetségi kapitány olaszországi források alapján úgy vélte, hogy ha a hétfőn elkészült többoldalas írásos anyag alapján netán kedvezőtlen határozat születik szerdán, következő lépésként a CONI-nál lehet fellebbezni, majd utána az illetékes felsőbb szintű olasz bírói fórumhoz fordulni, és harmadik lépcsőben "léphetne színre" a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróság (TAS).

A doppingügybe a rómaiak 9-5-ös győzelmével véget ért június 26-i elődöntőt követően három vízilabdázó keveredett bele. A doppingellenes bizottság azt már hétfői ülésén kimondta, hogy az érintett csapatok - a magyar játékos és a jugoszláv Vladimir Vujaszinovics együttese, az INA Assitalia Roma, illetve a Ricardo Vanninit felvonultató vesztes Florentia - nem vétkesek, így az olasz bajnoki végeredmény utólag nem változik.

Benedek és csapattársa egyaránt a csütörtökön kezdődő firenzei Európa-bajnokságra készül, ezért különösen fontos volt, hogy a kölni doppinglaboratóriumban múlt szerdán elvégzett - és az A-teszt után ismét pozitívnak bizonyuló - B-próba kellemetlen következménye, az Olasz Úszó Szövetség által meghozott automatikus felfüggesztés, amelyet a nemzetközi szövetség átvesz, még az Eb rajtja előtt megváltozhasson. Erre az esélyt az jelentheti, hogy az ügyet a CONI már szerdán le akarja zárni.

[origo] 1999. augusztus 31.

Eltiltást kér az ügyész
Megkezdődött a Benedek-ügy római tárgyalása

Népszabadság, 1999. augusztus 31.


Ma délután hoznak ítéletet Benedek ügyében

Több olasz lap is arra számít, hogy az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) doppingellenes bizottsága felmentő határozatot hoz szerda délután Benedek Tibor és a tiltott szer használatán ért két másik vízilabdázó ügyében.

Nem játszhat Benedek az Európa-bajnokságon

- Kaptunk egy levelet Alessandro Sansától, az Európai Úszó Liga (LEN) igazgatójától, amelyben közli, hogy felfüggesztették Benedek Tibor játékjogát, ezzel eldőlt: nem játszhat az Európa-bajnokságon - jelentette Firenzéből, a csütörtökön kezdődő férfi vízilabda Európa-bajnokság színhelyéről Martin György, a szövetség elnöke.

A magyar küldöttség vezetője a délelőtti technikai értekezleten kapta kézhez a LEN-igazgató levelét, és utána haladéktalanul intézkedett, így sor került a Benedek tartalékának jelölt Székely Bulcsú akkreditálására: ő lett a magyar válogatott 15. játékosa. Martin arra a felvetésre, hogy eszerint a LEN meg sem várta a szerda délutáni római döntést a doppingügybe keveredett Benedekkel kapcsolatban, csak megismételni tudta: felfüggesztették a játékjogát, nem játszhat.

- A jugoszlávok csak 14 játékosra számíthatnak, mert eljárási hibát követtek el, így a Benedekhez hasonlóan doppingügybe keveredett másik pólós, a szintén a bajnok Assitalia Romában játszó Vujasinovics helyett nem nevezhettek mást - tette még hozzá a magyar elnök.

A technikai értekezleten eldőlt, hogy az Eb nyitónapján, csütörtökön este (21.30) sorra kerülő magyar-olasz "rangadón" a spanyol Fernandez és a belga Simons bíráskodik.

Mint később kiderült: az Európai Úszó Liga (LEN) azért nem engedi Benedek részvételét az Eb-n, mert az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) a délelőtt 10 órakor rendezett technikai értekezletig nem mentette fel a játékost a doppingvádak alól.

Kemény Dénes szövetségi kapitány a döntést nem kívánta kommentálni, csak annyit jegyzett meg: egy június 26-i minta ügyében nem tudja elfogadni, hogy csak egy nappal az Eb kezdete előtt született döntés.

- Nagyon sajnálom a csapatot és Tibort is, mert rendkívül keményen készültünk erre a tornára, és bár magyarázkodásnak tűnik, de nem tudom, hogy ezek után milyen teljesítményre leszünk képesek - mondta a kapitány. - A fiúk a hírt tudomásul vették és kettőzött erővel koncentrálnak a házigazdák elleni csütörtök esti nyitómérkőzésünkre.

A La Repubblica szerint "meglehet, hogy a testület jóhiszeműséget feltételez a játékosokról és ejti a vádat. A magyar Benedek azt állítja, hogy egy hazájabeli orvos javaslatára használt kenőcsöt, a jugoszláv Vujasinovic pedig azt mondta, hogy egy csapattársa javaslatára fogyasztott táplélékkiegészítőt, amelynek csomagolásán nem volt feltüntetve a tiltott szer". "Mindketten hangoztatták, hogy csapatuknak, az INA Assitalia Romának semmi köze az ügyhöz" - írta a lap.

"A vádejtés botrányos szele fúj, nemcsak a klubok, hanem a játékosok irányában is" - írta a Corriere della Sera, amely Ratko Rudiccsal, az olasz válogatott edzőjével közölt interjút abból az alkalomból, hogy csütörtökön este a Magyarország-Olaszország mérkőzésre kerül sor Firenzében, az Európa-bajnokság első napján.

Az szinte biztosra vehető, hogy a klubokat nem büntetik meg. Giacomo Aiello doppingellenes ügyész, aki hétfőn meghallgatta a játékosokat, maga is közölte: "nincs semmi arra utaló jel, hogy kapcsolat lenne a tiltott szerek használata és az olasz vízilabdacsapatok magatartása között".

Korábbi feltevésekkel ellentétben egyáltalán nem automatikus, hogy egy-egy játékos pozitív tesztje esetén megbüntetik a klubot is - mutatott rá a La Repubblica.

- Sodródunk az eseményekkel, most már magam sem tudom, hogy mi fog történni a Benedek-ügyben - ismerte el szerda reggel az Kemény Dénes, a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a csütörtökön kezdődő Európa-bajnokság színhelyéről, Firenzéből.

Kemény kedden beszélt utoljára telefonon a Rómában tartózkodó balkezes világklasszissal, aki a doppingügyével kapcsolatos szerda délutáni határozathozatalra vár és - a kapitány szerint - nem túlságosan derülátó.

- Az Európa-bajnokság előtti technikai értekezletet szerda délelőtt tartják, ezen Martin György, a szövetség elnöke, a magyar küldöttség vezetője vesz részt - folytatta Kemény. - Többféle variáció képzelhető el: vagy a múltheti felfüggesztést veszik figyelembe és törlik Benedek nevét a nevezési listánkról, vagy, ismerve a fejleményeket, megvárják a döntéssel a délutáni, római határozatot.

Mindentől függetlenül a magyar csapat, miközben a rendkívül fontos kérdés megválaszolására vár, folytatja előkészületeit: kedden délben sor kerül a menetrendszerinti edzésre.

[origo] 1999. szeptember 1.


Benedek Tibor - eltiltva!
Eldőlt: Benedek Tibor nem játszhat a kontinensviadalon!


Az Európai Úszó Liga (LEN) azért nem engedélyezi a magyar pólós részvételét az eseményen, mert az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) a szerdai technikai értekezletig nem mentette fel őt a doppingvádak alól - hangzott el a LEN szerdai sajtótájékoztatóján.

Kemény Dénes szövetségi kapitány a döntést nem kívánta kommentálni, csak annyit jegyzett meg: egy június 26-i minta ügyében nem tudja elfogadni, hogy csak egy nappal az Eb-kezdet előtt szülessen döntés.

- Nagyon sajnálom a csapatot, és Tibort is, mert rendkívül keményen készültünk erre a tornára. Ezek után - bár ez most mentegetőzésnek tűnhet - nem tudom, hogy milyen teljesítményre leszünk képesek - mondta a kapitány. - A fiúk a hírt tudomásul vették, és kettőzött erővel koncentrálnak a házigazdák elleni, csütörtöki nyitómérkőzésünkre.

A magyar küldöttség vezetője a technikai értekezleten kapta kézhez a LEN levelét, és utána haladéktalanul intézkedett: akkreditálta a Benedek tartalékának jelölt Székely Bulcsút.

A jugoszlávok csak 14 játékosra számíthatnak, mert eljárási hibát követtek el, ezért a Benedekhez hasonlóan doppingügybe keveredett, és eltiltott másik pólós, a szintén a bajnok Romában játszó Vujasinovics helyett nem nevezhettek mást.

A technikai értekezleten eldőlt, hogy az olasz-magyar rangadón a spanyol Fernandez és a belga Simons bíráskodik.

csurka g. Nemzeti Sport 1999. szeptember 2.

Szakadáti szerint Consolo nem táncolt örömében

Benedek Tibor nem szerepelhet az Európa-bajnokságon. El sem jött Firenzébe. Pihenni akar, belefáradt a hercehurcába. Az olasz szövetség határozatára vár, arra, hogy megtudja, mekkora eltiltásra számíthat. A Benedek-ügyről természetesen Szakadáti Lászlónak, az Európai úszóliga (LEN) igazgatóhelyettesének is van véleménye. Szakadáti nyomban egy cáfolattal kezdi. Szerinte csak pletyka, hogy az olasz Bartolo Consolo, a LEN igazgatója táncra perdült mikor megtudta, hogy Benedek felfüggesztését helyben hagyta az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI).

- Consolo úriember, nem tenne ilyet. A pletykát én is hallottam, de nem tudom komolyan venni - mondja Szakadáti. - Nem hiszek abban, sőt, abszurdnak tartom a felvetést is, hogy olasz érdekek miatt nem szerepelhet az Európa-bajnokságon Benedek Tibor.

- Azt sem tartja furcsának, hogy szerdán a LEN úgy törölte az Európa-bajnokság nevezési listájáról Benedek nevét, hogy meg sem várta az Olasz Olimpiai Bizottság délutáni határozatát?

- Szerda délelőtt tíz óra volt az utolsó időpont, addig mindenképpen le kellett zárni a nevezéseket. A LEN és a CONI között természetesen a háttérben folytak megbeszélések, tehát a CONi délutáni felfüggesztő határozata a LEN-ben senkit sem ért váratlanul. Benedek Tibi ügyében immár csak az eltiltás ideje a kérdéses.

- Mennyit kaphat?

- A CONI az olasz szövetségnek minimális büntetés kiszabását javasolta. Nem tudom mennyi a minimális büntetés, nem ismerem az olasz szövetség szabályzatát. Szerintem a hónap végéig megszületik a végső határozat. Sajnos, a tényekel nem lehet vitatkozni, a szabályokat pedig be kell tartani. Csak annak szurkolhatunk, hogy Benedek valóban minimális eltiltással megússza ezt az esetet.

csurka g. Nemzeti Sport 1999. szeptember 4.

Benedek nyolc hónapos eltiltást kapott
Az Olasz Úszó Szövetség (FIN) Alfonso Picone ügyvéd vezette fegyelmi bizottsága kedden nyolc hónapra felfüggesztette Benedek Tibor és a doppingteszten elbukott két másik vízilabdázó játékjogát. A magyar válogatott Firenzében, pihenője közben értesült a hírről.
[origo] 1999. szeptember 7.
Benedeket eltiltották
A vízilabdás 8 hónapig nem játszhat
internetto, 1999. szeptember 8.

Benedek: három hónap

Megkegyelmeztek Benedeknek: három hónap -- a tekintélyes La Gazzetta dello Sport keddi száma a doppinghírek között ezzel a címmel tálalja a Benedek-ügy újabb fejezetét.

A cikk szerint: "Benedek Tibornak, az INA Assitalia Roma vízilabdázójának a büntetését három hónaposra csökkentették. (Első fokon nyolc hónapra tiltották el.) Mint ismeretes, Benedek mintája egy kenőcs miatt lett pozitív, amely anabolikus szteroidot (clostebol) tartalmazott. Benedek büntetését azért csökkentették, és tették lehetővé, hogy már novemberben vízbe szálljon, mert elfogadták a védekezését. Arra hivatkozott, hogy a nemi szervén volt a fertőzés, amelyet a clostebolt tartalmazó készítménnyel kezelt. Azért nem szólt erről senkinek sem a klubban, mert szégyellte magát."

Eddig az idézet, amelyhez felesleges a kommentár.

, Nemzeti Sport 1999. szeptember 29.

Benedek nem játszhat
FTC-Világválogatott csúcstalálkozó
sal, Nemzeti Sport 1999. október 13.
Derült égből FINA-csapás
Benedeket négyéves eltiltással fenyegeti a világszövetség
, Nemzeti Sport 1999. november 8.

Igazságos ítéletet ígérnek a Benedek-ügyben

Az augusztus 26-án doppingszer használata miatt nyolc hónapra eltiltott világklasszis vízilabdázó, Benedek Tibor ügye a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) doppingbizottsága előtt van. A magyar sztár akár négyéves eltiltást is kaphat, de a bizottság elnöke igazságos ítéletet ígér.

- Benedek Tibor ügyével a végrehajtó bizottság felkérésére kezdtem el foglalkozni - nyilatkozta Harm Beyer, a FINA doppingbizottságának elnöke, aki hangsúlyozta, hogy az ügy dokumentumait csak pár napja kapta meg, és még nem volt ideje alaposan átnézni az iratokat. - Most csak annyit mondhatok, hogy november 22-én délben fogom meghallgatni a magyar játékost, aki eddig még nem jelezte, hogy nem kíván eljönni a tárgyalásra. Erre egyébként november 12-ig van lehetősége. Ítéletet akkor hirdetek, ha úgy érzem, hogy rendelkezem az összes fontos információval, amire szükségem van egy korrekt, de igazságos döntés meghozatalához.

A magyar válogatott játékos idén augusztus 26-án az Olasz Úszó Szövetségtől nyolc hónapos eltiltást kapott - amit a fellebbviteli bizottság három hónapra mérsékelt - , mert a Trofodermin nevű kenőcsöt használta, és ezt a június 26-i, pozitív eredményt hozó kontroll előtt nem tüntette fel az előzetesen leadandó gyógyszerlistán. Mivel ez a krém az anabolikus szteroidok közé tartozó metil-tesztoszteront is tartalmazza, a játékost eltiltották. A büntetés kiszabásánál figyelembe vették, hogy nem szándékos doppingolás történt.

Arra a kérdésre Beyer nem tudott válaszolni, hogy a hasonló vétséget elkövető jugoszláv Vujasinovics esetével kapcsolatban miért nem kezdeményezett vizsgálatot a FINA végrehajtó bizottsága. A jugoszláv vízilabdázó szervezetében - szintén nagyon kis mennyiségben - ephedrint talált ugyanaz a vizsgálat, amelyiken Benedek "megbukott".

- Nekem csak annyi a feladatom, hogy a hozzám eljuttatott iratok alapján megítéljem: vétkezett-e a doppingolással vádolt sportoló vagy sem - hangsúlyozta Beyer. - Minden további kérdéssel a FINA végrehajtó bizottságához kell fordulni.

[origo], 1999. november 10.

Benedeket is meghallgatja
Beyer még vizsgálódik



November 22-ére idézték be Benedeket (labdával)
Beyer, aki a FINA végrehajtó bizottságának felkérésére kezdett el foglalkozni az üggyel, hangsúlyozta, az eset dokumentumait csak néhány napja kapta meg, ezért még nem volt ideje alaposan átnézni az iratokat.

"Most csak annyit mondhatok, hogy november huszonkettedikén fogom meghallgatni a magyar játékost, aki eddig még nem szólt, hogy nem kíván eljönni a tárgyalásra. Ítéletet akkor hirdetek, ha úgy érzem, rendelkezem az összes fontos információval, amire szükségem van a korrekt, igazságos döntés meghozatalához"- mondta Beyer.

A magyar válogatott játékos idén augusztus 26-án az Olasz Úszószövetségtől kapott nyolchónapos eltiltást - amit a fellebbviteli bizottság három hónapra mérsékelt -, mert a Trofodermin nevű kenőcsöt használta és ezt a június 26-i, pozitív eredményt hozó kontroll előtt nem tüntette fel az előzetesen leadandó gyógyszerlistán. Mivel ez a krém . az anabolikus szteroidok közé tartozó - metiltesztoszteront is tartalmaz, a játékost eltiltották.

A FINA tehát vizsgálódik. Van, aki szerint Benedek nem jöhet ki jól a Beyer-féle eljárásból. A FINA ugyanis a tesztoszteron használatát súlyosan, akár évekig tartó eltiltással bünteti.

Nemzeti Sport, 1999. november 11.

Benedek nem lehet ott az olimpián
Tizenöt hónapos eltiltás lett a háromból


A FINA doppingbizottsága nem volt vicces kedvében...

A Nemzetközi Úszószövetség ugyanis hétfőn felülbírálta az Olasz Úszószövetség korábbi döntését Benedek Tibor ügyében. A doppingvétségért járó három hónapos eltiltást hétfőn "megtoldotta" egy évvel, azaz a magyar válogatott játékos tizenöt hónapos kényszerpihenő elé néz (a büntetés augusztus 27-étől érvényes).

A döntés Lausanne-ban, a pólós meghallgatása után született meg. Mint ismeretes, az olasz Ina Assitalia Roma együttesében játszó Benedek szervezetében június 26-án, a Florentia elleni bajnoki elődöntő után elvégzett doppingvizsgálat során mutatták ki az anabolikus szteroidnak számító Clentubolt (egyfajta metil-tesztoszteron). Az Olasz Úszószövetség fegyelmi bizottsága szeptember 7-én nyolc hónapra tiltotta el a balkezes játékost, majd Benedek fellebbezésére után három hónapra csökkentette a büntetést.

A FINA azonban közbeszólt...

A nemzetközi szervezet álláspontja szerint ugyanis az olasz tagszövetség határozatában félreértelmezte a FINA-szabályokat (anabolikus szteroid esetében a büntetés a nemzetközi szövetségnél négy évet "ér"). Szóval, a végeredmény tizenöt hónap. Benedek -- aki ügyvédjével jelent meg a lausanne-i meghallgatáson -- az ítélethirdetés után elmondta: a tizenöt hónapos eltiltás újra azt bizonyítja, hogy elismerték, nem doppingolt. Ő ugyanis mindvégig azzal védekezett, hogy a -- római csapatorvosának tudta nélkül -- használt Trodofermin nevű kenőcs tartalmazta a kimutatott anyagot. Benedek 30 napon belül fellebbezhet a FINA-hoz hasonlóan lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróságnál.

Ha a döntés érvényben marad, a kiváló pólós a firenzei Európa-bajnokság és a sydneyi Világkupa után a szintén Sydneyben, jövő szeptemberben esedékes olimpián sem vehet részt.

És talán ez a legfájóbb.

Neki is.

Nekünk is.

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság protokollfőnöke a Kossuth rádió Sportvilág című műsorában elmondta: bízik abban, hogy sikerül jogi úton enyhíteni a FINA doppingbizottsága által 15 hónapra eltiltott Benedek Tibor büntetését. A sportvezető azonban hozzátette: a magyar válogatottnak fel kell készülnie arra is, hogy Benedek nélkül szerepel jövőre a sydneyi olimpián.

Nemzeti Sport, 1999. november 23.

(Dopping)próba szerencse

Nyilván csak egy szépen fejlett üldözési mániáról van szó.

Meglehet, valóban csupán Fortuna akarata teljesült, amikor az olasz vízilabda-bajnokság hétvégi fordulójának rangadója, a Florentia--Posillipo Napoli mérkőzés után a kétszer 13 pólós közül itt Fodor Rajmundot, ott Steinmetz Barnát sorsolták ki doppingvizsgálatra.

A Benedek-ügy óta hajlamosak vagyunk azt hinni, az ilyesmi nem a véletlen műve. (A firenzei Európa-bajnokságon az első adandó alkalommal mellesleg épp' a legjobb játékosunkat, Kásás Tamást vitték el.) Mert noha Benedek Tibor hibázott (nem bűnös, csak hibás), az olaszok eljárásáról immáron üvölt, hogy az ősszel milyen cél vezérelte őket. Az Eb előtt egy nappal függesztették fel balkezesünket, majd eltiltották nyolc hónapra, aztán amikor kiderült, hogy Benedek nélkül is elszáguldottunk mellettük, bajnokcsapatuk, a Roma érdekeire való tekintettel három hónapra mérsékelték a büntetést. Ennél jobban egy tüntetést sem szervezhettek volna meg. Jelszavaik valának: mi nem szúrunk ki, csak a magyarokkal. Avagy: (dopping)próba szerencse.

Komolyra fordítva a szót (sajnos, a FINA is így tett, és szabott ki 15 hónapot), nagyon úgy fest, hogy még mindig fogást keresnek a világ legjobb együttesén. Hátha.

Szegények, nem tudják, hogy hiába az adventi várakozásuk, az ő karácsonyuk sohasem fog beköszönteni.

(csurka g.), Nemzeti Sport 1999. december 13.

Kitaszítva
Budapesti beszélgetés Benedek Tiborral, akit jelenleg nem érdekel a vízilabda, csak a vitorlázás
Csurka Gergely, Nemzeti Sport 2000.01.02.

Kedden tárgyalják Benedek fellebbezését
Tizenöt hónapról indulnak


Néhány napja még az a hír járta, a nemzetközi sportbíróság elhalasztotta a korábban keddre kiírt tárgyalását Benedek Tibor ügyében. Információink szerint mégis kedden döntenek az Ina Assitalia Roma játékosának sorsáról, aki azért fordult a sportbírósághoz, mert úgy látja, a Nemzetközi Úszószövetség jogtalanul tiltotta el doppingolásért tizenöt hónapra.

A FINA az Olasz Úszószövetség korábban megállapított három hónapos eltiltását felemelte tizenötre. A nemzetközi szervezet álláspontja szerint az olasz szövetség félreértelmezte határozatában a FINA-szabályokat -- anabolikus szteroid esetében a büntetés a nemzetközi szövetségnél négy évet "ér".

Benedek továbbra is tartja, nem doppingolt. A kálváriája tavaly június 26-án kezdődött el, a Roma--Florentia olasz bajnoki elődöntő után, amikor -- többek között -- Benedektől is mintát kértek a doppingellenőrök. A gondot az jelentette, hogy a szervezetében az anabolikus szteroidnak számító Clostebolt (egyfajta metil-tesztoszteron) találtak.

Most a sportbíróságon a sor, és tizenöt hónapról indul a "licit". Ha a FINA büntetését helyben hagyják, akkor Benedek nem szerepelhet a sydneyi olimpián. Amennyiben csökkentik, esetleg törlik, ismét ott lehet a válogatottban. Benedek már jelezte dr. Kemény Dénes szövetségi kapitánynak, ha felmentik, februárban csatlakozik a kerethez.

Ha nem... -- de erre gondolni sem merünk.

Nemzeti Sport, 2000. január 11.

Benedek eltiltását nyolc hónapra mérsékelték

A nemzetközi SportDöntőbíróság (TAS) Benedek Tibor fellebbezésének tárgyalása után kedden úgy döntött: a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) által 15 hónapra eltiltott magyar vízilabdázó büntetését - az olasz úszószövetség eredeti határozatának megfelelően - 8 hónapra csökkenti. A világ egyik legjobb pólósa április 28-tól újra játszhat.


Benedek bal keze villanhat az olimpián
- Még aludnom kell a fejleményekre, de most inkább szomorúnak érzem magam - fejtette ki a délutáni ítélethirdetés után Benedek. - Szerintem minden kétséget kizáróan kiderült az ártatlanságom, egy hibáért pedig soknak tartom a nyolc hónapot.

Az INA Assitalia Roma magyar légiósának szervezetében az 1999. június 26-i olasz bajnoki elődöntő után elvégzett doppingvizsgálat mutatta ki az anabolikus szteroidnak számító Clostebolt. Benedeket az olasz szövetség szeptember elején - az Európa-bajnokság rajtja előtt - 8 hónapra tiltotta el, ezt utóbb az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) három hónapra csökkentette. A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) novemberben 15 hónapra változtatta az eltiltást. Utóbbi döntést fellebbezte meg a legfelsőbb fórumon Benedek Tibor.

A TAS egyszemélyben határozó bírója előtt a játékos álláspontját - olasz ügyvédjén kívül - a római klub elnöke és orvosa adta elő. A másik fél részéről a FINA képviselője azzal érvelt, hogy a nemzetközi szövetség nem engedheti meg magának a kivételezést a világ egyik legjobb pólósával, miközben a lebukott úszók esetében pozitív doppingminta esetén teljes szigorral jár el.

A Benedek szervezetében talált kismennyiségű szer ugyan szerintük is alátámasztotta azt a verziót, mely szerint az igazoltan bőrbetegségre használt kenőcs tartalmazta a tiltott szert - ezért is szabtak ki eredetileg is két év helyett csupán 15 hónapot -, de a doppingnak minősülő szer kétségbevonhatatlan jelenléte miatt ennél több engedményt nem tehettek.

A bíró azonban végül a 8 hónapos eltiltást látta indokoltnak, vagyis Benedek megkapta a lehetőséget: részt vehet a szeptember 15-én kezdődő sydneyi olimpián.

Kemény Dénes, a tavaly sikert sikerre halmozó magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya Benedek Tibornál derűlátóbban értékelt, de hozzátette: a hosszú kihagyást nehéz lesz pótolni az olimpiáig.

- Nagyon szerettem volna, ha Tibor már az olasz bajnokság alapszakaszában is legalább hat-nyolc mérkőzést tud játszani. Ezt nem teszi lehetővé a nyolc hónapos eltiltás, de talán sikerül majd időben játékba lendülnie az olimpia előtt, hiszen nagy szükségünk van rá - fejtette ki a kapitány. - Április végén már csak egy-két mérkőzés lesz hátra a olaszországi alapszakaszból, a rájátszás előtt pedig másfél hónapos szünet következik. Ez Benedek számára gyakorlatilag 10 hónapos, tétmérkőzés nélküli kihagyást jelent. Remélem, hogy a rájátszásban már visszanyeri majd régi formáját, mivel a mostani csalódottságának feledéséhez feltétlenül sikerélményre, jó játékra van szüksége már a Roma színeiben is.

[origo], 2000. január 11.

Benedek április végén visszatérhet
Nyolc hónap a végleges eltiltás
(sal, csurka g.), Nemzeti Sport 2000. január 12.
A játszma vége
A Benedek-ügy margójára
(csurka g.), Nemzeti Sport 2000. január 13.

Újra a válogatottal készül Benedek

Augusztus óta először gyakorol az olimpiára készülő férfivízilabda-válogatottal Benedek Tibor, akinek április végén jár le a doppingesete miatti eltiltása. A kétnapos margitszigeti felkészülésen 20 játékos áll Kemény Dénes rendelkezésére.


Benedek újra edzésben
A szövetségi kapitány elmondta, hogy az olasz INA Assitalia Roma légiósa hétfőn délelőtt jól mozgott, nagy kedvvel végezte a feladatokat, látszik rajta - mint a többieken is -, hogy nagyon fontos neki a válogatott.

A kapitány az elmaradt horvátországi táborozást helyettesítő program első napján a megjelentek fizikai állapotát mérte fel, este pedig kétkapus játék következett. Keddre ugyancsak két 3-3 órás edzést tervez: előbb az emberelőnyök és -hátrányok gyakorlásáé lesz a főszerep, majd a tavaly - az Európa-bajnoki és Világ Kupa-győzelem alkalmával - már bevált taktikai elemek felfrissítése következik.

Kemény Dénes speciális edzéstervről is gondoskodik pólósai számára, miután a tavaszi idényt klubcsapataikban töltik majd a játékosok. Erre azért van szükség, mert legközelebb csak június végén gyűlik össze a keret, hogy megkezdje a közvetlen felkészülést Sydneyre. Addig - ha eredményesek lesznek a tárgyalások - legfeljebb a jugoszlávok elleni barátságos mérkőzésre kerül sor.

Az Eb- és VK-sikerben szerepet vállaló 16 játékos közül csak Varga Zsolt (Mladost Zagreb) és Molnár Tamás (Jug Dubrovnik) nem tart most társaival, mert rájuk szerdán bajnoki találkozó vár. A többi tavalyi válogatott mellé meghívottak, akik a Margitszigeten készülnek: Pelle, Regős, Madaras, Varga Zsolt, Varga Tamás, illetve Benedek.

[origo], 2000. február 28.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

KÉPEK

 

 
LINKEK

  Benedek Tibor
  VÍZILABDA.1999