FONTOS


 

A magyar női válogatott Európa legjobb csapata lett
Tíz év után újra a csúcson

Európa-bajnokság, Döntő
MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG 10-8 (2-1, 3-1, 3-4, 2-2)

5000 néző. V: Margeta (szlovén), Borell (spanyol)
Gól - emberelőnyből: 11/3, ill. 12/5

MAGYARORSZÁG
Sós, Tiba, Sipos 1, STIEBER, Drávucz, PELLE 2, VALKAY Á. 2
CSERE: Rédei 1, Szremkó, PRIMÁSZ 3, VALKAY E. 1, Dancsa
Szövetségi kapitány: Faragó Tamás

OLASZORSZÁG
Conti, MICELI 3, Allucci, Sciolti, DI MARIO 2, MALATO 1, Musumeci 1
CSERE: Zanchi, Bosurgi, Consoli, Grego 1, Ragusa, Araujo
Szövetségi kapitány: Pierluigi Formiconi

Ideges.


A magyar női válogatott Európa legjobb csapata lett
Sötétkék rövidnadrág, fehér póló, "Hungary" feliratú melegítőfelső, az óriások boltjában vásárolt szandál és napszemüveg rajta. A nap nem süt, sőt kimondottan hűvös az idő, de ő tudomást sem szerez erről. Csak percekig tud egy helyben állni, alig várja, hogy a medencében melegítő pólósai célt tévesszenek.

Faragó Tamás kivételesen már-már örömmármorban úszik (na jó, azért nem annyira...) egy-egy mellé vagy fölé lőtt labda után. Fut utánuk, hogy aztán ölelgesse, babusgassa azokat (talán még meg is kéri őket, Sós Ildikó kapuját kéretik elkerülni...), dekázzon velük egyet kettőt, hogy aztán belsővel, külsővel, Rivaldo- vagy Batistuta-módon - lejjebb ugyanis ő nem adja - visszarúgja azokat tanítványainak.

Feszültségét próbálja leplezni. Nem sikerül neki.

Hogyan is sikerülhetne?

Elvégre negyedóra múlva edzői pályafutása legfontosabb meccse vár rá. És a lányokra, akik kéz a kézben érkeznek, csillogó szemekkel állnak a dobogóra. Mintegy ötezer szurkolóval közösen éneklik el a Himnuszt, amit éreznek, amit gondolnak, amiben hisznek, mind mind tükröződik rajtuk.

Az utolsó csatakiáltás, aztán rajt.

Ugye, meglesz?

Az első siker. Drávucz Rita hozza el a labdát a ráúszásnál. Tiba Zsuzsanna kapja centerben, Musumeci a vízbe döngöli. Jogos a kiállítás. Adogatunk. Még mindig.

Sipos Edit válllakozik, ám sajnos célt téveszt. A kapufa hárít. Faragó nem korhol, buzdít, tovább, tovább. Drávucz kísérletét Conti hárítja, de közben Di Mario is betlizik. Nem egyszer, kétszer. Ejt, majd még egyszer ejt. A kapufára, újra és újra. Ő tudja...

Juj, mekkora gól! Anikó, Pelle Anikó! Bődületes... Óriási... Az Eb legjobb kapusának választott Conti hiába nyújtózkodik, sansztalan. Vezetünk. Az Eb-döntőben vezetünk!

Előny ott. Várható volt. Malato állítatja ki Sipost. Allucci nem teketóriázik sokat. Na de Steieber sem! Keze pillanatok alatt a magasban. Blokk. De milyen!

Ez az, Ági. Valkay Ági, hát el merte vállalni! De jó, hogy el merte! Akciógól. Ilyen kezdést, te jó ég...!

Második negyed. Faragó higgadtan magyaráz, érzi, százszor, ezerszer többet ér a buzdító, lelkesítő szó, mint a fejek teljes összezavarása. Az olaszok tüzelnek szakadatlanul, jönnek, mint az oroszok - ugyanolyan eredményel, mint az oroszok... Rengeteg a kapufa, az olasz kapufa. Hatott a Faragó-mágia?

Ágnes, Primász Ági, hát ez hihetetlen! Még most is rezeg a kapufa, melyről bement a labda! Tudom, hogy nem érdekli a gólkirályi cím, hányszor, de hányszor mondta, hogy nem érdekli, neki az Eb-arany kell, de mégis...

Újabb kapufa. Malato nem is érti, bágyadtan néz Pierlugi Formiconira, az olasz vezérre. Hát nem lesz tőle nyugodtabb, annyi szent... Az olasz kapitány ugyanis majd felrobban a dühtől, kiabál, ugrál, idegességében majdnem a vízben landol. Ez jó, nagyon jó!

Ez meg egyenesen mesés. Valkay Erzsébet jön. Szerel. Aztán úszik. Ötezer ember pattan fel a helyéről, amikor begyújta a rakétákat. Még kilenc méter. Még nyolc. Faragó leveszi a szemüvegét. Kinéz alóla. Még öt. És egy trükk! Nem kell! Miért kell forogni? Hát ezért! Hát ezért kellett ez a forgás! Egy Eb-döntőben ilyet megcsinálni? Ilyen trükköt? Ilyen gólt!

Ez beakadt. Sebaj, Miceli góljával is 4-2, és már csak tíz másodperc van hátra a második negyedből.

Úristen! Még egy! Rédei Kata! Aki a centeterek "eszi", még lőni is van ereje? Mi ez, ha nem iskolajáték?

Újabb negyed. Már a harmadik. Előny. Primász kezén a labda. Ő kinéz. Megeteti, a szó szerint megeteti Contit és a teljes olasz védelemet. 6-2! Innen nem lehet veszíteni!

Ám nem véletlenül nyerték a taljánok az előző három Eb-t. Most is kapaszkodnak. Miceli 6-5-re hozza fel őket pillanatok alatt. Sipos pattintása a legjobbkor jön. Valkay Ágié nemkülönben. Miceli nem nyugszik, meg kellene már fogni, lányok!

Már csak hét perc! Vezetnek, 8-6-ra vezetnek, és jobbak. Még öt perc. Még mindig vezetnek. Eggyel.

Aztán már kettővel. Leírhatatlan. Elmondhatatlan. Primász Ági a harmadik gólját lövi, ezzel már ő a gólkirály. Ezt az Eb-t már nem tudják elveszíteni!

A fiúknak sajnos nem sikerült, dupla a teher, már csak ők érhetnek a célba.

Gól! Még egy! Pelle Anikó, hát így kell ezt csinálni! 10-7... Di Mario válaszol, de már csak egy negyven a dudaszóig.

És vége!

Megnyerték!

Tíz éve után a magyar női válogatott Európa-tetején!

Faragó Tamás: - Csodálatosan teljesítettek a lányok. Végig azt mondtam nekik, hogy ha elhiszik, hogy nyerhetnek, akkor nyerni is fognak. Gondolom, elhitték, mert nagyon megverték az olaszokat. Fantasztikus érzés edzőként Európa-bajnoknak lenni, és ugyanakkor büszkén bizonyíthatom, hogy igenis lehet valaki jó játékos és jó edző egy személyben. Most pár nap szünet következik, csak azután kezdünk gondolkodni a világbajnokságon. Addig ünnepelünk.

Pierluigi Formiconi: - Ma messziről kellett lőnünk, ami számunkra nem volt szerencsés. Mi főleg a centerjátékot eröltetjük, de azt a magyar védők nem engedték. Megérdemelten nyerték a hazaiak az Eb-t, főleg a védekezéssel múlták felül ellenfeleiket. Ez lett volna a negyedik győzelmünk zsinórban, sajnos nem sikerült. A második hely nem rossz eredmény, és nem szabad elfelejtenünk, hogy a vébén minden megváltozhat.


Stieber és Rédei

Javult a család lövőstatisztikája

Pierluigi Formiconi nagy ember. A Roma férficsapatának az edzője, az olasz női válogatott szövetségi kapitánya. Egójának nagysága mértékegységgel kifejezhetetlen. Néha megkérdezi a Jóistentől, hogy nincs-e szüksége valamire. Lányainkkal kapcsolatban általában azt szokta hangoztatni: "Én még fontos meccsen nem kaptam ki a magyaroktól!" Nem mi, vagy a csapatunk, esetleg csapatommal. Faragó Tamás annyit jegyzett meg előzetesen, ha a nagy Pierluigi üvölt a játékosaival, akkor nyert ügyük van.

Nos, Formiconi már a második negyed közepe táján vöröslő fejjel, dagadó nyaki verőerekkel, szikrázó szemekkel száguldozik a parton, az akutális lecserélttel. Naná, gyártjuk az akciógólokat, Conti csak néz mélán a labdáink után.

A közönség mindenesetre kezd ocsúdni, habár a hangzavar a kétharmad ház miatt nem akkora, mint a fiúk esti szeánszain, azért a hangulat remek. A Valkay-lányok parádéznak, Kiss Gergő - oldalán asszonyával, a legidősebb Valkay nővérrel, Annával - vigyorog a lelátón: "Legalább javítják a család lövőstatisztikáját." Mert, ugye, az önkritika...

Egy emelettel feljebb, az étterem teraszán Gyarmati Dezsőék ismerkednek a hölgypóló rejtelmeivel. "Én még az életemben nem láttam női meccset, most is elsősorban a Tonó miatt jöttem, szurkolok neki" - vallja be a háromszoros olimpiai bajnok.

Egyre jobban elhúzunk, hat kettőnél az egykori zseniális pólós, Hevesi István amondó, akkor ez eldőlt. Mondom, azért még várjunk, Leedsben, nyolc éve egy magyar-holland elődöntőn mindenesetre érdekes volt végignézni, amint 0-3-ról 8-3-ra fordítunk, aztán veszítünk 10-8-ra. Azaz vigyázni, vigyázni, vigyázni. És bízni abban, hogy a lányok megőrzik hidegvérüket.

Ehhez képest... Elmegy egy fór, a túloldalon matt, 7-3 helyett 6-4, egy döntőn nagyon nem mindegy. Aztán lesz 6-5. Meg 7-6. Na tessék. Hanem ekkor Valkay Ági lehetetlen szögből, lehetetlen helyre - de bemegy. A közönség tombol, Benedek Tibor olasz asszonya, Federica torkaszakadtából kiabál a lelátón: "Bravo, Formiconi, bravo!" Ennyit egy tősgyökeres római lány érzelmeiről, aki tökéletesen ismeri férje trénerét.

A negyedik negyedben még egy utolsó megkísértés - aztán Primász Ági és Pelle Anikó pontot tesz a meccs végére. Formiconinak már üvölteni sincs kedve, Faragó Tonó haja vidáman lobog a szélben, a tribün zúg - "Bajnokcsapat, bajnokcsapat!" -, Kásásék arcán pedig látszik, most kezdenek igazán ráébredni, miről maradnak le vasárnap délután.

A víz pezseg, a lányok szinte rajta járnak, hét év után ismét a magyar csapatnak szól a himnusz. Mindenkinek, egyformán. Miután másfajta dal szól a csapatnál, nem heten játsszák szinte végig a meccseket, mint a korábbi években, vízbe kerül mindenki - mert valamennyien hozzá tudnak tenni valami fontosat egy ilyen szint? mérkőzéshez is.

Györe Lajos egész mást tesz hozzá. "Rosszul sikerült a fizikális felkészülésünk" - jelenti ki ellentmondást nem tűrő hangon. Általános csodálkozás. A testes másodedző a hatást kivárva befejezi a mondatot: "A lányok csak másodjára tudtak bedobni a vízbe."

Formiconi viszont száraz marad. Európa-bajnokságon először esik meg vele, hogy nem esik be a vízbe. Ugyanakkor méltóságteljesen veszít: miközben Stieberék kivonulnak a medencetérből, egyenként megcsókolja őket.

Eredményhirdetés. Az olaszok arcán még mindig némi hitetlenkedés. A mieinkén is. Persze, a kettő nem összekeverhető.

Görgényi István jön szembe, mosolyog. "Remek meccs volt - jelenti ki az olimpiai bajnok ausztrál válogatott szakvezetője. - Nem szabad lenézni a női pólót. Jó, hogy van."

A Himnusz hangjai töltik be az uszodát.

Igaza van Görgényinek.


"Az övék az érdem, még akkor is, ha edzői pályafutásom eddigi csúcsa ez az Európa-bajnoki cím."
(Faragó Tamás, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya)

Az orosz hölgyeké a bronzérem

Görögország szereplése rendkívül felemásra sikeredett az Eb-n. Hellász fiai bravúrosan meneteltek a csoportmérkőzések során, sorra nyerték meccseiket, s mindössze egy pontot veszítettek el. Így összesen kilenc ponttal nyerték a B-csoportot, ám ami ennél is fontosabb volt, meggyőző, jó játékkal. A nemzetközi mezőny által még nem nagyon ismert (ám góljai révén most már rangot szerző) Kalakonasz vezérletével menetelek, s az A-csoport negyedikjével csatázhattak. Azaz Olaszországgal. A negyeddöntő azonban megálljt jelentett Görögország csapatának. Mint emlékezhetünk, fél tized másodperccel a lefújás előtt a kisebbik Calcetarra ejtette ki őket. Ezt követően elbukták az oroszok elleni helyosztót is, be is vallották, nem nagyon foglalkoztatja már őket az Eb. A szlovákok elleni meccsre azért szombaton még összekapták magukat, ám látszott rajtuk, nagyon mennének már haza... Bizony, nem így lett volna, ha azon az ominózus találkozón nincs akkora balszerencséjük... (És akkor őket talán elintézték volna Kásásék...)

Az orosz férfiak teljesítménye, ha csak a puszta tényeket nézzük, elmaradt a várakozástól, ám ha visszaemlékezünk a mieink elleni negyeddöntőre, máris másképpen fest minden. Az ő szempontjukból szintén balszerencséről beszélhetünk (bár ők inkább a bírókra panaszkodnak - mi is így tennénk a helyükben, valljuk be...), minden másként törénhetett volna, ha elkerülik Kemény Dénes csapatát. Ettől függetlenül az mindenképpen kiderült, kapusposzton több sebből vérzik Kabanov csapata, lehet, a világbajnokságra megy is majd a meghívó a spanyol Sabedell légiósának, Makszimovnak... Mindazonáltal felettébb dicséretes, hogy Gorskovék a negyeddöntő után sem álltak le, s végül a szintén rendkívül elkeseredett spanyolokat (ők is a negyeddöntőt siratják, ahol a horvátok ellen egyértelmű büntetőtől fosztották meg őket a legvégén, amivel egyenlíthettek volna...) legyőzve megszerezték az ötödik helyet.

Az oroszok a nőknél is megérdemlik a méltatást, elvégre Tolkunováék a bronzmeccsen hátrányból fordítottak, s szerezték meg a bronzérmet. Sydneyben is harmadikok lettek, a legjobb európai csapatként. Változik a világ...

További eredmények

Férfiak, a 7. helyért: Görögország-Szlovákia 8-4 (0-1, 4-1, 3-1, 1-1). Gólszerzők: Kalakonasz 3, Vlontakisz 2, Szkizas, Ludisz, Hadziteodoru, ill. Baco 2, Zatovic, Cipov. Az 5. helyért: Oroszország-Spanyolország 8-5 (3-2, 1-1, 3-0, 1-2). G: Csomakidze 3, Zacsev, Jerisov, Panfili, Garbuzov, Zinnurov, ill. Hernández 2, Molina, I. Moro, Ballart

Nők, a 3. helyért: Oroszország-Görögország 8-5 (1-2, 0-2, 4-0, 3-1). G: Vasziljeva 3, Konuk 2, Kuzina, Kutuzova, Linkova, ill. Diamandidi 2, Aszilian, Ikonomopulu, Moraitidu

Végeredmény

Európa-bajnok: MAGYARORSZÁG (Dancsa Katalin, Drávucz Rita, Györe Anett, Pelle Anikó, Primász Ágnes, Rédei Kata, Sipos Edit, Sós Ildikó, Stieber Mercédesz, Szép Brigitta, Szremkó Krisztina, Tiba Zsuzsanna, Tóth Andrea, Valkay Ágnes, Valkay Erzsébet. Szövetségi kapitány: Faragó Tamás), 2. Olaszország (S. Abbate, A. Alauso, C. Allucci, C. Consoli, F. Conti, T. di Mario, M. Grego, G. Malato, M. Miceli, S. Mosurgi, M. Musumeci, L. Raguza, P. Sabbatini, G. Sciolti, M. Zanchi. Szövetségi kapitány: Pierluigi Formicoli), 3. Oroszország (M. Akobja, Marija Jajna, A. Klocskova, Sz. Konuk, N. Kutuzova, Sz. Kuzina, V. Linkova, T. Petrova, J. Salimova, N. Sepelina, J. Smurova, J. Szolotko, I. Tolkunova, J. Vasziljeva, A. Zupkova. Szövetségi kapitány: Szergej Frolov), 4. Görögország, 5. Hollandia, 6. Spanyolország, 7. Németország, 8. Franciaország

Góllövőlista

Nők. 14: Primász Ágnes (magyar). 13: Daniele de Bruijn (holland). 12: Mercedes Valles (spanyol). 11: Tania di Mario (olasz), Jorieke Oostendorp (holland), Tatjana Petrova (orosz). 10: Paraszkevi Kozomboli (görög). 9: Laure Gauthreau (francia), Szofia Konuk (orosz), Valkay Ágnes (magyar). 8: Szvetlana Kuzina (orosz). 7: Giusy Malato (olasz), Martina Miceli (olasz), Belen Sánchez (spanyol), Jekatyerina Vasziljeva (orosz). 6: Andrea Bohnenberger (német), Hanneke Kappen (holland), Sipos Edit (magyar), Stieber Mercédesz (magyar), Irina Tolkunova (orosz)

A férfi góllövőlista állása

22: Jerisov (orosz). 18: Kalakonasz (görög). 17: Sapics (jugoszláv). 16: Hadzitheodoru (görög). 15: Djogas (horvát), 12: Baco (szlovák), Csomakidze (orosz), Cretu (román), Zinnurov (orosz). 11: Gyurcsi (szlovák), Tomakosz (görög), Vujaszinovics (jugoszláv), 10: Hinic (horvát), Savics (jugoszláv). 9: Ballart (spanyol), Hernández (spanyol). 8: Hrosik (szlovák), Nizny (szlovák), Politze (német). 7: Pérez (spanyol), Weissinger (német). 6: Barac (horvát), Dierolf (német), Havenga (holland), Juravle (román),

Smodlaka (horvát), Vlontakisz (görög), Veszelits (szlovák), Zacsev (orosz)

Nemzeti Sport 2001.06.24.

Férfi válogatott
Női válogatott
VÍZILABDA

LINKEK