FONTOS


 

Európa-bajnok a női válogatott

A budapesti vízilabda Európa-bajnokság női döntőjében a magyar válogatott Olaszország ellen mérkőzött. Faragó Tamás tanítványai nagyszerű mérkőzésen, remek játékkal múlták felül a címvédő olasz együttest, így megérdemelten szerezték meg az aranyérmet.

Vízilabda Európa-bajnokság, döntő, nők:

Magyarország-Olaszország 10-8 (2-1,3-1,3-4,2-2)
Margitsziget, 6000 néző, vezette: Borrell (spanyol), Margeta (szlovén)
Magyarország: Soós - Tiba, Sipos 1, Stieber, Drávucz, Pelle 2, Valkay Á. (képünkön) 2, csere: Primász 3, Rédei 1, Szremkó, Valkay E. 1, Dancsa.
Olaszország: Conti - Miceli 3, Allucci, Sciolti, di Mario 2, Malato 1, Musumeli 1, csere: Consoli, Bosurgi, Greco 1, Araujo
Emberelőny: 12/2 illetve 12/4

1. negyed:

Óriási tüzijátékkal indult a mérkőzés, a csapatok mindkét kapu előtt többször is telibetalálták a kapufát. A gólcsendet Pelle Anikó törte meg: remek lövésével megszerezte a vezetést a magyar válogatott. A magyar csapat továbbra is remekül védekezett, majd Valkay Ágnesnek a támadóidő utolsó pillanataiban szerzett góljával már két gól volt az előny. Egy perccel a negyed vége előtt az olaszok is megszerezték első góljukat, így végül egygólos magyar előnnyel vonulhattak az első pihenőre a csapatok (2-1).

2. negyed:

Kihagyott magyar helyzettel indult a második játékrész: Drávucz lövését védte bravúrral Conti, míg a másik oldalon az olaszok már a negyedik kapufájukat lőtték. Malato kiállítását követően Dr. Faragó Tamás időt kért, majd az ezt követő emberelőnyt Primász góljával kihasználta a magyar együttes. Egy perccel a második negyed vége előtt Valkay Erzsébet szerzett labdát, megúszott, majd zseniális mozdulattal lőtt a bal alsó sarokba. Utána még egy olasz gól, majd 2 másodperccel a lefújás előtt Rédei talált be, ezzel háromgólos magyar előnyt jegyezhettünk fel a mérkőzés felénél (5-2).

3. negyed:

Magyar emberelőnnyel indult a harmadik hét perc, és a fórt Primász ki is használta, ezzel már négy góllal vezetett a magyar válogatott. A negyed közepén egy gyors góllal felzárkóztak a vendégek, majd egy időkérést követő emberelőnyös helyzet kihasználásával két gólra zárkózott fel a címvédő. Sőt a harmadik hét perc közepén Micelli szép ejtésével már csak egy gól volt a magyar előny. Szerencsére nem kellet sokáig várnunk a válaszra: Sipos góljával újra megnyugtatóbbá vált a magyar csapat vezetése. A megnyugvás nem tartott sokáig, hiszen Micelli újabb bombagóljával ismét egy gólra zárkóztak fel az olaszok. Az utolsó pillanatokban még Rédei kapufája borzolta a kedélyeket, végül azonban maradt a kétgólos magyar vezetés (8-6).

4. negyed:

Kihagyott magyar helyzettel indult az utolsó játékrész: Primász kapáslövése zúgott el a felső léc felett, az ellentámadásból pedig Malato szerzett gólt, így ismét egy gólra zárkóztak fel az olaszok. Három perccel a vége előtt időt kértek az olaszok, azonban az emberelőnyt nem tudták kihasználni, így kétgólos magyar vezetéssel indult a hajrá. Sőt, két perccel a végső dudaszó előtt Pelle góljával ismét három góllal vezetett a magyar válogatott. Az utolsó perc kezdetén egy gólra jöhettek volna fel az olaszok, azonban Sós helyett ezúttal a felső léc hárított. Az utolsó másodpercekben magyar kézen vándorolt a labda, a dudaszó pillanatában pedig hatezer néző tapsolta állva a magyar hölgyeket (10-8).

Faragó Tamás, szövetségi kapitány: - Mindig azt a tételt szerettem volna cáfolni, hogy jó játékosból nem lesz jó edző. Most ez sikerült.

Sós Ildikó: - Az oroszok elleni elődöntőt sokkal nehezebbnek ítéltem, mert ma örömpólót mutattak be a többiek. Mondják, hogy jól védtem, pedig belülről nem így éreztem, fantasztikus szerencsém volt.

Primász Ági: - Én még fel sem fogtam, hogy mi történt. Nagyon jól játszott a csapat, igaz a végén megint esélyt adtunk nekik, hogy feljöjjenek. Azt, hogy én lettem a gólkirály, csak a hangosanbeszélőtől tudtam meg a meccs lefújása után, mert ezzel nem is foglalkoztam, csak az Európa-bajnoki cím érdekelt.

További eredmények:

Férfiak:

Az 5. helyért: Oroszország-Spanyolország 8-5

A 7. helyért: Görögország-Szlovákia 8-4

Nők:

A 3. helyért: Oroszország-Görögország 8-5

Sporthírek 2001.06.23.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK